Aanvaarden

Mijn logo symboliseert de weg van het leven, het labyrint. Dit symbool gaat duizenden jaren terug tot rots tekeningen in de bronstijd en kent vele mystieke verhalen. Het labyrint ligt onder andere in Chartres (Frankrijk net onder Parijs) op de vloer van de Notre Dame van Chartres. Een kerk met een sterke history van zichzelf, geplaatst op een plek die spiritueel en energetisch al millennia duizenden mensen aantrekt om reizen te maken, startende vanaf punten verdeeld over de hele wereld.

Er is een groot groot verschil ten opzichte van een doolhof. Een doolhof kent één weg, met meerdere aftakkingen, die impliceren dat je verkeerde keuzes kunt maken. Een labyrint kent dit echter niet. Daar bestaat maar één weg die je kunt lopen om tot de essentie, de kern te komen. In een labyrint kun je, in tegenstelling tot een doolhof, geen verkeerde keuzes maken. Een labyrint staat in mijn ogen voor de eenvoud van de weg die je in je leven ‘behoort’ lopen. Je loopt, of je loopt niet. Er is geen keuze die je een verkeerde kant op kan leiden. Er is geen goed of fout. Er is enkel aanvaarden of niet aanvaarden.

In mijn ogen gaat het daarom…je aanvaardt het leven, de verandering, de pijn, de tegenslag, het gevoel van teleurstelling, de afkeur…..of niet. Als we denken in goed en fout, zijn we geneigd te oordelen en om te oordelen moeten we ons verheffen ten opzichte van het/de ander. We zouden beter moeten zijn als hetgeen waar we over oordelen of de ander waar we over oordelen. Als we over een ander oordelen, ben je in mijn optiek van mening dat je op dat vlak een beter mens bent als de ander.

Maar realiseer je hierbij dat goed en fout, cultuur gebonden waarden kunnen zijn. Wat wij in Nederland als goed of fout beschouwen, zien we op een ander continent als het tegengestelde. Als wij zeggen het is fout om links te rijden, zeggen mensen op nog geen 100 km hier vandaan, dat het goed is om links te rijden. Als wij ervaren dat dood het einde is, ervaren mensen in andere landen het als vooruitgang. Goed en fout…..

We spiegelen het ook naar onszelf af…het is goed wie ik ben, of het is niet goed wie ik ben..acceptatie. Elk conflict dat we ervaren, heeft te maken met het niet kunnen aanvaarden van het geschil. Gevoed door normen, waarden, overtuigingen etc. Het oordeel is het gevolg. Voor mij is de richting om je vrij te voelen, los te komen van het oordeel dat een gevoel wat je ervaart, negatief zou zijn. Als je niet oordeelt over je gevoel, kom je in een stadium dat je alles kunt aanvaarden van wat je voelt. Dat maakt dat je makkelijker met ongewenste situaties om kunt gaan. Ik heb het dan wel over het zuivere gevoel, en niet het gevoel wat je denkt te voelen, omdat het bijvoorbeeld anders verloopt dan dat je had verwacht. Dat is een hele dunne scheidingslijn waar niet veel mensen hebben geleerd dat verschil te herkennen.

Ik kom mensen in mijn leven tegen die mij helpen nieuwe stappen te maken, ik ben geneigd die stappen als pijn te benoemen, maar elke keer als ik dat oordeel naar de achtergrond breng, krijg ik de ruimte om iets meer van mezelf te leren. Meer en meer manifesteert er dan een gevoel wat direct ontspringt uit mijn hart. Dat is wel een proces.
Omdat ik daar de laatste 10 jaar elke dag van mijn leven meerdere keren per dag actief en bewust mee bezig ben, ontwikkel ik daarin. Ik ben zo tot het inzicht gekomen dat een gevoel pijn wordt, als je oordeelt over een gevoel, het gevoel niet onderzoekt, niet toelaat en niet luistert naar wat het je te zeggen heeft. De pijn die jij ervaart is in mijn optiek dus het gevolg als je een puur gevoel niet herkent of niet aanvaarden kunt.

Om mij heen zie ik dagelijks mensen zichtbaar worstelen met het niet aanvaarden van het gevoel. Bedrog in de relatie wat vertrouwen onder druk brengt, onzekerheid of je als schoonmoeder wel wordt geaccepteerd, spijt van een scheiding, schuldgevoel omdat je de kinderen niet leuk vindt of realiseren dat je alles hebt en er niet echt van kunnen genieten. Als je daar niets mee doet, maar blijft hangen in zo’n situatie is dat in mijn ogen stilstaan op het pad van het leven. Aanvaarding maakt het leven eenvoudig, niet oordelen is het enige wat je hoeft te doen.

Bedenk voor jezelf eens wat jij aan het doen bent. Oordeel jij, denk jij in goed en fout, of ben je bezig te aanvaarden wat er in jouw leven op het pad komt. Oordeel daar niet over, maar vraag jezelf eens af of je wel doet wat je wilt doen.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 71 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
zelfbewustworden

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »
zelfbewustworden

10 jaar ZELFontwikkeling

In 2016 ben ik begonnen met het werk wat ik op dit moment doe. Vandaag, inmiddels duizenden mensen geholpen met problemen die zij ervoeren, gaat het elke dag opnieuw door. Toch is het anders.

Lees verder »

Facebook