Aanvaarden

Mijn logo symboliseert de weg van het leven, het labyrint. Dit symbool gaat duizenden jaren terug tot rots tekeningen in de bronstijd en kent vele mystieke verhalen. Het labyrint ligt onder andere in Chartres (Frankrijk net onder Parijs) op de vloer van de Notre Dame van Chartres. Een kerk met een sterke history van zichzelf, geplaatst op een plek die spiritueel en energetisch al millennia duizenden mensen aantrekt om reizen te maken, startende vanaf punten verdeeld over de hele wereld.

Er is een groot groot verschil ten opzichte van een doolhof. Een doolhof kent één weg, met meerdere aftakkingen, die impliceren dat je verkeerde keuzes kunt maken. Een labyrint kent dit echter niet. Daar bestaat maar één weg die je kunt lopen om tot de essentie, de kern te komen. In een labyrint kun je, in tegenstelling tot een doolhof, geen verkeerde keuzes maken. Een labyrint staat in mijn ogen voor de eenvoud van de weg die je in je leven ‘behoort’ lopen. Je loopt, of je loopt niet. Er is geen keuze die je een verkeerde kant op kan leiden. Er is geen goed of fout. Er is enkel aanvaarden of niet aanvaarden.

In mijn ogen gaat het daarom…je aanvaardt het leven, de verandering, de pijn, de tegenslag, het gevoel van teleurstelling, de afkeur…..of niet. Als we denken in goed en fout, zijn we geneigd te oordelen en om te oordelen moeten we ons verheffen ten opzichte van het/de ander. We zouden beter moeten zijn als hetgeen waar we over oordelen of de ander waar we over oordelen. Als we over een ander oordelen, ben je in mijn optiek van mening dat je op dat vlak een beter mens bent als de ander.

Maar realiseer je hierbij dat goed en fout, cultuur gebonden waarden kunnen zijn. Wat wij in Nederland als goed of fout beschouwen, zien we op een ander continent als het tegengestelde. Als wij zeggen het is fout om links te rijden, zeggen mensen op nog geen 100 km hier vandaan, dat het goed is om links te rijden. Als wij ervaren dat dood het einde is, ervaren mensen in andere landen het als vooruitgang. Goed en fout…..

We spiegelen het ook naar onszelf af…het is goed wie ik ben, of het is niet goed wie ik ben..acceptatie. Elk conflict dat we ervaren, heeft te maken met het niet kunnen aanvaarden van het geschil. Gevoed door normen, waarden, overtuigingen etc. Het oordeel is het gevolg. Voor mij is de richting om je vrij te voelen, los te komen van het oordeel dat een gevoel wat je ervaart, negatief zou zijn. Als je niet oordeelt over je gevoel, kom je in een stadium dat je alles kunt aanvaarden van wat je voelt. Dat maakt dat je makkelijker met ongewenste situaties om kunt gaan. Ik heb het dan wel over het zuivere gevoel, en niet het gevoel wat je denkt te voelen, omdat het bijvoorbeeld anders verloopt dan dat je had verwacht. Dat is een hele dunne scheidingslijn waar niet veel mensen hebben geleerd dat verschil te herkennen.

Ik kom mensen in mijn leven tegen die mij helpen nieuwe stappen te maken, ik ben geneigd die stappen als pijn te benoemen, maar elke keer als ik dat oordeel naar de achtergrond breng, krijg ik de ruimte om iets meer van mezelf te leren. Meer en meer manifesteert er dan een gevoel wat direct ontspringt uit mijn hart. Dat is wel een proces.
Omdat ik daar de laatste 10 jaar elke dag van mijn leven meerdere keren per dag actief en bewust mee bezig ben, ontwikkel ik daarin. Ik ben zo tot het inzicht gekomen dat een gevoel pijn wordt, als je oordeelt over een gevoel, het gevoel niet onderzoekt, niet toelaat en niet luistert naar wat het je te zeggen heeft. De pijn die jij ervaart is in mijn optiek dus het gevolg als je een puur gevoel niet herkent of niet aanvaarden kunt.

Om mij heen zie ik dagelijks mensen zichtbaar worstelen met het niet aanvaarden van het gevoel. Bedrog in de relatie wat vertrouwen onder druk brengt, onzekerheid of je als schoonmoeder wel wordt geaccepteerd, spijt van een scheiding, schuldgevoel omdat je de kinderen niet leuk vindt of realiseren dat je alles hebt en er niet echt van kunnen genieten. Als je daar niets mee doet, maar blijft hangen in zo’n situatie is dat in mijn ogen stilstaan op het pad van het leven. Aanvaarding maakt het leven eenvoudig, niet oordelen is het enige wat je hoeft te doen.

Bedenk voor jezelf eens wat jij aan het doen bent. Oordeel jij, denk jij in goed en fout, of ben je bezig te aanvaarden wat er in jouw leven op het pad komt. Oordeel daar niet over, maar vraag jezelf eens af of je wel doet wat je wilt doen.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook