Als mens anders zijn is een kracht

 

Voordat je als mens werkelijk kunt zien welke waardes je hebt, en wat je aan die waardes hebt, moet je in staat zijn niet te oordelen over jezelf, en jezelf kunnen vergelijken met de mensen om je heen.

Het is echter moeilijk om naar jezelf zonder een oordeel te kijken, omdat we in een maatschappij leven waar we continue met oordelen bezig zijn. Pas als jij jezelf ziet, het verschil ziet, jezelf niet veroordeeld kun je leren om te gaan met die waardes. Pas als jij met jezelf om kunt gaan, ook de “negatieve” aspecten, dan krijg jij meer waarde voor jezelf end e mensen om je heen.

Maar wat betekent dat voor jou?

Ik kan dan slechts gebruik maken van beeldspraak, omdat ik jouw persoonlijke waardes nu niet ken of zie. Wat kan helpen is dat ik daarvoor iets meer over mezelf vertel. Ik ben iemand die creatief is en een zeer sterk voorstellingsvermogen heeft. Ik kan problemen waar mensen tegen aanlopen op meerdere kanten belichten vanuit de vaardigheid van creativiteit. Wat mij ondersteunt in die creativiteit is dat ik geen olifanten geheugen heb, dat ik zelden opgeef, dat ik anders naar waarde kijk, en niet oordeel over wat ik zie.

Klinkt best mooi, als zeg ik het zelf, maar dat is het pas geworden toen ik mij bewust van die waardes geworden was. Voordat ik dat was, leidde het juist vaak tot frustraties. Ik zal dat uitleggen.

Toen ik niet wist dat ik in een bepaalde vorm creatief was en afweek van de rest, snapte ik nooit dat anderen geen oplossingen konden bedenken. Ik dacht toen snel (en uitte dat soms ook) dat snap je toch zelf ook wel? Toen ik niet wist dat ik geen olifanten geheugen had, stoorden mensen zich mateloos aan het feit dat ik die leuke dingen die we hadden ondernomen vergeten was. Mensen om mij heen waar ik belangrijk voor was, gingen twijfelen aan zichzelf, had ik het wel ECHT leuk gevonden? Voordat ik van mezelf wist dat ik in staat was niet te oordelen, oordeelde ik over alles. Ik dacht namelijk dat ik dat moest doen.

Zo zie je dat mijn kwaliteiten eigenlijk problemen waren. Ik functioneerde namelijk anders als de mensen om mij heen, en wist niet hoe.

Dat zie ik ook terug in de praktijk. Mensen voldoen niet aan de verwachtingen van de ander, omdat de ander niet weet waarin hij of zij anders is. En dat doet veel met mensen. Zo werd van mij verwacht in mijn werk dat ik goed zou kunnen plannen. Maar heb je enig idee hoe moeilijk plannen is als je geen olifanten geheugen hebt? Aan de andere kant, heb je enig idee hoe sterk een goed geheugen in de weg zit als je een oplossing moet bedenken voor een probleem?

Elke kwaliteit die een mens heeft, is per direct ook een valkuil als je niet weet dat je die kwaliteit hebt. Wat in de weg zit is bijvoorbeeld het oordeel dat je zelf bij die kwaliteit hebt. Stel dat jij niet van jezelf wilt accepteren dat gevoel soms de overhand heeft. Je bent dat zat, het heeft al zo vaak pijn gedaan. Dan ga je jouw gevoel afkeuren, je gaat meer rationaliseren en dingen wegdrukken. Dat doe je waarschijnlijk omdat je dingen voelt die niet fijn zijn. Maar is je gevoel afsluiten dan een oplossing? Zou je als je er goed over nadenkt, niet willen leren beter met het negatieve gevoel om te kunnen gaan?

En wat zou het betekenen als je dat onbewust doet? Wat zou er gebeuren als jij onbewust een deel van je gevoel uitschakelt?

Gevoel is juist een kwaliteit, het feit dat jij niet weet dat je iets anders voelt als een ander, maakt dat het in de weg zit. En als jij het zelf niet weet, hoe moet een ander het dan weten? De oplossing is bewustwording. Anders zijn is een kwaliteit, als jij weet hoe jij in elkaar zit, dan kun je namelijk oplossingen bedenken en met mensen in gesprek gaan. “Ga eens in gesprek met een ander, vraag eens hoe jouw minpunten kwaliteiten zouden kunnen zijn”

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook