Als mens anders zijn is een kracht

 

Voordat je als mens werkelijk kunt zien welke waardes je hebt, en wat je aan die waardes hebt, moet je in staat zijn niet te oordelen over jezelf, en jezelf kunnen vergelijken met de mensen om je heen.

Het is echter moeilijk om naar jezelf zonder een oordeel te kijken, omdat we in een maatschappij leven waar we continue met oordelen bezig zijn. Pas als jij jezelf ziet, het verschil ziet, jezelf niet veroordeeld kun je leren om te gaan met die waardes. Pas als jij met jezelf om kunt gaan, ook de “negatieve” aspecten, dan krijg jij meer waarde voor jezelf end e mensen om je heen.

Maar wat betekent dat voor jou?

Ik kan dan slechts gebruik maken van beeldspraak, omdat ik jouw persoonlijke waardes nu niet ken of zie. Wat kan helpen is dat ik daarvoor iets meer over mezelf vertel. Ik ben iemand die creatief is en een zeer sterk voorstellingsvermogen heeft. Ik kan problemen waar mensen tegen aanlopen op meerdere kanten belichten vanuit de vaardigheid van creativiteit. Wat mij ondersteunt in die creativiteit is dat ik geen olifanten geheugen heb, dat ik zelden opgeef, dat ik anders naar waarde kijk, en niet oordeel over wat ik zie.

Klinkt best mooi, als zeg ik het zelf, maar dat is het pas geworden toen ik mij bewust van die waardes geworden was. Voordat ik dat was, leidde het juist vaak tot frustraties. Ik zal dat uitleggen.

Toen ik niet wist dat ik in een bepaalde vorm creatief was en afweek van de rest, snapte ik nooit dat anderen geen oplossingen konden bedenken. Ik dacht toen snel (en uitte dat soms ook) dat snap je toch zelf ook wel? Toen ik niet wist dat ik geen olifanten geheugen had, stoorden mensen zich mateloos aan het feit dat ik die leuke dingen die we hadden ondernomen vergeten was. Mensen om mij heen waar ik belangrijk voor was, gingen twijfelen aan zichzelf, had ik het wel ECHT leuk gevonden? Voordat ik van mezelf wist dat ik in staat was niet te oordelen, oordeelde ik over alles. Ik dacht namelijk dat ik dat moest doen.

Zo zie je dat mijn kwaliteiten eigenlijk problemen waren. Ik functioneerde namelijk anders als de mensen om mij heen, en wist niet hoe.

Dat zie ik ook terug in de praktijk. Mensen voldoen niet aan de verwachtingen van de ander, omdat de ander niet weet waarin hij of zij anders is. En dat doet veel met mensen. Zo werd van mij verwacht in mijn werk dat ik goed zou kunnen plannen. Maar heb je enig idee hoe moeilijk plannen is als je geen olifanten geheugen hebt? Aan de andere kant, heb je enig idee hoe sterk een goed geheugen in de weg zit als je een oplossing moet bedenken voor een probleem?

Elke kwaliteit die een mens heeft, is per direct ook een valkuil als je niet weet dat je die kwaliteit hebt. Wat in de weg zit is bijvoorbeeld het oordeel dat je zelf bij die kwaliteit hebt. Stel dat jij niet van jezelf wilt accepteren dat gevoel soms de overhand heeft. Je bent dat zat, het heeft al zo vaak pijn gedaan. Dan ga je jouw gevoel afkeuren, je gaat meer rationaliseren en dingen wegdrukken. Dat doe je waarschijnlijk omdat je dingen voelt die niet fijn zijn. Maar is je gevoel afsluiten dan een oplossing? Zou je als je er goed over nadenkt, niet willen leren beter met het negatieve gevoel om te kunnen gaan?

En wat zou het betekenen als je dat onbewust doet? Wat zou er gebeuren als jij onbewust een deel van je gevoel uitschakelt?

Gevoel is juist een kwaliteit, het feit dat jij niet weet dat je iets anders voelt als een ander, maakt dat het in de weg zit. En als jij het zelf niet weet, hoe moet een ander het dan weten? De oplossing is bewustwording. Anders zijn is een kwaliteit, als jij weet hoe jij in elkaar zit, dan kun je namelijk oplossingen bedenken en met mensen in gesprek gaan. “Ga eens in gesprek met een ander, vraag eens hoe jouw minpunten kwaliteiten zouden kunnen zijn”

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

De relatie op zijn einde

Wanneer je elkaar leert kennen, zit je aan de telefoon met een grote grijns, waarbij je de overeenkomsten die je in elkaar herkent deelt. Wanneer je uit elkaar gaat, zul je via de app verwijtend de verschillen vanuit frustratie benoemen en je bezighouden met een schuldvraag. In het begin kun je niet leven zonder de ander; aan het einde verstikt de ander je in alle opzichten. Aanvankelijk is alles goed, uiteindelijk lijkt de ander alles fout te doen. In het begin kun je niet van de ander afblijven, aan het einde raak je elkaar niet meer aan. In het begin zie je oplossingen, en aan het einde lijkt alles een groot probleem. In het begin bruis je van energie, en aan het einde ben je helemaal uitgeput. In het begin heb je alles voor de ander over, maar aan het einde moet de ander wijken voor alles waar jij recht op hebt.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »
Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »

Facebook