Boosheid, wat heb je er aan?

 

Boosheid is wel een van de meest vervelende emoties waar we mee te maken kunnen hebben vinden de meeste mensen. We ervaren een verstikkend gevoel, we verliezen respect, we hebben het niet echt onder controle en we ervaren het altijd als de ander iets doet.

Ik krijg bij boosheid vaak vragende ogen van mensen die erkenning willen van mij in hoe slecht het is wat de ander heeft gedaan. Ik snap dat mensen dat doen, maar ga daar niet in mee. Dat ontstaat omdat ik boosheid niet zie als het probleem, maar als een uiting die iets zegt over jezelf. (zelfreflectie)

Ik zie boosheid als een gevolg van een diepere gevoel, zoals angst. Het is in veel gevallen een uiting van het gevoel machteloosheid. De situatie voor je beeldvorming niet aankunnen, of vanuit manipulatie, het juist willen veranderen, dan heb je het in mijn ogen meer over agressie.

Waar het bij boosheid heel vaak mee te maken heeft is dat de situatie anders is als dat je zou willen, of had verwacht. Omdat het anders is wordt je geconfronteerd met jezelf. En dan in veel gevallen met bijvoorbeeld je eigen onzekerheid. Ik zeg wel eens je bent boos op de ander, maar alleen maar omdat je zelf er niet mee kunt omgaan. Het is een vorm van goed en kwaad in je hoofd, en het niet kunnen aanvaarden van de situatie door een tekortkoming bij jezelf. Waarbij we geneigd zijn te gaan rechtvaardigen dat we boos zijn en dat koppelen aan de maatschappelijke norm van de omgeving waarin we leven.

Je ervaart bijvoorbeeld dat je een afspraak hebt gemaakt op een vlak waar jij je heel kwetsbaar voelt,  of er is hoop geweest dat de ander het anders zou doen omdat jij het moeilijk vind om er mee om te gaan dat de ander nog iets doet wat jij moeilijk vind. Omdat je bijvoorbeeld het als bedreiging voor jouw geluk ervaart. Dat geluk koppel je aan een situatie en je wilt niet dat die situatie veranderd. Want als die situatie veranderd kan het zijn dat jij niet meer gelukkig bent, of dat je denkt dat je het ongeluk in de ogen van de mensen om je heen die je dierbaar zijn gaat zien.

Wat je in mijn geval aan boosheid hebt is dat je het kunt gebruiken om de ander op afstand van jezelf te zetten, (indruk maken en angst aan proberen te jagen) of je gebruikt het als signaal naar jezelf om zelfbewust te worden van waarom je nu eigenlijk boos doet. Die laatste heeft mijn voorkeur als het gaat om zelfbewustzijn.

Zou zomaar kunnen zijn dat je het nu gaat rechtvaardigen naar jezelf. Ja “Martin” je hebt makkelijk praten, maar het is toch niet raar als ik boos wordt als mijn partner vreemd gaat? Daar ben ik het mee eens! Het is niet raar, neemt niet weg dat het je veel zegt. Als je gaat rechtvaardigen, is dat ok, maar schrijf eens op wat je denkt (het is toch absurd dat, we hadden toch afgesproken, waarom kies je niet, ik wil dat, het is toch niet raar dat, etc.) en probeer daarna eens te achterhalen welk gevoel er voor de boosheid ligt. Zou zomaar kunnen zijn dat je angst ervaart (bang je partner te verliezen). Dat is alleen echter best heel moeilijk, praat er eens over of ga met een coach in gesprek. Wat ik wel weet is dat als je weet welk gevoel er voor de boosheid ligt, je meer zelfbewustzijn crëeerd en er dan ook echt iets mee kunt. Want waarom ben je nu eigenlijk bang je partner te verliezen?

Je wordt vaak geconfronteerd met het feit dat jij op een bepaald vlak ervaart dat je afhankelijk bent van de ander. Ook Goed, maar op welk vlak? Wat geeft je partner jou wat je jezelf niet kan geven of wat een andere partner je niet kan geven. Misschien denk je wel dat je nooit meer zo gelukkig kan zijn als zij/hij niet bij je is, of niet veranderd bijvoorbeeld.

De weg waar je op zit als je met boosheid te maken krijgt is dat je meer en meer met jezelf geconfronteerd wordt…paniek neemt soms sluimerend een overhand. Mijn advies is om eerst weer echt helemaal bij jezelf te komen, voordat je het gesprek weer aangaat. Als je dat niet doet ervaart de ander dat er iemand heel boos is, en daar wil niemand eigenlijk bij zijn. Afstand neemt dan juist weer toe, terwijl dat het laatste is wat je eigenlijk zou willen..

Waarbij ik heel goed snap dat dit moeilijk is, ik zal de laatste zijn die zegt dat de confrontatie met jezelf niet moeilijk is! Wat helpt is het in naar het belang van jezelf toe te halen. Probeer dus weer stappen te maken in persoonlijke groei, die boosheid als een mogelijkheid om meer van jezelf te ontdekken, meer te ontwikkelen van je eigen zelfbewustzijn!

Meer weten en benieuwd wat ik voor jou kan doen? Leg hier je vraag dan eens voor!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »
Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoelens onderdrukken

Soms voel je je ineens ‘gebroken’, verdriet dient zich aan, het gevoel wegdrukken werkt niet meer. Je begrijpt het niet, je schud onbewust met je hoofd, wat is dit, het overvalt je, maar ooit heb je geleerd het gevoel te onderdrukken.

Er schiet van alles door je heen. Gevoel van onrecht, pijn, eenzaamheid en machteloosheid. Tranen dingen zich aan in de hoeken van je ogen.

Wanhoop dient zich aan, en in de stilte worden geluiden hoorbaar die je herkend als woorden…ineens hoor je de stem weer van je ouders; “Niet huilen…..je……”

De rest hoor je niet, het blijft steken op ‘niet huilen’. Door de jaren heen heb je methodes ontwikkeld die zich zonder enig aarzelen nu gaan afspelen. Alsof je een muziekdoosje oppakt wat door de jaren heen steeds dezelfde handeling in de juiste volgorde afspeelt. Je gaat gevoel wegdrukken.

Lees verder »

Facebook