Boosheid, wat heb je er aan?

 

Boosheid is wel een van de meest vervelende emoties waar we mee te maken kunnen hebben vinden de meeste mensen. We ervaren een verstikkend gevoel, we verliezen respect, we hebben het niet echt onder controle en we ervaren het altijd als de ander iets doet.

Ik krijg bij boosheid vaak vragende ogen van mensen die erkenning willen van mij in hoe slecht het is wat de ander heeft gedaan. Ik snap dat mensen dat doen, maar ga daar niet in mee. Dat ontstaat omdat ik boosheid niet zie als het probleem, maar als een uiting die iets zegt over jezelf. (zelfreflectie)

Ik zie boosheid als een gevolg van een diepere gevoel, zoals angst. Het is in veel gevallen een uiting van het gevoel machteloosheid. De situatie voor je beeldvorming niet aankunnen, of vanuit manipulatie, het juist willen veranderen, dan heb je het in mijn ogen meer over agressie.

Waar het bij boosheid heel vaak mee te maken heeft is dat de situatie anders is als dat je zou willen, of had verwacht. Omdat het anders is wordt je geconfronteerd met jezelf. En dan in veel gevallen met bijvoorbeeld je eigen onzekerheid. Ik zeg wel eens je bent boos op de ander, maar alleen maar omdat je zelf er niet mee kunt omgaan. Het is een vorm van goed en kwaad in je hoofd, en het niet kunnen aanvaarden van de situatie door een tekortkoming bij jezelf. Waarbij we geneigd zijn te gaan rechtvaardigen dat we boos zijn en dat koppelen aan de maatschappelijke norm van de omgeving waarin we leven.

Je ervaart bijvoorbeeld dat je een afspraak hebt gemaakt op een vlak waar jij je heel kwetsbaar voelt,  of er is hoop geweest dat de ander het anders zou doen omdat jij het moeilijk vind om er mee om te gaan dat de ander nog iets doet wat jij moeilijk vind. Omdat je bijvoorbeeld het als bedreiging voor jouw geluk ervaart. Dat geluk koppel je aan een situatie en je wilt niet dat die situatie veranderd. Want als die situatie veranderd kan het zijn dat jij niet meer gelukkig bent, of dat je denkt dat je het ongeluk in de ogen van de mensen om je heen die je dierbaar zijn gaat zien.

Wat je in mijn geval aan boosheid hebt is dat je het kunt gebruiken om de ander op afstand van jezelf te zetten, (indruk maken en angst aan proberen te jagen) of je gebruikt het als signaal naar jezelf om zelfbewust te worden van waarom je nu eigenlijk boos doet. Die laatste heeft mijn voorkeur als het gaat om zelfbewustzijn.

Zou zomaar kunnen zijn dat je het nu gaat rechtvaardigen naar jezelf. Ja “Martin” je hebt makkelijk praten, maar het is toch niet raar als ik boos wordt als mijn partner vreemd gaat? Daar ben ik het mee eens! Het is niet raar, neemt niet weg dat het je veel zegt. Als je gaat rechtvaardigen, is dat ok, maar schrijf eens op wat je denkt (het is toch absurd dat, we hadden toch afgesproken, waarom kies je niet, ik wil dat, het is toch niet raar dat, etc.) en probeer daarna eens te achterhalen welk gevoel er voor de boosheid ligt. Zou zomaar kunnen zijn dat je angst ervaart (bang je partner te verliezen). Dat is alleen echter best heel moeilijk, praat er eens over of ga met een coach in gesprek. Wat ik wel weet is dat als je weet welk gevoel er voor de boosheid ligt, je meer zelfbewustzijn crëeerd en er dan ook echt iets mee kunt. Want waarom ben je nu eigenlijk bang je partner te verliezen?

Je wordt vaak geconfronteerd met het feit dat jij op een bepaald vlak ervaart dat je afhankelijk bent van de ander. Ook Goed, maar op welk vlak? Wat geeft je partner jou wat je jezelf niet kan geven of wat een andere partner je niet kan geven. Misschien denk je wel dat je nooit meer zo gelukkig kan zijn als zij/hij niet bij je is, of niet veranderd bijvoorbeeld.

De weg waar je op zit als je met boosheid te maken krijgt is dat je meer en meer met jezelf geconfronteerd wordt…paniek neemt soms sluimerend een overhand. Mijn advies is om eerst weer echt helemaal bij jezelf te komen, voordat je het gesprek weer aangaat. Als je dat niet doet ervaart de ander dat er iemand heel boos is, en daar wil niemand eigenlijk bij zijn. Afstand neemt dan juist weer toe, terwijl dat het laatste is wat je eigenlijk zou willen..

Waarbij ik heel goed snap dat dit moeilijk is, ik zal de laatste zijn die zegt dat de confrontatie met jezelf niet moeilijk is! Wat helpt is het in naar het belang van jezelf toe te halen. Probeer dus weer stappen te maken in persoonlijke groei, die boosheid als een mogelijkheid om meer van jezelf te ontdekken, meer te ontwikkelen van je eigen zelfbewustzijn!

Meer weten en benieuwd wat ik voor jou kan doen? Leg hier je vraag dan eens voor!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 71 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
zelfbewustworden

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »
zelfbewustworden

10 jaar ZELFontwikkeling

In 2016 ben ik begonnen met het werk wat ik op dit moment doe. Vandaag, inmiddels duizenden mensen geholpen met problemen die zij ervoeren, gaat het elke dag opnieuw door. Toch is het anders.

Lees verder »

Facebook