Boosheid, wat heb je er aan?

 

Boosheid is wel een van de meest vervelende emoties waar we mee te maken kunnen hebben vinden de meeste mensen. We ervaren een verstikkend gevoel, we verliezen respect, we hebben het niet echt onder controle en we ervaren het altijd als de ander iets doet.

Ik krijg bij boosheid vaak vragende ogen van mensen die erkenning willen van mij in hoe slecht het is wat de ander heeft gedaan. Ik snap dat mensen dat doen, maar ga daar niet in mee. Dat ontstaat omdat ik boosheid niet zie als het probleem, maar als een uiting die iets zegt over jezelf. (zelfreflectie)

Ik zie boosheid als een gevolg van een diepere gevoel, zoals angst. Het is in veel gevallen een uiting van het gevoel machteloosheid. De situatie voor je beeldvorming niet aankunnen, of vanuit manipulatie, het juist willen veranderen, dan heb je het in mijn ogen meer over agressie.

Waar het bij boosheid heel vaak mee te maken heeft is dat de situatie anders is als dat je zou willen, of had verwacht. Omdat het anders is wordt je geconfronteerd met jezelf. En dan in veel gevallen met bijvoorbeeld je eigen onzekerheid. Ik zeg wel eens je bent boos op de ander, maar alleen maar omdat je zelf er niet mee kunt omgaan. Het is een vorm van goed en kwaad in je hoofd, en het niet kunnen aanvaarden van de situatie door een tekortkoming bij jezelf. Waarbij we geneigd zijn te gaan rechtvaardigen dat we boos zijn en dat koppelen aan de maatschappelijke norm van de omgeving waarin we leven.

Je ervaart bijvoorbeeld dat je een afspraak hebt gemaakt op een vlak waar jij je heel kwetsbaar voelt,  of er is hoop geweest dat de ander het anders zou doen omdat jij het moeilijk vind om er mee om te gaan dat de ander nog iets doet wat jij moeilijk vind. Omdat je bijvoorbeeld het als bedreiging voor jouw geluk ervaart. Dat geluk koppel je aan een situatie en je wilt niet dat die situatie veranderd. Want als die situatie veranderd kan het zijn dat jij niet meer gelukkig bent, of dat je denkt dat je het ongeluk in de ogen van de mensen om je heen die je dierbaar zijn gaat zien.

Wat je in mijn geval aan boosheid hebt is dat je het kunt gebruiken om de ander op afstand van jezelf te zetten, (indruk maken en angst aan proberen te jagen) of je gebruikt het als signaal naar jezelf om zelfbewust te worden van waarom je nu eigenlijk boos doet. Die laatste heeft mijn voorkeur als het gaat om zelfbewustzijn.

Zou zomaar kunnen zijn dat je het nu gaat rechtvaardigen naar jezelf. Ja “Martin” je hebt makkelijk praten, maar het is toch niet raar als ik boos wordt als mijn partner vreemd gaat? Daar ben ik het mee eens! Het is niet raar, neemt niet weg dat het je veel zegt. Als je gaat rechtvaardigen, is dat ok, maar schrijf eens op wat je denkt (het is toch absurd dat, we hadden toch afgesproken, waarom kies je niet, ik wil dat, het is toch niet raar dat, etc.) en probeer daarna eens te achterhalen welk gevoel er voor de boosheid ligt. Zou zomaar kunnen zijn dat je angst ervaart (bang je partner te verliezen). Dat is alleen echter best heel moeilijk, praat er eens over of ga met een coach in gesprek. Wat ik wel weet is dat als je weet welk gevoel er voor de boosheid ligt, je meer zelfbewustzijn crëeerd en er dan ook echt iets mee kunt. Want waarom ben je nu eigenlijk bang je partner te verliezen?

Je wordt vaak geconfronteerd met het feit dat jij op een bepaald vlak ervaart dat je afhankelijk bent van de ander. Ook Goed, maar op welk vlak? Wat geeft je partner jou wat je jezelf niet kan geven of wat een andere partner je niet kan geven. Misschien denk je wel dat je nooit meer zo gelukkig kan zijn als zij/hij niet bij je is, of niet veranderd bijvoorbeeld.

De weg waar je op zit als je met boosheid te maken krijgt is dat je meer en meer met jezelf geconfronteerd wordt…paniek neemt soms sluimerend een overhand. Mijn advies is om eerst weer echt helemaal bij jezelf te komen, voordat je het gesprek weer aangaat. Als je dat niet doet ervaart de ander dat er iemand heel boos is, en daar wil niemand eigenlijk bij zijn. Afstand neemt dan juist weer toe, terwijl dat het laatste is wat je eigenlijk zou willen..

Waarbij ik heel goed snap dat dit moeilijk is, ik zal de laatste zijn die zegt dat de confrontatie met jezelf niet moeilijk is! Wat helpt is het in naar het belang van jezelf toe te halen. Probeer dus weer stappen te maken in persoonlijke groei, die boosheid als een mogelijkheid om meer van jezelf te ontdekken, meer te ontwikkelen van je eigen zelfbewustzijn!

Meer weten en benieuwd wat ik voor jou kan doen? Leg hier je vraag dan eens voor!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook