Prijs jezelf

Eigenwaarde, een lekker vaag begrip. Maar wat als je dat wat conreter maakt? Wat betekend dat dan eigenlijk voor jou? ZELFbewustzijn

Eigenwaarde

In mijn werk kom ik allerlei verschillende mensen tegen. Veel mensen die geleerd hebben zichzelf te herpakken na ernstige tegenslag en daarmee geleerd hebben hoe waardevol zij zelf zijn. In veel gevallen zijn het mensen die geleerd hebben hun eigen ervaringen om te buigen en er andere mensen weer mee te helpen.

eigenwaarde is een vaag begrijp eigenlijk, want wat kent wat waarde toe bij eigenwaarde?

Ik geloof dat eigenwaarde kunnen toekennen aan jezelf essentieel is, daarvoor moet je wel begrijpen wat het is en hoe je dat doet. Voor eigenwaarde  Vaak zijn het de mensen die veel hebben meegemaakt, de mensen die zichzelf en hun ervaringen waarde kunnen toekennen.

Prijs jezelf in de waarde die je hebt, en prijs dat positief! Ken jezelf waarde toe en als je vast zit, geef jezelf dan de ruimte om hulp te zoeken en blijf ook kritisch op de hulp die je krijgt. Ik zie vaak dat het in de reguliere hulpverlening fout gaat, of dat het hela lange trajecten zijn. Blijf kritisch in de hulp die je aanvaard, je bent het waard! Veel mensen die bij mij komen hebben al de diverse trajecten doorlopen, kennelijk zonder het gewenste resultaat.

Mensen die verstand van zaken hebben kunnen jou helpen de stappen te maken die je wilt maken. En als je goede hulp ervaart, ga je een verschil merken na een of twee sessies. Zo niet? Zoek dan een ander!

Een ervaring

Zo sprak ik vandaag iemand die op het schoolplein ernstig is gepest, zich niet begrepen voelde door zijn ouders en die zich al meer als 25 jaar anders heeft gevoeld. Hulp heeft gehad en dacht dat hij omdat hij anders was, minder was. Een man die zich uiteindelijk bij een eigenaresse van de sportschool open en kwetsbaar durfde op te stellen. Een man die veel heeft meegemaakt in zijn jeugd. Deze man zet een traject in voor zichzelf om een verandering door te gaan en realiseert dat ook, en hij heeft geluk, hij komt bij de menen terecht die hij raakt en die hem raken!

Na jaren van zich anders gevoelt te hebben en dat negatief te hebben gezien komt hij nu juist tot de ontdekking dat hij i.d.d. anders is, maar zeker niet minder! Het gevoel wat dat teweeg brengt is prachtig, tegelijkertijd zet hij daarmee een nieuwe route in voor zijn leven. Na jaren lange onrust, komt er een perspectief, een route een way out! Beter gezegd, een way in! :)

Eigenwaarde is soms niet genoeg

Na vandaag is voor mij weer meer duidelijk geworden dat eigenwaarde hebben soms niet genoeg is. We leven in een commerciële maatschappij, maar waarom investeren we pas werkelijk in onszelf als we vastlopen?

Waarom maken we jaarlijks geen budget vrij om te investeren in onszelf om te voorkomen dat we vastlopen?

alleen eigenwaarde is niet genoeg, er hoort ook een actie bij. Ik zeg dat omdat veel mensen jaren en jaren aan het tobben zijn. Onderzoek wijst zo bijvoorbeeld uit dat we 7 jaar ongelukkig in een relatie zitten voordat we deze verbreken.

En vraag jezelf eens af, wat doe ik daarmee?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

De relatie op zijn einde

Wanneer je elkaar leert kennen, zit je aan de telefoon met een grote grijns, waarbij je de overeenkomsten die je in elkaar herkent deelt. Wanneer je uit elkaar gaat, zul je via de app verwijtend de verschillen vanuit frustratie benoemen en je bezighouden met een schuldvraag. In het begin kun je niet leven zonder de ander; aan het einde verstikt de ander je in alle opzichten. Aanvankelijk is alles goed, uiteindelijk lijkt de ander alles fout te doen. In het begin kun je niet van de ander afblijven, aan het einde raak je elkaar niet meer aan. In het begin zie je oplossingen, en aan het einde lijkt alles een groot probleem. In het begin bruis je van energie, en aan het einde ben je helemaal uitgeput. In het begin heb je alles voor de ander over, maar aan het einde moet de ander wijken voor alles waar jij recht op hebt.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »
Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »

Facebook