Gevoel en Emotie

 

We hebben het vaak over gevoel…Als ik de radio aan zet hoor ik een presentator binnen 5 minuten over gevoel spreken. “Voor mijn gevoel is het te laat” of “Voor mijn gevoel is het anders” zijn van die standaard uitdrukkingen. Maar denk hier eens over na, zijn dit wel gevoelens?

Als ik binnen een conflictrelatie mijn diensten aanbied communiceren mensen vaak niet meer anders. “Voor mijn gevoel begrijp je mij niet” zegt de een tegen de ander of mijn “gevoel zegt dat je niet eerlijk bent”. Maar zijn dit wel allemaal gevoelens? In de meeste gevallen gaat het niet eens over de gevoelens, maar gaat het over het verdedigen van jezelf, je gelijk willen halen of wil je de ander een mening opleggen.

We zijn in mijn beleving zo in de war, dat we niet meer weten wat een gedachte, een gevoel of een emotie is. We halen alles door de war en onderscheiden het niet meer. We luisteren niet echt naar de ander, maar eigenlijk ook niet echt naar onszelf. “Voor mijn gevoel is het te laat” is helemaal geen gevoel in mijn optiek, het is een redenering, een conclusie, een stelling, een uitgangspunt of nog iets anders, maar geen gevoel. Wellicht ligt er wel en gevoel ten grondslag, bijvoorbeeld angst. Dat is niet anders bij de andere uitspraken. “Voor mijn gevoel begrijp je mij niet” is ook een uiting, wellicht zou de uitspraak “ik voel mij niet begrepen” beter passen. Echter lijkt die laatste niet zo sterk als de eerste. Bij de eerste zit er zeer waarschijnlijk een afwijzende reactie aan gekoppeld richting de ander, maar bij de tweede zit er meer verdriet in waarschijnlijk.

Dit lijken details, maar ze maken een enorm verschil. Mensen zijn zich in mijn beleving vaak niet zelfbewust van het gevoel en hoe ze dat omschrijven en of teruggeven. Het is schering en inslag dat mensen boos worden, deuren achter zich dichtgooien maar eigenlijk angstig, wanhopig of intens verdrietig zijn.

We halen het door de war, en daardoor worden problemen vaak niet oplosbaar. Je probeert namelijk iets op te lossen wat het probleem niet is. Punt is dat het probleem niet is dat iemand boos is, maar bang bijvoorbeeld. Er zijn honderden woorden voor diverse gevoelens en emoties. Deze zijn in basis alle maal te herleiden naar 8 basis gevoelens: Liefde, Angst, Vreugde, Woede, Verdriet, Verrassing/Verbazing, Schaamte, Walging

‘De emotie encyclopedie’ omvat 350 emoties en hun betekenissen tezamen met handreikingen om deze informatie constructief te gebruiken. Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ze geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor zullen wij een leven aantrekken dat meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen. Maar je kan dat pas als je de emoties herkent. En dan hebben we het alleen nog maar over emoties, wat nu als je daar nog eens gevoelens aan toekent?

Ik zie daar zelf namelijk nog eens een verschil in. Gevoel gaat voor mij dieper en is meer ‘puur’ dan een emotie maar uit zich vaak minder heftig. Gevoel zegt meer over wat je voelt, wie je bent en een emotie zegt meer over een uiting van dat gevoel, wat je doet.

In mijn ogen zijn we te ver bij onszelf vandaan geraakt. We weten niet meer echt wat we voelen, waarom we dat voelen en hoe we reageren op dat gevoel. Wat ik doe is dat ik mensen dichter bij zichzelf breng. Ik maak mensen weer meer ZELFbewust van wanneer ze iets denken, wanneer ze iets voelen en van wat ze nu eigenlijk voelen. Ik sta even stil bij de essentie van de problematiek, en dat maakt dat er oplossingen komen. Echte oplossingen.

Een mooi iets is dat we het vaak als zelf benomen als we een gedachte inzetten als we dat benoemen als gevoel. Generiek zeggen mensen dan vaak: “Voor mijn gevoel is het zo dat” In deze zin is het heel vaak zo dat het geen gevoel is, maar een gedachte. Een gedachte die voor het gevoel ingrijpt, en die gedachte uiten we dan.

Voor mijn gevoel is dit een mooi stukje tekst….. Of ben ik van mening dat het leuk stukje tekst is en ben ik trots op wat ik heb geschreven?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Een burn-out, wat kun je zelf doen?

Op een gegeven moment ben je je energie kwijt of lukt het je niet meer om het denken op zich te stoppen. Ik weet nog dat ik bij mijzelf ervoer dat het een soort centrifuge was in mijn hoofd. Allerlei gedachtes gingen in het rond, het was een enorme uitdaging om daar rust in te krijgen. Wat je kunt doen is per situatie verschillend, maar in de basis komen er doorgaans een aantal dingen overeen. Ik heb naar aanleiding van de vragen die ik krijg een aantal dingen op papier gezet, zodat je zelf kunt kijken wat je hiermee kunt.

Lees verder »
de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
Inzicht in jouw beeld van de wereld

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »

Facebook