Gevoel en Emotie

 

We hebben het vaak over gevoel…Als ik de radio aan zet hoor ik een presentator binnen 5 minuten over gevoel spreken. “Voor mijn gevoel is het te laat” of “Voor mijn gevoel is het anders” zijn van die standaard uitdrukkingen. Maar denk hier eens over na, zijn dit wel gevoelens?

Als ik binnen een conflictrelatie mijn diensten aanbied communiceren mensen vaak niet meer anders. “Voor mijn gevoel begrijp je mij niet” zegt de een tegen de ander of mijn “gevoel zegt dat je niet eerlijk bent”. Maar zijn dit wel allemaal gevoelens? In de meeste gevallen gaat het niet eens over de gevoelens, maar gaat het over het verdedigen van jezelf, je gelijk willen halen of wil je de ander een mening opleggen.

We zijn in mijn beleving zo in de war, dat we niet meer weten wat een gedachte, een gevoel of een emotie is. We halen alles door de war en onderscheiden het niet meer. We luisteren niet echt naar de ander, maar eigenlijk ook niet echt naar onszelf. “Voor mijn gevoel is het te laat” is helemaal geen gevoel in mijn optiek, het is een redenering, een conclusie, een stelling, een uitgangspunt of nog iets anders, maar geen gevoel. Wellicht ligt er wel en gevoel ten grondslag, bijvoorbeeld angst. Dat is niet anders bij de andere uitspraken. “Voor mijn gevoel begrijp je mij niet” is ook een uiting, wellicht zou de uitspraak “ik voel mij niet begrepen” beter passen. Echter lijkt die laatste niet zo sterk als de eerste. Bij de eerste zit er zeer waarschijnlijk een afwijzende reactie aan gekoppeld richting de ander, maar bij de tweede zit er meer verdriet in waarschijnlijk.

Dit lijken details, maar ze maken een enorm verschil. Mensen zijn zich in mijn beleving vaak niet zelfbewust van het gevoel en hoe ze dat omschrijven en of teruggeven. Het is schering en inslag dat mensen boos worden, deuren achter zich dichtgooien maar eigenlijk angstig, wanhopig of intens verdrietig zijn.

We halen het door de war, en daardoor worden problemen vaak niet oplosbaar. Je probeert namelijk iets op te lossen wat het probleem niet is. Punt is dat het probleem niet is dat iemand boos is, maar bang bijvoorbeeld. Er zijn honderden woorden voor diverse gevoelens en emoties. Deze zijn in basis alle maal te herleiden naar 8 basis gevoelens: Liefde, Angst, Vreugde, Woede, Verdriet, Verrassing/Verbazing, Schaamte, Walging

‘De emotie encyclopedie’ omvat 350 emoties en hun betekenissen tezamen met handreikingen om deze informatie constructief te gebruiken. Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ze geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor zullen wij een leven aantrekken dat meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen. Maar je kan dat pas als je de emoties herkent. En dan hebben we het alleen nog maar over emoties, wat nu als je daar nog eens gevoelens aan toekent?

Ik zie daar zelf namelijk nog eens een verschil in. Gevoel gaat voor mij dieper en is meer ‘puur’ dan een emotie maar uit zich vaak minder heftig. Gevoel zegt meer over wat je voelt, wie je bent en een emotie zegt meer over een uiting van dat gevoel, wat je doet.

In mijn ogen zijn we te ver bij onszelf vandaan geraakt. We weten niet meer echt wat we voelen, waarom we dat voelen en hoe we reageren op dat gevoel. Wat ik doe is dat ik mensen dichter bij zichzelf breng. Ik maak mensen weer meer ZELFbewust van wanneer ze iets denken, wanneer ze iets voelen en van wat ze nu eigenlijk voelen. Ik sta even stil bij de essentie van de problematiek, en dat maakt dat er oplossingen komen. Echte oplossingen.

Een mooi iets is dat we het vaak als zelf benomen als we een gedachte inzetten als we dat benoemen als gevoel. Generiek zeggen mensen dan vaak: “Voor mijn gevoel is het zo dat” In deze zin is het heel vaak zo dat het geen gevoel is, maar een gedachte. Een gedachte die voor het gevoel ingrijpt, en die gedachte uiten we dan.

Voor mijn gevoel is dit een mooi stukje tekst….. Of ben ik van mening dat het leuk stukje tekst is en ben ik trots op wat ik heb geschreven?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 50 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel is lastig! We hebben in ons leven veel met gevoel te maken, meer als dat je je bewust bent. Die gevoelens worden vaak zichtbaar in relatie tot een ander (partner, kind, ouders, werkgever, collega etc). Je ervaart gevoelens dan heftig en benoemt dit als een ‘probleem’ en gaat voor dat probleem oplossingen zoeken.

Echter is het in mijn ogen helemaal geen probleem, het is een signaal dat er een tekort wordt ervaren, wat iets anders is in mijn ogen als een probleem. Je benoemt het als probleem omdat er iets gebeurd wat je niet wil, of denkt dat wat er gebeurd niet goed is. Vanuit het ervaren van een probleem ga je vervolgens een gesprek aan, al dan niet emotioneel geladen.

Lees verder »
Gevoel, emoties en gedachten

Gevoel, emotie en gedachte onderscheiden

Ik geloof dat wij als mens tot veel meer in staat zijn als tot op heden wordt gedacht. Ik ervaar dat bij mezelf en zie dat terug bij mensen die ik coach. We maken soms stappen waarvan de ‘normale’ wereld zou denken dat dat niet kan, en toch gebeurd het. Toch gebeurd het dat veel van de mensen die ik heb geholpen dezelfde ervaringen ondergaan, terwijl dat wat zij ervaren, niet ‘normaal is’.

Lees verder »

Facebook