Heeft relatietherapie zin?

Heeft relatietherapie zin? Een vraag die vrij vaak gesteld wordt door mensen die zich niet prettig voelen in de relatie. Wat is het antwoord?

Als mensen vragen “Heeft relatietherapie zin” wordt dat meestal gevraagd met de liefdesrelatie in het achterhoofd.

Eigenlijk is het best een moeilijke vraag om ‘zomaar’ antwoord op te geven. Want wat is ‘zin’ ? Veelal wordt er mee bedoeld of relatietherapie kan helpen om de ‘bestaande’ liefdesrelatie nieuw leven in te blazen.

In mijn beleving zijn er voorwaarden aan gekoppeld om te bepalen of het ‘zin’ heeft in die context, waarvan de belangrijkste is of je beide bereid bent om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dat is vaak al lastig, omdat je geneigd bent de oorzaak bij de ander te zien maar vaak een blinde vlek hebt voor je eigen gedrag door alle emoties die spelen. Als een van de twee echter de confrontatie met zichzelf niet wil aangaan, heeft relatietherapie in mijn ogen niet veel ‘zin’, in de vorm van komen tot een gezonde relatie met elkaar. Als je in zo’n situatie wel in relatietherapie gaat komt er wel meer duidelijkheid bij een van de twee.  Emoties en gevoelens worden dan zuiverder en dat maakt dat er begrip komt wat bijdraagt om makkelijker met elkaar om te kunnen gaan. Risico is dan wel groot dat de relatie dan juist verder uit elkaar groet, omdat je je waarschijnlijk wel persoonlijk gaat ontwikkelen.  Ik zeg dus niet dat het dan geen ‘zin’ heeft, maar dat het dan minder ‘zin’ heeft als je uitgaat van de doelstelling de relatie opnieuw vorm te geven.

Aan de andere kant, “heeft relatietherapie ook zin” als je met elkaar te maken blijft houden als één van de twee besluit dat de liefdesrelatie ten einde is. Maar al te vaak worden dit soort besluiten genomen in heftige emotionele situaties en vinden mensen het achteraf raar dat ze na de scheiding het niet zo goed met elkaar kunnen vinden.

Maar eigenlijk lost de scheiding niets op voor de relatie die je hebt met de ander. Sterker nog, het is alleen maar lastiger geworden. De relatie was al niet goed, en denk je werkelijk dat die relatie na een scheiding dan ineens beter is? Dat die relatie beter wordt als je met emotionele pijn loopt, in een rouw proces zit, je de ander in een slecht daglicht zet? Dat de relatie beter wordt als je niet investeert om de relatie beter te krijgen?

Wat je in zo’n geval hebt aan relatietherapie is dat je los van de uitkomst om verder te gaan met elkaar of niet, je beter leert omgaan met elkaar. Dat is in mijn ogen ook de essentie van relatietherapie. Opnieuw leren omgaan met elkaar, en tools hebben om dat zo prettig als mogelijk te doen. Om dat te kunnen ben ik van mening dat je jezelf goed moet begrijpen. Je moet beide weten wie je bent, wat je doet, waarom je wat doet en wat bepaalde situaties die je ervaren hebt, met je hebben gedaan.  Ik schaar dat onder de noemer: ZELFbewustzijn. Als jij je meer bewust bent van jezelf, kun je meer van jezelf kenbaar maken bij de ander en kan die er anders mee omgaan.

Ik ben van mening dat relatietherapie zin heeft, als je het werkelijk ziet als therapie voor een relatie, en niet zozeer ziet als therapie voor de liefdesrelatie.

Er komt ook meer ruimte voor liefde in de relatie, als de relatie beter is. Waarbij ik de relatie weer een beetje uit elkaar wil halen (ik zal me beperken :)), en me dan voornamelijk richt op het aspect van verbinding binnen de relatie. Je leert in relatietherapie meer over jezelf, wat een eigenlijk is hoe je gevoelszaken beter kunt verwoorden. Dat heeft als gevolg dat de ander meer kan leren over jou als die dat wil. En los van of je dat toepast in de liefdesrelatie, je hebt met een heleboel mensen een relatie. Je collega, je kinderen, de buurman en je ouders bijvoorbeeld.

In relatietherapie leer jij meer van jezelf begrijpen, dat leer je beter te uiten en daardoor snapt de ander beter waarom jij reageert zoals je reageert.

Als je dat weet, dan is in de vraag in mijn beleving simpel. Heeft relatietherapie zin?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 50 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel is lastig! We hebben in ons leven veel met gevoel te maken, meer als dat je je bewust bent. Die gevoelens worden vaak zichtbaar in relatie tot een ander (partner, kind, ouders, werkgever, collega etc). Je ervaart gevoelens dan heftig en benoemt dit als een ‘probleem’ en gaat voor dat probleem oplossingen zoeken.

Echter is het in mijn ogen helemaal geen probleem, het is een signaal dat er een tekort wordt ervaren, wat iets anders is in mijn ogen als een probleem. Je benoemt het als probleem omdat er iets gebeurd wat je niet wil, of denkt dat wat er gebeurd niet goed is. Vanuit het ervaren van een probleem ga je vervolgens een gesprek aan, al dan niet emotioneel geladen.

Lees verder »
Gevoel, emoties en gedachten

Gevoel, emotie en gedachte onderscheiden

Ik geloof dat wij als mens tot veel meer in staat zijn als tot op heden wordt gedacht. Ik ervaar dat bij mezelf en zie dat terug bij mensen die ik coach. We maken soms stappen waarvan de ‘normale’ wereld zou denken dat dat niet kan, en toch gebeurd het. Toch gebeurd het dat veel van de mensen die ik heb geholpen dezelfde ervaringen ondergaan, terwijl dat wat zij ervaren, niet ‘normaal is’.

Lees verder »

Facebook