Heeft relatietherapie zin?

Heeft relatietherapie zin? Een vraag die vrij vaak gesteld wordt door mensen die zich niet prettig voelen in de relatie. Wat is het antwoord?

Als mensen vragen “Heeft relatietherapie zin” wordt dat meestal gevraagd met de liefdesrelatie in het achterhoofd.

Eigenlijk is het best een moeilijke vraag om ‘zomaar’ antwoord op te geven. Want wat is ‘zin’ ? Veelal wordt er mee bedoeld of relatietherapie kan helpen om de ‘bestaande’ liefdesrelatie nieuw leven in te blazen.

In mijn beleving zijn er voorwaarden aan gekoppeld om te bepalen of het ‘zin’ heeft in die context, waarvan de belangrijkste is of je beide bereid bent om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dat is vaak al lastig, omdat je geneigd bent de oorzaak bij de ander te zien maar vaak een blinde vlek hebt voor je eigen gedrag door alle emoties die spelen. Als een van de twee echter de confrontatie met zichzelf niet wil aangaan, heeft relatietherapie in mijn ogen niet veel ‘zin’, in de vorm van komen tot een gezonde relatie met elkaar. Als je in zo’n situatie wel in relatietherapie gaat komt er wel meer duidelijkheid bij een van de twee.  Emoties en gevoelens worden dan zuiverder en dat maakt dat er begrip komt wat bijdraagt om makkelijker met elkaar om te kunnen gaan. Risico is dan wel groot dat de relatie dan juist verder uit elkaar groet, omdat je je waarschijnlijk wel persoonlijk gaat ontwikkelen.  Ik zeg dus niet dat het dan geen ‘zin’ heeft, maar dat het dan minder ‘zin’ heeft als je uitgaat van de doelstelling de relatie opnieuw vorm te geven.

Aan de andere kant, “heeft relatietherapie ook zin” als je met elkaar te maken blijft houden als één van de twee besluit dat de liefdesrelatie ten einde is. Maar al te vaak worden dit soort besluiten genomen in heftige emotionele situaties en vinden mensen het achteraf raar dat ze na de scheiding het niet zo goed met elkaar kunnen vinden.

Maar eigenlijk lost de scheiding niets op voor de relatie die je hebt met de ander. Sterker nog, het is alleen maar lastiger geworden. De relatie was al niet goed, en denk je werkelijk dat die relatie na een scheiding dan ineens beter is? Dat die relatie beter wordt als je met emotionele pijn loopt, in een rouw proces zit, je de ander in een slecht daglicht zet? Dat de relatie beter wordt als je niet investeert om de relatie beter te krijgen?

Wat je in zo’n geval hebt aan relatietherapie is dat je los van de uitkomst om verder te gaan met elkaar of niet, je beter leert omgaan met elkaar. Dat is in mijn ogen ook de essentie van relatietherapie. Opnieuw leren omgaan met elkaar, en tools hebben om dat zo prettig als mogelijk te doen. Om dat te kunnen ben ik van mening dat je jezelf goed moet begrijpen. Je moet beide weten wie je bent, wat je doet, waarom je wat doet en wat bepaalde situaties die je ervaren hebt, met je hebben gedaan.  Ik schaar dat onder de noemer: ZELFbewustzijn. Als jij je meer bewust bent van jezelf, kun je meer van jezelf kenbaar maken bij de ander en kan die er anders mee omgaan.

Ik ben van mening dat relatietherapie zin heeft, als je het werkelijk ziet als therapie voor een relatie, en niet zozeer ziet als therapie voor de liefdesrelatie.

Er komt ook meer ruimte voor liefde in de relatie, als de relatie beter is. Waarbij ik de relatie weer een beetje uit elkaar wil halen (ik zal me beperken :)), en me dan voornamelijk richt op het aspect van verbinding binnen de relatie. Je leert in relatietherapie meer over jezelf, wat een eigenlijk is hoe je gevoelszaken beter kunt verwoorden. Dat heeft als gevolg dat de ander meer kan leren over jou als die dat wil. En los van of je dat toepast in de liefdesrelatie, je hebt met een heleboel mensen een relatie. Je collega, je kinderen, de buurman en je ouders bijvoorbeeld.

In relatietherapie leer jij meer van jezelf begrijpen, dat leer je beter te uiten en daardoor snapt de ander beter waarom jij reageert zoals je reageert.

Als je dat weet, dan is in de vraag in mijn beleving simpel. Heeft relatietherapie zin?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 61 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

zelfbewustworden

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »
zelfbewustworden

10 jaar ZELFontwikkeling

In 2016 ben ik begonnen met het werk wat ik op dit moment doe. Vandaag, inmiddels duizenden mensen geholpen met problemen die zij ervoeren, gaat het elke dag opnieuw door. Toch is het anders.

Lees verder »
zelfbewustworden

Een aanpak bij relatietherapie

Als een relatie eenmaal verstoord raakt, treedt er verwijdering in. Die verwijdering neemt toe, en dat voel je. Vaar gebeurd dat onbewust, en weet je eigenlijk niet wat het veroorzaakt, en heb je ook niet echt door hoe ver je al van elkaar verwijderd bent. Je hebt dat niet door, omdat het je nooit is geleerd. Vragen als wat is een verbinding, hoe voel je die, hoe toets je dat of wat is een relatie nou eigenlijk, zijn ons nooit gesteld, en vandaar dat je ook niet weet hoe het nu eigenlijk gesteld is.

Als die verwijdering eenmaal inzet valt de emotionele verbinding verder weg. Dan val je terug in een rol die je hebt, bijvoorbeeld, de rol van vader of de rol van moeder. Vanuit die rol neem je een verantwoordelijkheid, en (overleef)leef je ‘gewoon’ door.

Lees verder »

Facebook