Hoe reflecteer jij jezelf?

 
Toen ik een negatieve kijk had op het leven, zochten mensen mij op die dat herkenden. Ik kreeg meer en meer mensen om mij heen die negatief naar het leven keken. Mensen gingen vertellen dat ze het wel begrepen en herkende, en deelden vanuit begrip ook hun eigen negatieve verhaal. Ook kwam ik door bezoek aan artsen in een meer negatieve wereld. Omdat ik negatief keek, had ik dus meer mensen om me heen die negatief keken. Toen ik positief keek naar de wereld, trok ik mensen aan die positief keken naar de wereld. Ik was vrolijk, en daar willen andere vrolijke mensen graag bij zijn. Ik sprak positief en die energie namen andere mensen over en ook die spraken positief.
Je kunt dus stellen dat je mensen aantrekt die het leven hetzelfde ervaren als jij. Ik zie dat ook in andere situaties. Kinderen die een grote mond hebben tegen hun ouders, hebben zelden ouders die hen met een zachte en rustige stem aanspreken. Of kinderen die geen goede cijfers halen, hebben zelden ouders die school echt belangrijk vinden. Die zullen wel zeggen dat ze school belangrijk vinden, maar in het achterhoofd lopen ze met de gedachte, je komt er toch wel, of als het niet lukt ga ik jou helpen. Of kinderen die dwars tegen alles in hun eigen ding doen, hebben zelden ouders die wel alles volgens het boekje doen. Maar wellicht ben jij die uitzondering ;)
Ik kom dagelijks met mensen in gesprek die vastlopen. Wat zij delen met elkaar is dat ze niet weten welke vraag nu eigenlijk aanwezig is. Iemand kan zomaar zeggen: “Ik snap de ander niet meer” terwijl diezelfde persoon al maanden dezelfde vraag blijft herhalen. Maar als je dezelfde vraag stelt, waarom zou je dan een ander antwoord krijgen? Wat zou jij kunnen doen als je de ander niet meer begrijpt?
In dit voorbeeld zie je ook dat de omgeving, in dit geval je partner, een reflectie is van jezelf. Als jij hetzelfde blijft doen, blijft de ander ook hetzelfde doen.
Dit is overal om je heen het geval. In alles wat je ziet zie jij een reflectie van jezelf. Als jij je ergens aan stoort, bijvoorbeeld dat iemand extrovert is, is de kans groot dat jij je daar aan stoort omdat jij dat deel in jezelf een beetje mist.
Mocht jij het anders willen in je leven, vraag jezelf eens af wat je nu eigenlijk ziet gebeuren om je heen, sta eens stil bij wat je ervaart, welk gevoel er naar boven komt bij die ervaring, en vraag jezelf eens af wat dat nu eigenlijk over jou zegt.
Het mooie is dat als jij het anders doet, en je wat geduld kunt opbrengen, de ander het ook anders zal gaan doen. Als jij bijvoorbeeld niet boos wordt als de ander boos wordt, zal de ander sneller de boosheid weer laten varen.
De omgeving is dus een reflectie van jezelf.
Martin Goedknegt – Life/Bewustzijnscoach

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook