Ik ben woedend op jou!….. Toch?

 
Daar begon recent mijn eerste gesprek mee….mooi begin ;) Iemand was Woedend op mij omdat ik iets heb aangeraakt wat iemand heel lang heeft kunnen wegstoppen. En dat herken je wellicht wel, je hebt proberen een gevoel weg te stoppen, en daar was je ook heel goed in geworden! Pijn van vroeger, van ziekte, mishandeling of een pijn die je in kinderjaren hebt opgelopen. Noem het maar op. En dan is het confronterend als iemand ineens daardoorheen prikt. Dan ineens voel je bijvoorbeeld een overweldigend intens verdriet, een enorme boosheid of een sterke weerstand.
“Wie denk jij wel dat je dat met mij kunt doen is dan de eigenlijk je primaire reactie.”
In sommige gevallen wordt die boosheid of het verdriet in eerste instantie op mij geprojecteerd, alsof ik iets doe wat onrecht is in de ogen van de ander. Dan heeft het meestal even ’tijd’ nodig voordat iemand zich realiseert dat ik niet degene ben die onrecht aandeed. Toch zit er dan ook een Associatie: ‘Bij Martin is het niet zo fijn’. Begrijpelijk natuurlijk. Toch zetten mensen dan door, en gelukkig, want bij acceptatie is het moeilijkste eigenlijk geweest! Accepteren van een gevoel wat je bij je draagt. Met de acceptatie start ook gelijk de verwerking. Vaak gevolgd het door verdriet, het echte gevoel wat schuil ging onder angst, woede of ontkenning bijvoorbeeld. Verdriet door wat je doet, wat je is overkomen en of wat je is aangedaan. Dat is het herstel.
Wat ik dan doe is ruimte maken en de associatie met verdriet veranderen. Zorgen dat iemand begrijpt welke emotie er is, welke emotie het is, en wat het mooie van die emotie is. Dan zul je wellicht zeggen hoe kan verdriet nu een mooie emotie zijn? Maar dat kan, als je begrijpt wat het doet in je lijf en met je brein.
Na het toelaten van het gevoel heeft iemand handvatten nodig. Of dat nu is een beeld hebben van waar je heen wilt of begrijpen wat je kunt doen om ergens te komen. Je hebt handvatten nodig, en die zijn in elke situatie anders.
Ik doe dat aan de hand van een aantal leuke energieke en praktische opdrachten in combinatie met positieve energie en gesprekken. We hebben tenslotte het moeilijkste gehad, dan is het tijd voor leuke dingen en energie! Genieten van je eigen ontwikkeling en begrijpen hoe jij, je moet opstellen ten opzichte van de mensen om je heen. Wat belangrijk is voor de persoon in kwestie is snappen wat er kan gaan gebeuren, en hoe je daar als het gebeurd, het beste mee om kunt gaan.
In bijna alle gevallen gaat het hier om de kunde om te kunnen vertragen. Niet te snel willen. Als iemand eenmaal de knoop heeft weten door te hakken, dan wil die meestal snel herstellen. Meer voellen van het gevoel van de verlichtig. Vaak kan die persoon dat wel maar heeft de omgeving tijd nodig. Als je dat uit het oog verliest, creëer je een nieuw probleem. Mijn insteek is hier nooit dat ik alleen de persoon help, maar ook de persoon bewust maak van wat het met hem of haar omgeving doet. Bij iedereen die ik help zijn er en of meer mensen die werkelijk voor die persoon belangrijk zijn, als dat zo is, zijn die ook voor mij belangrijk.
Realiseer je dat waar je last van hebt, vaak een symptoom is van iets. Als jij je niet belangrijk voelt, als je het idee hebt dat mensen niet naar je luisteren, als je ziet dat de mensen om je heen succesvoller zijn als jij, dan is dat een symptoom.
Mijn advies; Zoek naar de oorzaak! Ga het gesprek eens aan met jezelf! En omdat te kunnen doen heb je iemand nodig die heel goed zonder een oordeel kan reflecteren. Zoek die!
Je zult ervaren dat je niet woedend bent op de ander, maar eigenlijk op jezelf. Dat maakt dat mooi, dat maakt dat jij jouw leven kunt veranderen! ONAFHANKELIJK!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 72 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoelens onderdrukken

Soms voel je je ineens ‘gebroken’, verdriet dient zich aan, het gevoel wegdrukken werkt niet meer. Je begrijpt het niet, je schud onbewust met je hoofd, wat is dit, het overvalt je, maar ooit heb je geleerd het gevoel te onderdrukken.

Er schiet van alles door je heen. Gevoel van onrecht, pijn, eenzaamheid en machteloosheid. Tranen dingen zich aan in de hoeken van je ogen.

Wanhoop dient zich aan, en in de stilte worden geluiden hoorbaar die je herkend als woorden…ineens hoor je de stem weer van je ouders; “Niet huilen…..je……”

De rest hoor je niet, het blijft steken op ‘niet huilen’. Door de jaren heen heb je methodes ontwikkeld die zich zonder enig aarzelen nu gaan afspelen. Alsof je een muziekdoosje oppakt wat door de jaren heen steeds dezelfde handeling in de juiste volgorde afspeelt. Je gaat gevoel wegdrukken.

Lees verder »

Relationeel geluk

Ik richt mij in mijn werk op twee doelgroepen, persoonlijke ontwikkeling en relationele ontwikkeling.

Hoe ik het zie is dat je persoonlijk ontwikkeld ‘moet’ zijn als je meer relationeel geluk wilt ervaren. De persoonlijke ontwikkeling is in mijn ogen te definiëren in 8 verschillende niveau’s. We nemen al snel genoegen met wat het is, dat is omdat ‘iedereen’ dat doet. Ik zie dat mensen doorgaans net niveau 1-2 halen, wat bestaat uit het kunnen benoemen van gevoelens. En als je dat kunt, heeft de relatie daar baat bij. Maar waarom zou je niet meer met de relatie doen?

Lees verder »

Facebook