Daar begon recent mijn eerste gesprek mee….mooi begin ;) Iemand was Woedend op mij omdat ik iets heb aangeraakt wat iemand heel lang heeft kunnen wegstoppen. En dat herken je wellicht wel, je hebt proberen een gevoel weg te stoppen, en daar was je ook heel goed in geworden! Pijn van vroeger, van ziekte, mishandeling of een pijn die je in kinderjaren hebt opgelopen. Noem het maar op. En dan is het confronterend als iemand ineens daardoorheen prikt. Dan ineens voel je bijvoorbeeld een overweldigend intens verdriet, een enorme boosheid of een sterke weerstand.
“Wie denk jij wel dat je dat met mij kunt doen is dan de eigenlijk je primaire reactie.”
In sommige gevallen wordt die boosheid of het verdriet in eerste instantie op mij geprojecteerd, alsof ik iets doe wat onrecht is in de ogen van de ander. Dan heeft het meestal even ’tijd’ nodig voordat iemand zich realiseert dat ik niet degene ben die onrecht aandeed. Toch zit er dan ook een Associatie: ‘Bij Martin is het niet zo fijn’. Begrijpelijk natuurlijk. Toch zetten mensen dan door, en gelukkig, want bij acceptatie is het moeilijkste eigenlijk geweest! Accepteren van een gevoel wat je bij je draagt. Met de acceptatie start ook gelijk de verwerking. Vaak gevolgd het door verdriet, het echte gevoel wat schuil ging onder angst, woede of ontkenning bijvoorbeeld. Verdriet door wat je doet, wat je is overkomen en of wat je is aangedaan. Dat is het herstel.
Wat ik dan doe is ruimte maken en de associatie met verdriet veranderen. Zorgen dat iemand begrijpt welke emotie er is, welke emotie het is, en wat het mooie van die emotie is. Dan zul je wellicht zeggen hoe kan verdriet nu een mooie emotie zijn? Maar dat kan, als je begrijpt wat het doet in je lijf en met je brein.
Na het toelaten van het gevoel heeft iemand handvatten nodig. Of dat nu is een beeld hebben van waar je heen wilt of begrijpen wat je kunt doen om ergens te komen. Je hebt handvatten nodig, en die zijn in elke situatie anders.
Ik doe dat aan de hand van een aantal leuke energieke en praktische opdrachten in combinatie met positieve energie en gesprekken. We hebben tenslotte het moeilijkste gehad, dan is het tijd voor leuke dingen en energie! Genieten van je eigen ontwikkeling en begrijpen hoe jij, je moet opstellen ten opzichte van de mensen om je heen. Wat belangrijk is voor de persoon in kwestie is snappen wat er kan gaan gebeuren, en hoe je daar als het gebeurd, het beste mee om kunt gaan.
In bijna alle gevallen gaat het hier om de kunde om te kunnen vertragen. Niet te snel willen. Als iemand eenmaal de knoop heeft weten door te hakken, dan wil die meestal snel herstellen. Meer voellen van het gevoel van de verlichtig. Vaak kan die persoon dat wel maar heeft de omgeving tijd nodig. Als je dat uit het oog verliest, creëer je een nieuw probleem. Mijn insteek is hier nooit dat ik alleen de persoon help, maar ook de persoon bewust maak van wat het met hem of haar omgeving doet. Bij iedereen die ik help zijn er en of meer mensen die werkelijk voor die persoon belangrijk zijn, als dat zo is, zijn die ook voor mij belangrijk.
Realiseer je dat waar je last van hebt, vaak een symptoom is van iets. Als jij je niet belangrijk voelt, als je het idee hebt dat mensen niet naar je luisteren, als je ziet dat de mensen om je heen succesvoller zijn als jij, dan is dat een symptoom.
Mijn advies; Zoek naar de oorzaak! Ga het gesprek eens aan met jezelf! En omdat te kunnen doen heb je iemand nodig die heel goed zonder een oordeel kan reflecteren. Zoek die!
Je zult ervaren dat je niet woedend bent op de ander, maar eigenlijk op jezelf. Dat maakt dat mooi, dat maakt dat jij jouw leven kunt veranderen! ONAFHANKELIJK!
Martin Goedknegt
ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK