Ik wil het anders, dat moet jij doen?

 

Ik wil het anders, dat moet jij doen?

eel vragen die mensen hebben, hebben met verandering te maken. Bijzonder eigenlijk, als je weet dat juist het kunnen veranderen het belangrijkste element is dat wij als mens nog bestaan. Het gaat namelijk niet om intelligentie, om kracht, of het goed passen in een omgeving. Kunnen leven gaat om de kwaliteit om te kunnen veranderen.

Als mensen vast zitten, is dat eigenlijk altijd omdat mensen iets niet meer willen. Misschien herken je dat wel bij jezelf. Je wil niet meer dat de ander dit of dat doet. Je zou het fijn vinden als de ander minder boos doet, je zou het fijn vinden als de ander niet zo negatief doet. Je geeft aan dat je de discussie(s) helemaal zat bent, er van baalt dat de ander niet luistert, de ander je niet begrijpt, of dat de ander maar met kritiek blijft komen.

Maar hoe komt het dan dat we niet tot verandering komen?

Eigenlijk is het heel simpel, we zijn bezig met wat we niet willen. We zijn telkens aan het kijken wat er om ons heen gebeurd, en we zijn een belangrijk ding helemaal uit het oog verloren:

Je staat niet meer stil bij de vraag: Waar wil ik heen en wat kan ik doen om daar te komen

Het is frappant, maar als wij als mens in de Sahara worden gedropt, en we hebben geen enkel punt om ons te oriënteren, gaan we in rondjes lopen. En dat is precies wat jij in essentie ervaart als het je niet lukt om tot verandering te komen. Je loopt in rondjes.

Wat je hierin kan helpen is eens stil te staan bij wat je wel wil, ipv te kijken naar wat je niet wil. Verleg je perspectief eens. Denk eens na over wat voor man of vouw jij eigenlijk wil zijn. Hoe zie jij jezelf eigenlijk over 3 jaar. Wil je een positieve partner zijn of een negatieve? Wil je je kinderen stimuleren door motivatie, of met teleurstelling? Wil jij groeien in je leven, of ben je tevreden met wie je nu bent. Stel je dat gewon eens voor, en vraag je eens af of dat echt bij je past.

Verandering realiseer je door voor jezelf een haalbaar doel te stellen, en dat echt als intrinsieke wens bij je te dragen. Een ding is zeker, als jij positiever wordt trek je positieve mensen aan. Als je negatief bent, trek je negativiteit aan.

Stel je eens voor, als jij negatief bent, en je staat aan de bar, trek je dan die leuke positieve mensen aan? Of doe je dat als je zelf positief bent? En wat is nu de situatie die jij zat bent?

Positief zijn is een keuze, die iedereen kan maken, los van welke situatie je zit, alleen is het voor de een makkelijker als voor de ander. Niet omdat alleen omdat je als mens anders bent, maar omdat je door het leven andere dingen hebt ervaren en in een andere omgeving zit.

Stel jezelf eens de vraag: Wil ik afhankelijk zijn van de ander voor mijn gevoel van geluk, of wil ik leren onafhankelijk van de ander geluk te kunnen ervaren? En vraag je vervolgens eens af, ben ik bezig met de ander, of met mezelf? Wil ik dat de ander anders gaat doen zodat het voor mij fijner wordt, of ben ik zelf bezig iets te doen met mezelf zodat het voor mij fijner wordt?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 75 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »
Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoelens onderdrukken

Soms voel je je ineens ‘gebroken’, verdriet dient zich aan, het gevoel wegdrukken werkt niet meer. Je begrijpt het niet, je schud onbewust met je hoofd, wat is dit, het overvalt je, maar ooit heb je geleerd het gevoel te onderdrukken.

Er schiet van alles door je heen. Gevoel van onrecht, pijn, eenzaamheid en machteloosheid. Tranen dingen zich aan in de hoeken van je ogen.

Wanhoop dient zich aan, en in de stilte worden geluiden hoorbaar die je herkend als woorden…ineens hoor je de stem weer van je ouders; “Niet huilen…..je……”

De rest hoor je niet, het blijft steken op ‘niet huilen’. Door de jaren heen heb je methodes ontwikkeld die zich zonder enig aarzelen nu gaan afspelen. Alsof je een muziekdoosje oppakt wat door de jaren heen steeds dezelfde handeling in de juiste volgorde afspeelt. Je gaat gevoel wegdrukken.

Lees verder »

Facebook