Kiezen

 

Op alle vlakken hebben we tegenwoordig te maken het het maken van keuzes, en dat neemt alleen maar toe. Kiezen of je wel een kind zou willen, kiezen voor een partner, kiezen voor een relatie, kiezen voor je ouders, kiezen voor werk, kiezen om een relatie te beëindigen of kiezen voor….”je’ZELF”…

Het gaat zover dat er zelfs een term voor is bedacht: ‘‘Keuze stress’.

Ik herken er wel wat in. Ik ben vrij ondernemend en vind veel leuk, het gevolg is dat ik mezelf niet moet laten verleiden om alles wat ik leuk vind te willen doen. Het gevolg zou namelijk zijn dat ik alsnog ontevreden ben. Wat ik geleerd heb in het maken van de juiste keuzes, is dat het belangrijk is dat je een levensdoel voor ogen hebt. Dat vergeten we nogal eens. Het gevolg daarvan is dat we gaan zeggen dat we de keuze niet kunnen of durven te maken, logisch want we weten niet echt wat we willen.

Een van de moeilijkste keuzes in deze tijd is misschien wel de keuze maken voor een kind. Wil ik dat wel of wil ik dat niet. Het dilemma waar je mee te maken krijgt is ratio en emotie, het weten en het voelen. Het volgen van je gevoel kan zomaar in conflict komen met de ervaringen die je hebt of in conflict met het beeld wat je denkt bij de toekomst te hebben. Wel een kind willen vanuit gevoel, maar worstelen met het idee dat je een kind misschien niet zoveel te brengen hebt. Eigenlijk het dilemma dat je op meer vlakken tegenkomt. Het gevoel hebben dat je iets wil maar eigenlijk niet de bereidheid ervaren er ook echt voor te gaan. Kan zomaar op alle vlakken zijn, en voor je het weet wil je teveel.

Wat ik geleerd heb ik dat bewust weten wat je wil, wat je echt wil, het verschil maakt. We zijn nogal eens bezig met wat we niet willen. Het gekke is echter dat als we bezig zijn met wat we niet willen we we dan juist dat vaak op ons pad krijgen. Denk eens aan een voetbalwedstrijdje bijvoorbeeld. Je loopt met de bal voorop en komt in de gelegenheid in het doel te schieten. Wat je echter denkt, is ik wil niet op de lat schieten….alleen die gedachte maakt vaak al dat je juist wel op de lat schiet. Soms lijkt het wel eens in dat soort gevallen of het woord niet helemaal geen waarde heeft. Als je in de auto stapt met de gedachte ik wil geen ongeluk maken, en je bent daar heet gespannen en actief mee bezig, is het gevolg vaak dat er juist wel een ongeluk volgt. Je moet dus eigenlijk weten wat je wel wil! Ik wil in de kruising schieten of ik wil veilig rijden, en die keuze ‘top of mind brengen’.

Om keuzes te kunnen maken helpt het als je jezelf goed kent. Ik noem het vaak “de blauwdruk van jezelf” hebben: wie ben ik, wat kan ik, wat kan ik, wat wil ik echt en wat ben ik bereid daarvoor te doen. En dat laatste gaat nogal eens mis….Ik wil wel een kind maar wil daarvoor niet de relatie verbreken. Ik wil binnen 3 jaar een Ferrari, maar wil niet 80 uur per week ervoor werken. Ik wil wel gelukkig zijn, maar wil daar geen coach voor zoeken. Ik wil een fijn gezin, maar ik ga niet minder werken. We willen iets, en toch kiezen we er niet echt voor. In mijn beleving gebeurt dat als we ons niet echt bewustzijn van ons eigen gedrag. We roepen wel iets, maar denken niet echt na wat dat nu eigenlijk echt voor ons betekent.

Ik heb geleerd dat als je echt iets wil, je daar ook echt voor moet gaan. Ik heb gezegd tegen mezelf ik wil mezelf zijn en ik wil een goede vader zijn. Omdat die keuzes echt intrinsiek waren is er bij mij een bereidheid geweest waardoor ik veel concessies wilde doen. Ik ben veel verloren van de dingen en mensen om me heen waarvan ik dacht dat die van waarde waren. Echter heb ik geleerd dat als je echt kiest, je de mensen op je pad krijgt en je in situaties komt,  die werkelijk voor jou van waarde zijn.

Het is dus niet moeilijk iets te willen, maar het is moeilijk om te weten wat je echt wil. De vraag die je jezelf daarbij kan stellen, is hoe weet ik nu wat ik echt wil? In mijn optiek is het te toetsen door jezelf de vraag te stellen wat wil ik ervoor laten.

Dus bijvoorbeeld: Wil ik een relatie met deze man, of wil ik een kind. We zijn geneigd te zeggen ik wil een kind met deze man… Maar als die dat niet wil, haal die keuze dan eens uit elkaar…Wil ik een kind, of wil ik deze man…

Vraag jezelf eens af, wat wil ik nu eigenlijk echt? En voel dan eens bij die gedachte hoe je lichaam daarop reageert. Ervaar je rust of onrust.

Kiezen is niet de uitdaging, omgaan met de gevolgen wel.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook