Lekker wegdromen, doen!

 

Het kan ontaarden in een heuse oorlog: je gedachte, je wil en je gevoel. In veel gevallen wil het een de ander de baas zijn. Je wil iets en durft niet, je voelt iets maar denkt dat het niet klopt, je denkt iets en wil dat eigenlijk helemaal niet denken. Gedachtes vliegen soms van hot naar her en weet jezelf er eigenlijk geen raad mee. Als je het aan iemand zou vragen om je heen wat te doen, zegt die misschien wel dat je daarmee “gewoon” moet stoppen. Dat wil je ook wel maar je zou niet weten hoe.

Ik noem een dergelijke situatie: “een staat van zijn”. Mensen vragen dan wel eens wat kan ik dan doen om te helpen met een dergelijke vraag? Vaak is er wel veel te doen, maar gaat het mis als mensen te snel willen. Vaak is iemand het namelijk al helemaal zat als die hulp gaat zoeken en is de verwachting dat er een antwoord komt waar ze zelf denken behoefte aan te hebben, en daar gaat het gelijk al mis. Het is namelijk een verwachting die iemand heeft. En hoe kan ik nu de verwachting van een ander waarmaken? Stel je voor we hebben de verwachting dat onze favoriet hoogspringen 2,90 zal gaan halen, en die springt 2,37 hoog. Zou dat een tegenvaller zijn of niet? Ik denk het wel, omdat je dacht dat het 2,90 zou worden. Je had je erop verheugd, je was er klaar voor, het zou gaan gebeuren…maar dat doet het dan niet. Balen…Maar is dat terecht? Is het terecht dat je een verwachting had? Want zou het bijvoorbeeld ook tegen vallen als iemand 2.37 hoog springt als je weet dat het wereldrecord op 2,36 ligt? Wat hier gebeurd is dat een verwachting tegenvalt die je had, terwijl het moment zelf vaak super is! Je hebt een verwachting bij het moment gecreëerd, maar is dat reëel, en wil je dat eigenlijk wel?

Ik kan, net als iedereen, in sommige gevallen niet aan verwachtingen voldoen, ik weet dat. Neemt niet weg dat ik wel iets kan betekenen, en dat ook doe. Wat ik geleerd heb is dat mensen verwachtingen hebben, dat dat vaak niet bewust is en dat de mate daarvan fluctueert en afhankelijk is van een aantal menselijke factoren. Zo zal iemand met hoge verwachtingen van zichzelf, hoge verwachtingen hebben van mij. Wel kan iemand geholpen worden ook al heeft die hoge verwachtingen, dat is namelijk door inzicht te geven en het voorstellingsvermogen aan te spreken. Inzicht geven van hoe wij als mens in elkaar zitten en hoe je dat kunt inzetten om grip te krijgen op bijvoorbeeld je eigen gedachtes of verwachtingen.

Kennis helpt. Wat je moet weten is dat er een rangorde heerst in ons mens zijn. Zo kan gevoel vaak het meest zuivere beeld geven, maar kunnen gedachtes gevoel wegdrukken. Dan hebben we nog de “wil” die eigenlijk alles de baas kan, en de overtuiging die ons beeld volledig kan verstoren. Zo kan ik een fantastisch lichaam hebben, maar ervan overtuigd zijn dat dat niet zo is. Zo kan ik een prachtige baan hebben, maar zal de verwachting die ik erbij had, nooit werkelijkheid worden.

Als je eenmaal in een moeilijke situatie beland bent, is er altijd een “ding” wat jou uit die situatie kan helpen. Dat is jouw intrinsieke wil. Wat wil jij nu echt, en wat heb je daarvoor over? Wel heeft je wil ook iets nodig. En wat het nodig heeft is de kracht van je brein. De weg uit een bepaalde mentale staat van zijn, zit altijd in het aanspreken van de wil in combinatie met het voorstellingsvermogen. Waar wil je heen, hoe ziet dat eruit.

“Ons is geleerd realist te zijn, maar zouden we de kwaliteit om te dromen voor niets hebben?”

Op het moment dat je voor jezelf een duidelijk plaatje hebt, zal dat met grote regelmaat een zeer belangrijke factor in je leven gaan spelen. Het gaat je helpen keuzes te maken en dat zal je helpen om anders met jezelf om te gaan. Mijn tip: Sta eens stil bij de gedachte hoe jij wil dat jouw leven er over drie jaar uitziet, en maak dat realistisch.

Wel zijn er valkuilen. Want hoe weet je nu wat je echt wil, en hoe weet je bijvoorbeeld of het realistisch is? Toets dat eens bij de mensen om je heen. Dat zijn mooie gespreksonderwerpen met vrienden en geeft verdieping in een relatie. Je leert elkaar daardoor beter kennen.

Vraag jezelf dus eens af: Hoe ziet mijn plaatje eruit over 3 jaar, en ga daarover in gesprek?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 87 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook