Levensdoel

We komen keer op keer in situaties terecht waarin we keuzes moeten maken. Als het leven voorspoedig verloopt is dat geen enkel probleem. Als we echter in een wat meer negatieve spiraal komen wordt dat soms moeilijk, en hoe ingewikkelder de situatie wordt, hoe moeilijker het vaak is om keuzes te maken. Mensen die in moeilijke situaties hebben gezeten, begrijpen precies wat ik hiermee bedoel. Ook hebben we tijdens ons leven soms met grote veranderingen te maken, de kinderen gaan het huis huis, we hebben te maken met een echtscheiding, het overlijden van een van onze ouders, ontslag of pensioengerechtigde leeftijd bijvoorbeeld.

We zijn ons vaak niet bewust waarom we de keuzes maken die we maken. Ja wel in de vorm om tot een doel te komen, maar niet als we het hebben over de echte keuzes die er echt toe doen. We maken wel onderscheid. We kopen iets in de supermarkt zonder overleg, en een auto doen we vaak in overleg. Maar de keuzes waar ik het over heb is dat we in veel gevallen niet bewust een keuze maken wat we nu eigenlijk met ons leven willen. We worden in zekere zin geleefd door de cultuur waarin we leven. Je gaat naar school, zoekt een baan, zorgt voor een eigen woonplek, je zoekt een partner soms kinderen en de tijd tikt maar door. Voor je het weet zit je een een situatie waar je eigenlijk nooit echt over hebt nagedacht of hebt aangegeven, “dan zien we wel”. Bijvoorbeeld dat de relatie niet meer lekker loopt, een van de twee verliefd is op een ander, pensioen voor de deur staat. Wat gebeurd er dan?

Dan moet je keuzes maken waar je eigenlijk niet zo goed van weet hoe je dat moet doen. Want hoe kun je nu eigenlijk kiezen als je niet echt weet wat je doel is in het leven? Is dat geluk? Is dat aanzien? Status? Grote vriendenkring? Veel geld? Genieten van het leven? Verliefdheid? Nu denk je wellicht dat wil ik allemaal wel, maar wat nu als je als je in een situatie komt waarin je moet kiezen? Bijvoorbeeld tussen geld en een gelukkige partner? Wat je dan ziet is dat je ineens wel keuzes moet gaan maken, en dat je kennelijk toch niet alles kunt hebben, hoewel je dat misschien wel zou willen. Dus de vraag is dan wat wil ik nu eigenlijk echt.

Ik noem dat het levensdoel. Ik zie mijn levensdoel als oriëntatiepunt om keuzes te kunnen maken. Als voorstelling haal ik daar Columbus nogal eens bij, en hoe hij zich oriënteerde op bijvoorbeeld de sterren. Keuzes maken aan de hand van “vaste gegevens”. Ikzelf heb ooit de keuze gemaakt dat ik mezelf verder wil ontwikkelen in de vorm van meer “zelfbewust-zijn”. Die gedachte komt dagelijks voorbij en helpt mij om mijn eigen weg te bewandelen. Ik vraag me af in moeilijke of onzekere situaties, als ik dit doe, helpt het mij dan om invulling te geven aan mijn levensdoel. als het antwoord ja is doe ik het wel, als het antwoord nee is, zoek ik een andere keuze die past in de situatie en toch bijdraagt aan mijn levensdoel. Het helpt mij zelfs keuzes te maken als emoties of gevoel een overhand dreigen te nemen.

Een mooie vraag die je jezelf kan stellen is waarom doe jij eigenlijk wat je doet? Als je daar geen antwoord op hebt is het verstandig om daar een antwoord op te vinden, omdat als je voor moeilijke keuzes komt te staan, je dan makkelijker keuzes zult kunnen maken.

Waarom doe jij wat je doet?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »

Facebook