Levenslooplijn maken
Als ik je gevraagd heb een levenslooplijn te maken is dat met een reden, wat de achterliggende reden is laat ik nu onbenoemd, omdat dat het kennen van de reden wellicht invloed heeft op hoe je de lijn maakt. Voorkennis zou hier het zou het uiteindelijke doel in de weg kunnen zitten. Deze instructie is universeel toepasbaar.
Wat is het doel van de levenslooplijn zelf?
Het doel van een levenslooplijn zelf is een overzicht te maken van de gebeurtenissen in je leven, en zichtbaar te krijgen wat de impact daarvan was in jouw ogen. Soms is er heel veel gebeurd, lopen oorzaak en gevolg door elkaar en wordt het moeilijk om nog te overzien waar we (ik) het beste de aandacht kunnen leggen om jou zo effectief mogelijk te helpen met de doelen die jij voor ogen hebt. (levensdoel)
Wat vraag ik je te doen
Neem twee lege a4tjes, en leg die horizontaal naast elkaar. Neem een stuk plakband en plak de velletjes aan elkaar. Draai de velletjes om zodat het plakband aan de achterkant komt te zitten, en je er geen last van hebt.
Neem vervolgens op het blaadje dit onderstaande voorbeeld over, kwa lijnen en tekst.
Zet bij de leeftijd naar eigen inzicht de jaartallen van nul tot nu, in een min of meer gelijkwaardige verdeling.
Starten met tekenen van punten
Neem vervolgens een potlood en zet een punt neer bij een herinnering die je hebt op een leeftijd die je toen ongeveer had. Het hoeft allemaal niet exact te kloppen, het gaat vooral om de strekking. Als je de gebeurtenis als positief hebt ervaren zet je de punt aan de bovenkant van de lijn, als je het als negatief hebt ervaren, zet je de punt onder de lijn. Als het heel positief was, zet je de punt heel hoog, ver van de middellijn af, als je het als heel negatief hebt ervaren zet je de punt ver onder de middellijn.
Zet al deze punten neer op het vel. Je mag de punten vet/dun maken als dat beter past of voelt.
Lijn tussen de punten trekken
Het startpunt is het moment dat je geboren bent. Trek vanaf hier de lijn naar het eerste punt op het vel, en doe dat vervolgens van punt naar punt. De lijn geeft weer hoe je hebt ervaren dat je en hoe je van het ene punt in het andere terecht bent gekomen. Probeer dat organisch neer te zetten zoals in het voorbeeld hieronder. Vervolgens zet je naast alle hoogte en diepte punten die voor jou belangrijk zijn, een nummer of een letter.
Levenslooplijn voorbeeld
Het moet er ongeveer zo uit gaan zien: Uiteraard ziet jouw lijn er heel anders uit, laat je hier leiden door je eigen ervaringen.
Toelichten van de gebeurtenis
Neem vervolgens een digitaal document gebaseerd op tabellen, zoals google spreadsheet of Microsoft Excel bijvoorbeeld. Omschrijf punt voor punt wat er gebeurd is op dat punt. Probeer dat in bijvoorbeeld een paar woorden of korte zinnen te doen. Als je dat hebt gedaan, ben je voor nu klaar.
Je kan het eventueel ook bespreekbaar maken met iemand die dicht bij je staat om te toetsen of je niets vergeten bent. Dat moet wel iemand zijn waarbij je ervaart dat die je niet overheerst, niet bespreken is ook goed. Eventueel pas je het aan en als je dat doet, alleen aanpassen als je ZELF tot de conclusie komt dat er iets niet klopt.
Soms ervaar je het anders als je het zo voor je ziet liggen, of je wordt je bewust hoe het eigenlijk was of wat het met je gedaan heeft. Pas het dan aan. Het toetsen van of het klopt doe je als dat lukt, voornamelijk op basis van je gevoel. Dat het gevoelsmatig klopt met wat er voor je licht.
En nu? Het vervolg
Op deze manier krijg ik een indruk van wat er in je leven is gebeurd, en wat daar de impact van was. In een gesprek gaan we hier verder op in. Het helpt mij jou te begrijpen, en het gaat jou helpen jezelf beter te begrijpen. Je kunt het mij vooraf even mailen, dan kan ik er eventueel een “vervolgopdracht” aan koppelen.
Martin, Life- en relatiecoach