Loslaten
Het brein kent geen verleden. Als je 30 jaar geleden tegen een glazen deur aan gelopen, dan doe je dat nu nog niet! Wat er in het verleden is gebeurd, beïnvloed je in het heden. Dat geldt voor alles wat je niet verwerkt hebt.
Als het moeilijk is om los te laten komt dat vaak omdat je vervelende ervaringen hebt opgedaan in het verleden. Je bent geneigd te zeggen dat het je gevormd heeft of dat je het los gelaten hebt. soms geef je zelfs een ander de schuld van wat jij nu ervaart, De praktijk is echter vaak zo dat je onbewust met de gevoelens bezig bent die je niet wilt hebben en dat beïnvloed je gedrag.
Maar hoe leren we nu eigenlijk om te gaan met het verleden? Hoe verwerk je eigenlijk iets, en moet dat een langdurig traject zijn? We horen al snel, “laat het nou eens los”, “waarom begin je daar nu weer over” of “Blijf jij oude koeien uit de sloot halen?” Maar wat kun je daar nu eigenlijk mee? Alsof jij graag oude koeien uit de sloot haalt!
We leren niet echt om om te gaan met het verleden, omdat er maar weinig ouders zijn die weten hoe je dat doet. Er zijn maar weinig mensen om je heen die weten hoe je het doet. Iedereen zegt stop er nou eens mee, maar wat als jij niet anders kunt? Als het vanzelf gaat?
Leren loslaten
Omgaan met het verleden kun je leren. Je kunt leren hoe je los kunt laten en je kunt leren dat pijn uit het verleden, ook werkelijk pijn uit het verleden is. Je kunt leren de situatie van toen en het gevoel van nu uit elkaar te halen, en dat is de start van de verandering.
Sommige mensen hebben echt heel veel gemaakt en andere mensen zeer beperkt. De impact ervan kan echter voor elk mens anders zijn. Soms kunnen mensen niet alleen zijn, en soms claimen mensen de ander. Soms zijn mensen onzeker en soms geloven ze niet dat het nog goed kan komen. Als jij je eigen gedrag beter begrijpt, kun je leren uit te leggen aan een ander waarom je doet wat je doet en komt er begrip ipv verwijt.