Meer bewustzijn? 7 Tips!

 
Wat zijn nou eigenlijk zaken die ons bewust’zijn kunnen versterken? Ik geef je kort een paar tips. Tips die je elke dag kun toepassen en die het mogelijk maken om iets te herkennen. Tenslotte is het herkennen de eerste stap om tot verandering te kunnen komen. ook bij bewustzijn.


  1. Vertragen – We leven in een snelle maatschappij zeggen de mensen, en dan zeg ik; Dus? Kun jij dan niet vertragen? Natuurlijk kun jij vertragen, de denkt alleen dat dat niet kan, omdat je niet weet hoe! Je kunt vertragen door simpelweg langzamer te bewegen. Langzamer lopen, langzamer rijden, langzamer instappen. Je zult ervaren dat je alles anders waarneemt. Dat maakt je meer bewust.
  2. Luisteren – We leven in een maatschappij waar we denken dat communiceren belangrijk is. We denken dat als we veel communiceren dat we het goed doen. We vergeten dat het gaat om wat we zeggen, niet om hoeveel we zeggen. Luister eens een dag naar jezelf, wat zeg jij eigenlijk allemaal?
  3. Anders kijken – Een kind van 7 jaar, krijgt nu net zo veel prikkels te verwerken in een week als een kind 150 jaar geleden in zijn hele leven. Wat betekend dat voor jou? Hoeveel prikkels moet jouw brein verwerken op een dag, in een uur? Je brein past zich aan, en filtert. Je ziet minder dingen als wat er werkelijk gebeurd. Vraag jezelf eens af wat je zou willen zien. Kijk eens anders naar een boom bijvoorbeeld. neem de tijd, en observeer vanuit stilstand.
  4. Ademhalen – Ademhalen doen we gemiddeld 21.600 keer per dag. Hoe vaak doe jij het bewust? Probeer eens 1 minuut per dag, bewust adem te halen. En ervaar het verschil.
  5. Ervaren – We drinken gemiddeld 4,5 koppen koffie er dag. Hoeveel van die koffie poef jij werkelijk? Bij hoeveel van die bakken voel je welke temperatuur de koffie is? Bij hoeveel van die bakken kijk jij naar de kleur, het schuim? Probeer elke dag een bakkie koffie/thee bewust te drinken. Voel eens wat het doet in je lijf, je lichaam. Geniet eens van wat het met je doet.
  6. Vragen – We zijn geneigd aan te nemen dat we weten wat de ander fijn vind. Maar is dat zo? Ipv ergens vanuit te gaan of iets aan te nemen, vraag eens of het klopt. Vraag eens aan jouw man of vrouw wat belangrijk is in het leven als het om de relatie gaat. Een valkuil is het oordeel..daar kom ik volgende keer op terug. Luister zonder oordeel!
  7. Doorbreken – Patronen…de hele dag door..Wekker, telefoon checken, douche, aankleden, trap af, koffie, ontbijt, afruimen, vaatwasser, licht uit, gordijnen open, deuren open maken, afsluiten, naar de auto, auto in, starten, rijden, piep in de auto, gordel….etc.. Juist die patronen voorkomen dat je bewust bent. Dan zeg je wellicht dat het moeilijk is om patronen te doorbreken. Maar is dat zo? Of is het geen wat moeilijk te accepteren is, dat je niet graag patronen doorbreekt? Dat ontstaat omdat patronen veiligheid geven. Als je patronen zou willen doorbreken, ga dan in de winter eens op teenslippers onder je pak naar je werk bij een kantoor dag. Je hele dag is anders, maar doe je het ook? Maar een simpel ding: Laat je telefoon eens thuis voor 2 dagen…ervaar eens wat dat met je doet!

 

Hoe meer bewust jij kunt worden, hoe makkelijker je het leven zult gaan ervaren. We hebben een bewustzijn, maar ben jij je daar ook nog van bewust? Bewustzijn maakt ons als mens Onderscheidend en dat weet je ergens ook. Maar waarom heb jij jezelf daar dan het minst in geschoold?

 

Door alles wat je hebt geleerd, heb je ook veel afgeleerd. Wellicht tijd om die oude kennis die je hebt weer eens een beetje op te poetsen?
 

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 87 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook