Meervoudige relatie – navigeren door veranderende normen

Meervoudige relatie:

Navigeren door veranderende normen

Meervoudige Relatie: Navigeren door Veranderende Normen

Het begrip “relatie” is een dynamisch concept dat ruimte biedt voor verschillende interpretaties. Ikzelf grap weleens: “Ik ben een rare relatiecoach, want eigenlijk weet ik niet eens wat een relatie precies is.” Wanneer ik mensen vraag om het te definiëren, krijg ik zelden een bevredigend antwoord. Voor mij draait het in een “relatie” om het ervaren van verbondenheid met een ander, het jezelf goed voelen en liefde als een eindeloze bron. Omgangsregels worden hieraan gekoppeld.

Deze omgangsregels evolueren na verloop van tijd, samen met ons perspectief op verbinding en liefde als basis. De normen in de maatschappij verschuiven in mijn ogen op een dynamische ontwikkelingslijn. Mensen zijn al ongeveer 1,6 miljoen jaar op aarde, en gedurende die tijd hebben er natuurlijk veranderingen plaatsgevonden, die allerlei vraagstukken met zich meebrengen.

Een recent voorbeeld hiervan deed zich voor toen een stel met een meervoudige relatie, opgegroeid met kerkelijke normen en waarden, een vraag voorlegde aan hun dominee. De dominee, handelend vanuit het concept “God is liefde”, sommeerde hen om de liefde voor elkaar per direct te beëindigen, anders zouden ze niet meer welkom zijn in de kerk. Deze kwetsbare kwestie werd vervolgens gecommuniceerd naar alle leden van de kerk door de kerkenraad. Ik oordeel hier niet over, maar dit illustreert in mijn ogen wel hoe normen in de maatschappij veranderen.

Met de term “meervoudige relatie” richt ik me eigenlijk op alle soorten relaties. Volgens Wikipedia zijn er 40 verschillende relatievormen. Het is echter niet haalbaar voor mij om voor elke relatievorm een specifieke aanpak te beschrijven. Op deze pagina richt ik me voornamelijk op liefdesrelaties die zich niet beperken tot één partner.

Veranderingen in Relaties:

Om de veranderingen op relationeel vlak te zien, hoef je niet ver te zoeken. Vergelijk bijvoorbeeld jouw eigen relatie eens met die van je ouders of grootouders, en zie de verschillen in het perspectief van een veranderende maatschappij. Je zult zien dat er veel en grote veranderingen zijn opgetreden.

Grootouders bleven vaak bij elkaar vanwege normen, waarden en principes, zoals het concept van eeuwige trouw en financiële afhankelijkheid. Tegenwoordig overheerst echter het idee dat eeuwige trouw beloven eigenlijk een illusie is vanwege de snel veranderende maatschappij en het voortschrijdend inzicht. We zijn bijvoorbeeld minder financieel afhankelijk van elkaar. Als we bij elkaar blijven, is het niet omdat het moet, maar omdat we het willen, en zoeken we manieren om de relatie beter af te stemmen op de verlangens en behoeften van alle betrokkenen.

Het begrip “relatie” heeft door deze veranderingen een andere betekenis gekregen. Momenteel staan vrijheid, verbondenheid en liefde centraal binnen relaties. Maar het vinden van invulling hieraan is lastig, omdat we eigenlijk niet weten hoe we de relatie op een andere manier vorm moeten geven. Daarnaast spelen ook andere vragen een rol, zoals het vergelijken met anderen en is er bijvoorbeeld angst voor afwijzing of het onbekende.

Mijn Visie:

Persoonlijk maakt het mij niet uit hoe mensen hun relatie invullen. Ik vind het belangrijk dat een relatie een aanvulling is op het leven, waarbij mijn uitgangspunt is dat mensen respectvol met elkaar omgaan en waarbij liefde en intimiteit op een manier wordt ingevuld dat elk individu voorzien wordt in de verlangens en behoeften, zodat die tevreden is. Of het nu gaat om een relatie met één persoon of met meerdere, open of gesloten, voor mij maakt dat niet uit. Ik help. Ik geloof namelijk dat geluk in een relatie mogelijk is als er oprechte zorg en aandacht is voor elkaar. ook al wijkt dat af van de geldende norm.

Ik moedig mensen aan om een relatie aan te gaan op een manier die voor elke betrokkene goed voelt, gebaseerd op eerlijkheid en respect. Dit vereist echter zelfkennis, communicatieve vaardigheden en begeleiding om de relatie vorm te geven op een manier die voor beide partijen bevredigend is.

Hoe Ik Kan Helpen:

Ik krijg vaak mensen over de vloer met vragen die afwijken van de norm. Dit sluit goed aan bij mijn aanpak, aangezien ik me graag beweeg in dit gebied. het gebied van authenthiciteit! Mensen willen de vorm van hun relatie veranderen, maar willen hun partner(s) niet kwijt.

De vraag is dan: “Hoe doe je dat?” Hoe verander je een relatie?

Het veranderen van een relatie is moeilijk, vooral omdat we vaak vasthouden aan “oude” concepten van hoe een relatie zou moeten zijn. Ik richt me als coach op mensen die waarde hechten aan hun relatie en op zoek zijn naar een nieuwe invulling van liefde en verbinding, zonder vast te houden aan traditionele denkwijzen.

In de praktijk help ik mensen om hun relatie om te vormen naar een modus waarin ze zich beiden gelukkig voelen en vinden wat ze zoeken. Dit vereist zelfkennis, communicatie en begeleiding om de juiste richting op te gaan.

Conclusie:

Elk mens is in staat om op een andere manier invulling te geven aan zijn of haar relatie, als alle betrokkenden dat echt willen. Het vereist een basis van zelfkennis, zelfvertrouwen en eigenwaarde, evenals begeleiding om de juiste stappen te zetten in de gewenste richting.

Als je vastloopt in je relatie en verandering wilt, weet dan dat er mogelijkheden zijn. Het is niet onmogelijk, het vereist inzet en begeleiding. Maak een afspraak en ontdek wat er mogelijk is!

Hieronder kun je mijn beschikbaarheid zien en je afspraak inplannen op een tijd die voor jullie schikt.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Verbinding Ik heb nogal eens met de vraag te maken: Martin, wat is in jouw beleving de essentie van een relatie?

Een relatie bestaat in mijn bewustzijn uit vele ogenschijnlijk losstaande aspecten die allemaal op een eigen manier met elkaar te verbinden zijn.

Afhankelijk van personen, gedachten, overtuigingen, ervaringen wensen, aannames, normen en waarden.

Lees meer  >

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”