Midlifecrisis
We kennen in ons leven veel verschillende stadia die we doorgaans ‘gewoon’ doorgaan. Denk hierbij aan de reguliere fases van baby, peuter, tiener, puber, adolescent, volwassene en natuurlijk de fase van Midlife. De fase die doorgaans wordt omschreven als Midlifecrises, een term die ontstaan is in de jaren 60.
De midlifecrisis, wat is het?
Een fase waarin je rond je 40e/50e levensjaar doorgaans in beland. In deze fase ga je in veel gevallen terug kijken naar het verleden, reflecteren en dat in de toekomst plaatsen. Dan kom je tot de conclusie dat je je leven anders wil inrichten. Dit ontstaat mede omdat je je meer zelfbewust wordt dat je het grootste deel van je leven inmiddels achter je hebt gelaten. De vraag komt dan op “Is dit het nou” ? Dit ervaren zowel mannen als vrouwen en we doorgaan het allemaal. De een heeft er echter last van, de ander niet. Je hoeft er dus geen last van te hebben.
In de praktijk
Vaak ben je je niet eens bewust welke impact het besef op jou heeft dat het merendeel van je leven erop zit. Je herkent misschien bepaalde kenmerken wel. Bijvoorbeeld dat je ontevreden bent over je huidige leven, je gaat op zoek naar zingeving, of je wil een andere richting aan je leven gaan geven, of er komt nieuwe aandacht aan je eigen verschijning en uiterlijk. Een tweede liefde of affaire is ook niet zeldzaam, waarbij al dit soort kenmerken ook invloed hebben op het relationeel geluk.
Je partner op wie je ooit tot over je oren verliefd was, is niet meer zo leuk als die ooit was. Je gaat misschien wel ondoordachte risico’s nemen, of het spaargeld wat je hebt ga je ineens na jaren sparen, investeren. Ook spiritualiteit kan ineens heel aantrekkelijk zijn, en wil je los van alles nu echt jouw idealen gaan volgen. Soms volgen dergelijke acties tot het afscheid willen nemen van alles waar je leven uit bestond. Afscheid nemen van vrouw, huis en zelfs kinderen is geen uitzondering.
Oorzaak
Je hebt wellicht ervaren dat je je jezelf jaren hebt ingehouden, en nu ineens is er een tomeloze behoefte dat niet meer te doen. Je ervaart dat de ruimte er voor je is. Je verantwoordelijkheden heb je ingevuld, de kinderen zijn het huis uit, je hebt een fatsoenlijk inkomen, je woont op een plek naar tevredenheid. Nu is het tijd voor jezelf! Maar waarom heb je jezelf eigenlijk ingehouden, en hoe krijg je dat anders?
De impact
Zo zijn er bijna talloze situaties te benoemen die jij wellicht herkent. Los van het feit dat jij je of heel prettig voelt of juist heel somber, voor je omgeving is dit zo en zo een crisis, omdat ze niet weten wat er speelt en hoe het beste te kunnen reageren. Vandaar de Midlifecrisis.
De voorspelbaarheid die mensen bij jou hadden valt namelijk weg, en daar hebben andere mensen last van. Ze geven aan dat niet te willen, maar eigenlijk gaat het erom dat ze niet weten waar ze aan toe zijn, en met onzekerheid kan een mens slecht over weg. “Doe nou eens normaal”, is dan geen ongepaste opmerking in de ogen van de ander. Jij zit echter met een gevoel van onrust en/of een overschot aan energie. De afkeur die je gaat ervaren gaat de ‘olie op het vuur gooien’ en voor je het weet verergert de situatie,
Dat kan zomaar leiden tot moeilijke relationele vraagstukken bijvoorbeeld, maar ook voor jou persoonlijk is het soms lastig om jezelf nog te begrijpen.
Hoe kan ik helpen?
Zingeving van je leven hervinden is hier de uitdaging. Een punt waar ik als persoon zelf ook enorm mee heb geworsteld tijdens mijn depressie, bij mij ging het zover dat ik dit leven wilde beëindigen. Toch was er iets dat mij hoer doorheen heeft getrokken, en dat punt moeten we bij jou weer hervinden en vergroten.
Na mijn depressie ben ik mezelf op dit vlak verder gaan ontwikkelen en kan ik nu andere mensen helpen het terugvinden van jezelf makkelijker te doorlopen als dat ik zelf heb ervaren. Net als de andere trajecten bij mij, is dit geen makkelijke weg. Het is confronterend en het vergt doorzettingsvermogen. Het starten met vinden van een passend levensdoel is vaak de eerste stap naar herstel. Wat wil je nu eigenlijk echt, en wat heb je daarvoor over. Niet zozeer financieel, maar emotioneel. Het zit in de hoek van zelfrealisatie, maar dan iets meer met de voeten aan de grond.