Opgejaagd door het verleden

 
Het is bijna te bizar voor woorden hoe ons brein kan ingrijpen en de realiteit gaat interpreteren. Ik weet er alles van…Het is bijna te bizar voor woorden hoe betrekkelijk reëel de realiteit kan zijn. Dit ervaren we ook allemaal.. Dingen die we doen zonder dat we weten dat we ze doen. We rijden naar huis zonder te weten en ineens missen we een heel stuk, Of we zijn ergens van overtuigd, maar vergissen ons meesterlijk…Hoe echt , hoe reëel, maken we het dan eigenlijk mee?
Dingen die ons maken toe hoe we ons gedragen zijn ook te bizar voor woorden. Toch geven we ook woorden aan de dingen die we zien. We denken de juiste woorden te kunnen kiezen.. maar hoe weten we nu dat de ander de woorden zo interpreteert als dat wij ze bedoelen?
Precies dat, de interpretatie, is juist iets wat in een relatie, die zo “vanzelf sprekend” was, de werkelijkheid kan verdraaien.
Hoe vaak ik niet hoor dat mensen zelf niet begrijpen dat ze het te complex maken voor zichzelf …dat is niet op mijn vingers te tellen. Het gekke is eigenlijk dat iedereen dingen doet die ze niet willen doen. Dan heb ik het niet over even door zetten op de werkvloer…of even doorpakken om het huis schoon te krijgen. Nee dan heb ik het over het fundament van wie we zijn, en wat we doen. Als ik aan mensen vraag in een relatie die onrustig is, wil je zo over je partner denken? Dan is het antwoord nee. Als ik diezelfde persoon vraag waarom die dan toch reageert is het even stil, of er volgt een verhaal.
Als ik aan iemand vraag zou je jouw gedrag willen veranderen is het antwoord ja…als ik dan zeg weet je dat dat kan…..dan ontstaat er een glimlach..kort…want het is bijna niet te geloven… Even wint het gevoel van het verhaal, wint het gevoel het van het verleden… Vandaag sprak ik iemand die zei…je kent het verhaal niet.
Mijn antwoord was: Ik wil het verhaal niet kennen, een verhaal is namelijk een excuus naar jezelf, waarom jij je zo gedraagt. Wat ik wil weten is, ben je wie je bent, en doe je wat je doet? Als daar het antwoord in beide gevallen ja is…dan kan ik je niet helpen.. Maar wat denk je dat het antwoord was? Jij als lezer, stel dezelfde vraag maar eens aan jezelf..
Veel van ons worden opgejaagd door het verleden en dat doet iets met onze realiteit. We houden vast aan het verhaal dit omdat we pijn hebben ervaren, en we denken dat we ons daarvan bewust zijn. Maar mijn vraag is, wil je vast houden aan het oude verhaal, of wil je een nieuw verhaal gaan schrijven…?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 49 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

De reden van het leven waarom zijn wij hier?

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »
verliefd afhankelijk

Verliefd of (on)afhankelijk?

Er zit een groot verschil in hoe mensen verliefd worden en welke impact dat op je levensgeluk heeft. De meeste mensen weten niet dat er een verschil is, en denken dat het voor iedereen hetzelfde is. Als er dan gesproken wordt over verliefdheid met een ander, denken we dat we hetzelfde bedoelen. Maar als je verliefdheid uitpluist zul je ervaren dat er wel degelijk grote verschillen zijn.

Lees verder »

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel is lastig! We hebben in ons leven veel met gevoel te maken, meer als dat je je bewust bent. Die gevoelens worden vaak zichtbaar in relatie tot een ander (partner, kind, ouders, werkgever, collega etc). Je ervaart gevoelens dan heftig en benoemt dit als een ‘probleem’ en gaat voor dat probleem oplossingen zoeken.

Echter is het in mijn ogen helemaal geen probleem, het is een signaal dat er een tekort wordt ervaren, wat iets anders is in mijn ogen als een probleem. Je benoemt het als probleem omdat er iets gebeurd wat je niet wil, of denkt dat wat er gebeurd niet goed is. Vanuit het ervaren van een probleem ga je vervolgens een gesprek aan, al dan niet emotioneel geladen.

Lees verder »

Facebook