Opgejaagd door het verleden

 
Het is bijna te bizar voor woorden hoe ons brein kan ingrijpen en de realiteit gaat interpreteren. Ik weet er alles van…Het is bijna te bizar voor woorden hoe betrekkelijk reëel de realiteit kan zijn. Dit ervaren we ook allemaal.. Dingen die we doen zonder dat we weten dat we ze doen. We rijden naar huis zonder te weten en ineens missen we een heel stuk, Of we zijn ergens van overtuigd, maar vergissen ons meesterlijk…Hoe echt , hoe reëel, maken we het dan eigenlijk mee?
Dingen die ons maken toe hoe we ons gedragen zijn ook te bizar voor woorden. Toch geven we ook woorden aan de dingen die we zien. We denken de juiste woorden te kunnen kiezen.. maar hoe weten we nu dat de ander de woorden zo interpreteert als dat wij ze bedoelen?
Precies dat, de interpretatie, is juist iets wat in een relatie, die zo “vanzelf sprekend” was, de werkelijkheid kan verdraaien.
Hoe vaak ik niet hoor dat mensen zelf niet begrijpen dat ze het te complex maken voor zichzelf …dat is niet op mijn vingers te tellen. Het gekke is eigenlijk dat iedereen dingen doet die ze niet willen doen. Dan heb ik het niet over even door zetten op de werkvloer…of even doorpakken om het huis schoon te krijgen. Nee dan heb ik het over het fundament van wie we zijn, en wat we doen. Als ik aan mensen vraag in een relatie die onrustig is, wil je zo over je partner denken? Dan is het antwoord nee. Als ik diezelfde persoon vraag waarom die dan toch reageert is het even stil, of er volgt een verhaal.
Als ik aan iemand vraag zou je jouw gedrag willen veranderen is het antwoord ja…als ik dan zeg weet je dat dat kan…..dan ontstaat er een glimlach..kort…want het is bijna niet te geloven… Even wint het gevoel van het verhaal, wint het gevoel het van het verleden… Vandaag sprak ik iemand die zei…je kent het verhaal niet.
Mijn antwoord was: Ik wil het verhaal niet kennen, een verhaal is namelijk een excuus naar jezelf, waarom jij je zo gedraagt. Wat ik wil weten is, ben je wie je bent, en doe je wat je doet? Als daar het antwoord in beide gevallen ja is…dan kan ik je niet helpen.. Maar wat denk je dat het antwoord was? Jij als lezer, stel dezelfde vraag maar eens aan jezelf..
Veel van ons worden opgejaagd door het verleden en dat doet iets met onze realiteit. We houden vast aan het verhaal dit omdat we pijn hebben ervaren, en we denken dat we ons daarvan bewust zijn. Maar mijn vraag is, wil je vast houden aan het oude verhaal, of wil je een nieuw verhaal gaan schrijven…?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Opgejaagd door het verleden 1

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 41 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Sleur in de relatie

25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken

Omdat ik ook online veel gevonden word, geef ik af en toe wat ‘standaard’ tips om mensen te helpen. In dit geval geef ik 25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken en hoe je dat kunt doen op eigen initiatief. Dit ‘gewoon’ in de relatie, maar ook omdat dat zal bijdragen in een betere sexuele relatie.

Lees verder »

De liefde verloren aan gemis

Ik kom het nogal eens tegen, mensen die een dierbare verliezen dan het leven weer oppakken, maar eigenlijk niet echt verder komen. Dat kan zijn dat iemand fysiek ontnomen wordt, maar dat kan net zo goed ziekte zijn of dat een relatie verbroken wordt.

Lees verder »
Gevoel wegdrukken als oorzaak

Gevoel wegstoppen

Rond ons 7e levensjaar gaan we als mens zelfbewustzijn ontwikkelen. Dan gaan we onszelf meer los zien van de omgeving waarin we leven. Wat doet dat nu met jou eigenlijk?

Lees verder »

Facebook