Opgejaagd door het verleden

 
Het is bijna te bizar voor woorden hoe ons brein kan ingrijpen en de realiteit gaat interpreteren. Ik weet er alles van…Het is bijna te bizar voor woorden hoe betrekkelijk reëel de realiteit kan zijn. Dit ervaren we ook allemaal.. Dingen die we doen zonder dat we weten dat we ze doen. We rijden naar huis zonder te weten en ineens missen we een heel stuk, Of we zijn ergens van overtuigd, maar vergissen ons meesterlijk…Hoe echt , hoe reëel, maken we het dan eigenlijk mee?
Dingen die ons maken toe hoe we ons gedragen zijn ook te bizar voor woorden. Toch geven we ook woorden aan de dingen die we zien. We denken de juiste woorden te kunnen kiezen.. maar hoe weten we nu dat de ander de woorden zo interpreteert als dat wij ze bedoelen?
Precies dat, de interpretatie, is juist iets wat in een relatie, die zo “vanzelf sprekend” was, de werkelijkheid kan verdraaien.
Hoe vaak ik niet hoor dat mensen zelf niet begrijpen dat ze het te complex maken voor zichzelf …dat is niet op mijn vingers te tellen. Het gekke is eigenlijk dat iedereen dingen doet die ze niet willen doen. Dan heb ik het niet over even door zetten op de werkvloer…of even doorpakken om het huis schoon te krijgen. Nee dan heb ik het over het fundament van wie we zijn, en wat we doen. Als ik aan mensen vraag in een relatie die onrustig is, wil je zo over je partner denken? Dan is het antwoord nee. Als ik diezelfde persoon vraag waarom die dan toch reageert is het even stil, of er volgt een verhaal.
Als ik aan iemand vraag zou je jouw gedrag willen veranderen is het antwoord ja…als ik dan zeg weet je dat dat kan…..dan ontstaat er een glimlach..kort…want het is bijna niet te geloven… Even wint het gevoel van het verhaal, wint het gevoel het van het verleden… Vandaag sprak ik iemand die zei…je kent het verhaal niet.
Mijn antwoord was: Ik wil het verhaal niet kennen, een verhaal is namelijk een excuus naar jezelf, waarom jij je zo gedraagt. Wat ik wil weten is, ben je wie je bent, en doe je wat je doet? Als daar het antwoord in beide gevallen ja is…dan kan ik je niet helpen.. Maar wat denk je dat het antwoord was? Jij als lezer, stel dezelfde vraag maar eens aan jezelf..
Veel van ons worden opgejaagd door het verleden en dat doet iets met onze realiteit. We houden vast aan het verhaal dit omdat we pijn hebben ervaren, en we denken dat we ons daarvan bewust zijn. Maar mijn vraag is, wil je vast houden aan het oude verhaal, of wil je een nieuw verhaal gaan schrijven…?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 71 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
zelfbewustworden

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »
zelfbewustworden

10 jaar ZELFontwikkeling

In 2016 ben ik begonnen met het werk wat ik op dit moment doe. Vandaag, inmiddels duizenden mensen geholpen met problemen die zij ervoeren, gaat het elke dag opnieuw door. Toch is het anders.

Lees verder »

Facebook