Opgejaagd door het verleden

 
Het is bijna te bizar voor woorden hoe ons brein kan ingrijpen en de realiteit gaat interpreteren. Ik weet er alles van…Het is bijna te bizar voor woorden hoe betrekkelijk reëel de realiteit kan zijn. Dit ervaren we ook allemaal.. Dingen die we doen zonder dat we weten dat we ze doen. We rijden naar huis zonder te weten en ineens missen we een heel stuk, Of we zijn ergens van overtuigd, maar vergissen ons meesterlijk…Hoe echt , hoe reëel, maken we het dan eigenlijk mee?
Dingen die ons maken toe hoe we ons gedragen zijn ook te bizar voor woorden. Toch geven we ook woorden aan de dingen die we zien. We denken de juiste woorden te kunnen kiezen.. maar hoe weten we nu dat de ander de woorden zo interpreteert als dat wij ze bedoelen?
Precies dat, de interpretatie, is juist iets wat in een relatie, die zo “vanzelf sprekend” was, de werkelijkheid kan verdraaien.
Hoe vaak ik niet hoor dat mensen zelf niet begrijpen dat ze het te complex maken voor zichzelf …dat is niet op mijn vingers te tellen. Het gekke is eigenlijk dat iedereen dingen doet die ze niet willen doen. Dan heb ik het niet over even door zetten op de werkvloer…of even doorpakken om het huis schoon te krijgen. Nee dan heb ik het over het fundament van wie we zijn, en wat we doen. Als ik aan mensen vraag in een relatie die onrustig is, wil je zo over je partner denken? Dan is het antwoord nee. Als ik diezelfde persoon vraag waarom die dan toch reageert is het even stil, of er volgt een verhaal.
Als ik aan iemand vraag zou je jouw gedrag willen veranderen is het antwoord ja…als ik dan zeg weet je dat dat kan…..dan ontstaat er een glimlach..kort…want het is bijna niet te geloven… Even wint het gevoel van het verhaal, wint het gevoel het van het verleden… Vandaag sprak ik iemand die zei…je kent het verhaal niet.
Mijn antwoord was: Ik wil het verhaal niet kennen, een verhaal is namelijk een excuus naar jezelf, waarom jij je zo gedraagt. Wat ik wil weten is, ben je wie je bent, en doe je wat je doet? Als daar het antwoord in beide gevallen ja is…dan kan ik je niet helpen.. Maar wat denk je dat het antwoord was? Jij als lezer, stel dezelfde vraag maar eens aan jezelf..
Veel van ons worden opgejaagd door het verleden en dat doet iets met onze realiteit. We houden vast aan het verhaal dit omdat we pijn hebben ervaren, en we denken dat we ons daarvan bewust zijn. Maar mijn vraag is, wil je vast houden aan het oude verhaal, of wil je een nieuw verhaal gaan schrijven…?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »

Facebook