Opvoeding – Doorbreek de cirkel

 
 Als ik om me heen kijk zie ik mensen die zichzelf hebben aangeleerd om te gaan met een ervaring die ze hebben opgedaan. Ze hebben geleerd dat een bepaalde situatie pijn doet, geleerd hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan en geleerd dat ze daar niet meer mee willen worden geconfronteerd. Toch zijn sommige mensen het zat. Ze zijn het zat met het gevoel te moeten lopen, zijn het zat dat ze moeten vechten of zat om de negatieve ervaring weg te drukken. Het verschil tussen de mensen is groot, de een het wil oplossen en de ander niet. Dat zit hem in de mate dat iemand er last van heeft of zich bewust is dat het anders kan.
Het betreft dan verschillende voorgevallen, maar al die verschillende voorvallen delen ook iets, mensen ervaren het voorval negatief. In heel veel gevallen gaat het om ouders. Ouders die iets bij ‘hun’ kinderen hebben gedaan en dan vaak vanuit de gedachte dat ze iets goeds deden, of domweg niet bewust wisten dat ze het niet goed deden.
Wellicht herken je dat wel. Je vader die jou sloeg, of je moeder die altijd zij dat het beter kon. Een vader die je niet zag, of je juist de straat op stuurde als je bang was? Al die ouders hadden een reden. Om je op het rechte pad te houden, om je zelfstandig te maken, om je niet afhankelijk te maken of om een bikkel van je te maken. Altans, dat was of is hun overtuiging.
Wat bijzonder is in mijn ogen, is dat bijna al die ouders die iets deden wat een negatieve impact had het kind (op jou), het allemaal deden omdat ze niet beter wisten.Ze zagen niet wat de impact was, ze spraken er niet over, of het werd doodgezwegen.
Dat schrikt mij wel eens af…want als al die ouders dat deden, hoe weet ik dan dat ik het goed doe? Hoor ik ook pas later wat er anders had gekund? Hoor ik ook pas later wat ik niet goed deed? Aan de andere kant zijn er grote verschillen in de verhalen. Soms denkt iemand dat hij of zij het niet makkelijk heeft gehad, maar is hij of zij na een borreltje met mensen die nieuw zijn zo onder de indruk van het verhaal van de ander, dat het eigen verhaal ineens heel klein is.
Maar wat mij boven alles opvalt, is dat we als ouder eigenlijk niet weten hoe we kunnen toetsen of we de goede dingen doen. We praten wel eens over opvoeding maar eigenlijk luisteren we liever. We zijn namelijk bang dat als we gaan praten, dat we horen dat we het niet goed doen.
Maar wat gebeurd er als we allemaal luisteren?
Dan verteld er niemand iets…En als niemand iets verteld, horen we niets anders. Als we niets anders horen, hoe kunnen we dan leren?
Ik daag je via deze weg uit om eens over je opvoeding te praten. Spreek eens uit wat je doet, hoe het bij jou gaat wat je belangrijk vind en waarom….Dat is namelijk in het belang van je kind(eren).
Ik kom dagelijks mensen tegen waar de ouders juist de dingen deden die ze niet moesten doen. En zou jij niet heel graag die ouder zijn die wel weet dat je het goed doet?
Mocht jij je niet veilig genoeg voelen om dat zomaar open te doen, doe het dan eens met iemand vanuit een professioneel oogpunt. Iemand die je niet veroordeeld, maar iemand die jou wil en kan helpen.
Doorbreek de cirkel!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook