persoonlijk

Authenticiteit - Ik geloof in de kracht van het verschil

De gedachte dat het niet kan, is de enige beperking

Wat ik heb geleerd

Martin Goedknegt: In mijn leven heb ik geleerd dat je zelf invloed hebt op hoe je het leven ervaart. Je kunt dat wat er gebeurt niet veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe dat bij je binnenkomt en wat dat met je doet.

In mijn ogen is alles (dus ook geluk :)) gekoppeld aan de mate waarin het je lukt om zelfbewust om te gaan met wie je bent, wat je bent, wat je voelt, wat je doet en wat je ervaart. Dat besef heeft invloed op de uitingsmogelijkheden van jezelf en daarmee heb je ook invloed op de ander.

Kort gezegd: Ik heb geleerd hoe je regie neemt over je eigen leven en de relatie die je hebt, en dat leer ik nu andere mensen.

Iets over mij

In 2011 ben ik in een zware depressie terechtgekomen, waar ik ruim 1,5 jaar in heb gezeten. Ik kwam intensief met specialistische hulp in aanraking en heb destijds de aanzet gedaan naar zelfontwikkeling. Ik leerde over mezelf als mens, wie ik ben, wat ik deed en waarom ik dat deed. Ik leerde welke invloed de omgeving op mij had en welke invloed ik op mijn omgeving had. Ik leerde welke rollen ik vervul en wat de invloed was/is van de mensen om mij heen. Invloed van mensen die ik liefheb, maar ook daarbuiten.

Het typerende van mijn depressie was dat het invloed had op hoe mijn brein omging met de informatie die ik opnam. De depressie had in mijn geval invloed op hoe ik de wereld ervoer. Door mijn ziekte heb ik geleerd hoe genadeloos krachtig het brein is en hoe selectief het met informatie omgaat. Ik had de overtuiging dat ik geen waarde meer had en ik ging dat ook op die manier zien. Ik werd me bewust dat die manier van kijken invloed had op hoe ik me gedroeg. “Als ik het negatief zie, ga ik negatief handelen” en “Als ik het positief kan zien, ga ik positief handelen”.

Een voorbeeld: Zo kon ik in 2010 lachend kijken naar een half bakkie koffie en vragen of ik nog zo’n ‘Haagse bak’ mocht. Terwijl ik tijdens mijn depressie bij die halve bak koffie dacht dat ik meer niet waard was, of dat iemand hoopte dat mijn koffie dan sneller op zou zijn en ik dus eerder weg zou zijn.

Exact dezelfde situatie, maar een totaal andere invulling. En die invulling had invloed op mijn gedrag. Ik ging bijvoorbeeld eerder weg, wat de persoon van wie ik de koffie kreeg niet begreep.

De overwinning

Ik ben die ervaring te boven gekomen en heb veel geleerd, toen, maar vooral in de vele jaren erna. Ik leer en leerde veel, heel erg veel. Ik werd me bijvoorbeeld bewust dat ik helemaal niet wist wat ik dacht, wat ik voelde of wat het verschil tussen een emotie en een gevoel is.

Ik leerde veel, omdat ik snel informatie kan oppakken als ik dat in de praktijk ervaar, en ik ervoer heel veel. Ik heb geleerd dat het brein één en dezelfde ervaring zowel positief als negatief kan inkleuren en dat je daar zonder scholing (zoals bijna iedereen in Nederland) niet van bewust bent! Maar bovenal leerde ik dat je invloed kunt hebben op je staat van zijn, je gevoel en je zelfbewustzijn! Ik heb geleerd hoe je kunt leren ‘aansluiting’ te krijgen met jezelf en wat je daarvoor moet doen. En omdat ik dat als zeer waardevol ervaar, leer ik het nu andere mensen met veel plezier en succes!

In mijn ogen: Er is geen betere leerschool dan de ervaring zelf.

Ervaring

Ik werk inmiddels al meer dan 15 jaar fulltime als coach en ontwikkel mezelf nog steeds iedere dag. Ik geloof erin dat een mens tot veel meer in staat is dan tot op heden wordt gedacht en laat me niet beperken door wat reeds al is onderzocht; ik ga verder. Daarvandaan bereiken we dingen die je niet voor mogelijk hield. Ik ben fulltime met mijn vak bezig, en dat helpt mij ook in mijn ontwikkeling. Ik help op jaarbasis meer dan 200 mensen met hun persoonlijke vragen; meer dan duizend mensen zijn dus al bij mij gepasseerd! Na al die persoonlijke ontwikkelingsvragen ben ik mij meer gaan verdiepen in het relationele aspect van ons bestaan. Ik zie dat als een extra uitdaging; het komt er in het persoonlijke vraagstuk bij.

Kennis

Wat ik geleerd heb, zet ik in en ontwikkel ik door. Ik coach met diverse technieken en werkwijzen mensen individueel en in de relaties die zij hebben. Ik help mensen zichzelf bewust te worden. Ik ervaar daarin hoe verder ik ontwikkel, hoe makkelijker ik mensen kan helpen, hoe sneller zij ontwikkelen en hoe verder ik hen in hun persoonlijke ontwikkelingsvraag kan brengen.

Mijn uitgangspunt is dat mensen door een gebrek aan ontwikkeling in het zelfbewustzijn niet handelen uit onwil, maar eigenlijk altijd handelen uit onmacht. Het niet weten, beseffen of kunnen. Eigenlijk is dit in mijn ogen een maatschappelijk en cultureel vraagstuk; de scholing die ons wordt aangeboden als mens schiet op ons mens-zijn tekort.

Als je aan het werk bent met ZELFbewustzijn ga je meer zien en begrijpen van jezelf. En als je jezelf begrijpt, kan een ander je beter begrijpen en ga jij de ander beter begrijpen. Hoe je die kennis vervolgens inzet, heeft te maken met persoonlijke levensdoelstellingen. Je zou kunnen ervaren dat je effectiever wordt, dat je minder snel negatieve emoties hebt, wat jouw emoties zijn, waarom die er zijn en wanneer je reageert op die van een ander (ruzie bijvoorbeeld) en dat je steviger in je schoenen staat.

Aanvullend

De depressie heeft veel gedaan, ik ben zo goed als alles daardoor verloren. Ik verloor niet alleen mezelf, maar ook mijn relatie, mijn werk, mijn bedrijf, mijn vrienden, mijn huis en zelfs een periode mijn kinderen omdat ik geen huis meer had om ze op te vangen. Ik verloor alles, echt alles.

Toch ben ik door de inzichten die ik heb opgedaan, meer bewust van mezelf dan daarvoor, en dat voelt geweldig! Ik zit beter in mijn vel dan ooit! :)

Ik ben een self-made man, geboren in 1972 en opgegroeid in een gezin van zes. Ik heb een relatie en vier kinderen. Sinds 1999 (21 jaar) ben ik zelfstandig ondernemer. Ik leer elke dag van mezelf, in wat ik doe en kan. Ik kan doorgaans een ander goed begrijpen door alle tegenslag die ik zelf heb ervaren. Daarnaast laat ik mezelf met grote regelmaat coachen, ben ik dagelijks met mede-coaches in gesprek en toets ik mezelf keer op keer aan de hand van de behaalde resultaten bij mijn klanten. Ik leg de lat daarin hoog, omdat ik verbetering wil in het leven van de ander. Je hoeft je niet angstig of onveilig te voelen bijvoorbeeld als je de juiste hulp krijgt. Ik lees veel, woon seminars bij en verdiep me diepgaand via de diverse huidige media in vraagstukken waar ik mee te maken heb.

De mens op zich en de relaties die mensen hebben, staan hierin voor mij centraal. Mijn kwaliteiten zijn dat ik een sterk ontwikkeld empathisch vermogen heb en creatief ben. Ik ben daarnaast vindingrijk, een omdenker, leef zonder oordeel en weet in de praktijk de juiste vragen te stellen. Mijn hobby’s zijn watersport, motorrijden, beetje timmeren en bouwen, ondernemen en mijn hond.

In “hoogtij” dagen had ik een eigen bedrijf met 30 medewerkers, dat door mijn ziekte en onvermogen na 13 jaar in 2013 failliet is verklaard. Ik weet dus wat ondernemen kan inhouden en wat de druk van de zaak met jou en je relatie kan doen. Nu kies ik ervoor om mijn leven eenvoudig te houden en als eenmanszaak mijn diensten aan te bieden aan hen die diepgaande verandering willen.

Wat ben ik niet

Ik ben geen standaard psycholoog of psychiater. Ik wil dat ook niet zijn, ik ervaar daarbij teveel beperkingen en een stoffig en ‘zwaar’ imago. Dat past helemaal niet bij mij en ik geloof daar niet in! Ik hou juist van dynamiek, het niet te zwaar maken, een beetje humor in het vak!

Hieronder kun je mijn beschikbaarheid zien en je afspraak inplannen op een tijd die voor jullie schikt.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Martin Goedknegt Coach

“Als wij als mens een zelfbewustzijn hebben, waarom doen we er dan zo weinig mee?”

MIJN VISIE

Het “zelfbewust – zijn” maakt ons als mens UNIEK. Hoe sterker jij je bewust bent van wie je bent, hoe duidelijker je gaat zien wat jouw rol is in de situaties waarin je terecht komt. Je gaat begrijpen wat je bent, wat je voelt en hoe je invloed op je gedachtes en handelen kunt hebben. Zelfbewustzijn zal leiden tot meer harmonie en gevoel van verlichting. Het leven wordt minder zwaar, je moet minder en ervaart meer van de positieve gevoelens.. Zelfbewustzijn maakt dat je onafhankelijk zult zijn, maar graag in de nabijheid van je geliefde bent. Je bent er graag voor mensen die voor jou van waarde zijn en voor wie jij van waarde bent.

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”