Prijs jezelf

Eigenwaarde, een lekker vaag begrip. Maar wat als je dat wat conreter maakt? Wat betekend dat dan eigenlijk voor jou? ZELFbewustzijn

In mijn werk kom ik allerlei verschillende mensen tegen. Mensen met problemen en mensen die bezig zijn andere mensen te helpen. Mensen die via individuele begeleiding in de sportschool andere mensen weer goed in het lijf krijgen. Mensen die via Yoga, mindfulness of holistische massage andere mensen bewust maken van de problematiek die zij eigenlijk ervaren. Mensen die het management coachen om stap voor stap op een andere manier leiding te geven. En mensen die kinderen op zeer jonge leeftijd al helpen het zelfbeeld op de rit te krijgen.

In mijn geval heb ik alleen maar mensen om mij heen die zijn gaan werken op basis van een eigen ervaring en zich vervolgens gespecialiseerd hebben. Mensen die geleerd hebben zichzelf te herpakken na ernstige tegenslag en daarmee geleerd hebben hoe waardevol zij zelf zijn. Mensen die geleerd hebben hun eigen ervaringen om te buigen en er andere mensen weer mee te helpen.

Ik geloof dat eigenwaarde kunnen toekennen aan jezelf essentieel is. Snappen dat jouw leven om jou draait, de relaties die jij hebt en mate waarin jij in staat bent gevoel toe te laten en jij in staat bent om ook weer los te laten.

Ik zeg: Prijs jezelf in de waarde die je hebt, en prijs dat positief! Ken jezelf waarde toe en als je vast zit, geef jezelf dan de ruimte om hulp te zoeken en blijf kritisch op de hulp die je krijgt, je bent het waard! Mensen die verstand van zaken hebben kunnen jou helpen de stappen te maken die je wilt maken. En als je goede hulp ervaart, ga je een verschil merken na een of twee sessies. Zo niet? Zoek dan een ander!

Zo sprak ik vandaag iemand die op het schoolplein ernstig is gepest, zich niet begrepen voelde door zijn ouders en die zich al meer als 25 jaar anders heeft gevoeld, hulp heeft gehad en dacht dat hij omdat hij anders was, minder was. Een man die zich uiteindelijk bij een eigenaresse van de sportschool open en kwetsbaar durfde op te stellen. Een man die veel heeft meegemaakt in zijn jeugd. Een eigenaresse die zich echt bekommerd om de persoon i.p.v. een keten van sportscholen waar de commercie van af spat is in dit geval typerend de aanzet van het verschil. Deze man zet een traject in voor zichzelf om een verandering door te gaan en realiseert dat ook, en hij heeft geluk, hij komt bij de menen terecht die hij raakt en die hem raken! Na jaren van zich anders gevoelt te hebben en dat negatief te hebben gezien komt hij nu juist tot de ontdekking dat hij i.d.d. anders is, maar zeker niet minder! Het gevoel wat dat teweeg brengt liegt er niet om, tegelijkertijd zet hij daarmee een nieuwe route in voor zijn leven. Na jaren lange onrust, komt er een perspectief, een route een way out! Beter gezegd, een way in! :)

Na vandaag is voor mij weer meer duidelijk geworden dat eigenwaarde hebben soms niet genoeg is. We leven in een commerciële maatschappij, maar waarom investeren we pas werkelijk in onszelf als we vastlopen? Waarom maken we jaarlijks geen budget vrij om te investeren in onszelf om te voorkomen dat we vastlopen? Ik zeg dat komt omdat we bij onszelf geen prijskaartje om ons nek hangen. We kennen onszelf geen waarde toe. En als we onszelf al een waarde toekennen, wel bedrag vul jij dan in?

Prijs jezelf! Hang in gedachte eens een kaartje aan je nek en bedenk eens welk bedrag jij daarop zou schrijven!

En vraag jezelf eens af, doe ik daar ook iets mee?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Een burn-out, wat kun je zelf doen?

Op een gegeven moment ben je je energie kwijt of lukt het je niet meer om het denken op zich te stoppen. Ik weet nog dat ik bij mijzelf ervoer dat het een soort centrifuge was in mijn hoofd. Allerlei gedachtes gingen in het rond, het was een enorme uitdaging om daar rust in te krijgen. Wat je kunt doen is per situatie verschillend, maar in de basis komen er doorgaans een aantal dingen overeen. Ik heb naar aanleiding van de vragen die ik krijg een aantal dingen op papier gezet, zodat je zelf kunt kijken wat je hiermee kunt.

Lees verder »
de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
Inzicht in jouw beeld van de wereld

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »

Facebook