Relatietherapie voor ondernemers
Werktijden, werkdruk, verantwoordelijkheid, inkomen, loyaliteit, stress, denkstijl, levenspatronen, oplossingsgerichtheid, overzicht, betrokkenheid, identiteit, imago…bij een ondernemer is niets standaard.
In mijn ogen staan ondernemers anders in het leven. Zij vragen over het algemeen veel van zichzelf en daardoor ook aanzienlijk meer van de relatie(s) die zij hebben.
Werk speelt een sterke rol en zal vaker als ‘normaal’ voorrang krijgen ten aanzien van de relatie, daar moet je als partner wel tegen kunnen. Dit heeft in veel gevallen te maken met het feit dan een ondernemer zich meer verbonden voelt met werk. Een ondernemer identificeert zich met het bedrijf in de zin van ‘ik ben het bedrijf’ waarbij een reguliere medewerker over het algemeen het werk meer als een beperkt onderdeel van zijn leven ziet. Dit gaat nog meer spelen als het inkomen van de ondernemer onder druk komt. Dan komt namelijk ook de term ondernemer onder druk!
De Problematiek
De omgeving (maatschappij) denkt al snel dat geld dit corrigeert. In de praktijk zit dat echter anders. Een ondernemer werkt namelijk in de meeste gevallen helemaal niet met als primaire doelstelling: Geld. Sterker nog, vaak is het juist een probleem dat de ondernemer niet om geld geeft. Geld heeft een waarde, maar compenseert zeker niet de aandacht, de liefde en de betrokkenheid waar ook een ondernemer behoefte aan heeft. In sommige gevallen is het gevolg dat de ondernemer niet echt meer begrepen wordt. Het gevolg is dat er strubbelingen ontstaan binnen de relatie, van eerst een wat afkeurende blik tot en met heftige emotionele situaties. Een partner voelt zich bijvoorbeeld niet gehoord of niet gezien en de ondernemer voelt zich niet begrepen. Voor je het weet lopen jullie beiden met het idee dat de ander niet ‘ziet’ wat je allemaal voor de ander doet.
Anders doen
Als het werk weerslag op de relatie gaat geven, is het tijd om het anders te gaan doen. Dat kan door op twee vlakken aan het werk te gaan. De relatie helpen om anders met de impact van het ondernemerschap om te gaan en de manier waarop je werkt te veranderen. Vaak denkt iemand dat het niet anders kan. Dat je dat denkt is je beperking.
Er is een belangrijke vraag: Naar wie luister jij nog echt?
Wat een ondernemer onbewust vraagt van zijn partner is dat het iemand is die ook standvastig in de schoenen kan staan en bijvoorbeeld ook flexibel kan zijn en met regelmaat moet begrijpen dat het werk voor gaat. Maar dat kan de ander soms niet meer.
Over mij
Ikzelf ben ondernemer, leer van mijn eigen fouten en hou van de uitdaging. Ik werk inmiddels 22+ jaar zelfstandig, variërend van eenmanszaak tot en met middelgrote organisatie (30 fte). Ik voel me daar fijn bij, ik kan dan het meest uit mezelf halen. Dit in combinatie met de kennis van nu en 3 jaar onderzoek waarom succesvolle ondernemers failliet gaan, begrijp ik dan ook de problematiek waar ondernemers mee te maken krijgen.
Ik ervaar dat ik alleen maar iets kan aannemen van iemand als ik het gevoel heb dat diegene mij intrinsiek begrijpt, snapt waar ik mee worstel. Zo benader ik ook de ondernemer, ik wil hem/haar begrijpen.
Ik richt me graag op deze doelgroep omdat ook zij mij weer op scherp weten te zetten, vaak snel stappen kunnen maken en partners hebben van een gelijkwaardig kaliber. Wel moet ik zeggen dat dit vaak een emotioneel heftig en wispelturig process is, en het van mij en de relatie veel gaat vragen.