Relatietherapie
Je houdt van de ander, maar de liefde is niet echt meer te vinden. Het voelt uitzichtloos aan, situaties herhalen zich en de conflicten nemen niet af. Het is moeilijk geworden om elkaar nog te begrijpen en de communicatie geeft alleen maar meer problemen.
Je bent in een situatie terechtgekomen die veel mensen herkennen. Veel stellen gaan gewoon door, vinden het zonde van tijd of geld, schamen zich of geloven er niet in. Andere stellen laten het er niet bij zitten, die zetten zich in om tot verandering te komen. Die willen de liefde terug.
Zij gaan op onderzoek uit, en vandaaruit zit je ook dit te lezen.
Aanleiding
Als het vastloopt in een relatie is er veel aand e hand. De vraagstukken varieeren. In veel gevallen ervaart één (of beide) een tekort in: vertrouwen, communicatie, seks, vrijheid, initiatief, liefde of rust. Geen ‘verandering zien’ is doorgaans het probleem waarbij de toekomst onder druk komt mbt de relatie. Verliefd op een ander is vaak een gevolg, zie mijn blog.
Jij!
Je mist je partner, al doe je boos of voel je je verdrietig. Je baalt enorm, het vreet energie en tegelijkertijd is er geen verandering. Maar wat nu? Welke therapie/coach/strategie?
Relatietherapie als middel
Op een moment als dit zijn er in mijn ogen twee mensen die iets te leren hebben. Ik ben geen coach die een van de twee als schuldige gaat aanwijzen. Het is in mijn ervaring nooit zo dat de één alles ‘goed’ doet en de ander alles ‘fout’ doet. Wel kan het zijn dat er bij de één meer speelt als bij de ander. Vaak licht het verleden hier ten grondslag, opvoeding, schoolplein, eerdere relaties etc.
De vraag in het achterhoofd
Relatietherapie werkt in mijn ogen het best, als je op onderzoek gaat met de vraag in je achterhoofd wat jij zelf anders kunt doen. Als je dit BEIDE doet leer je beide nieuwe dingen bij. Dat is belangrijk, want je hebt nieuwe inzichten nodig om dit probleem op te kunnen lossen. Waar je voor moet zorgen is dat je een effectieve kennisbron gebruikt.
Wat heb je eraan?
Los van de relatievraag die je hebt, heb je iets aan wat je gaat leren in de gesprekken. Dat ontstaat omdat ik jullie naast de relationele vragen, help persoonlijk verder te ontwikkelen. Je gaat je zelfbewuster worden en zo zul je ook in andere relatievormen (werk/ouder/vriendschap/etc.) sneller doorhebben wat er gebeurd. Je leert meer van jezelf en je partner als mens op gevoelsmatig. sociaal en emotioneel vlak. Jouw zelfbewustzijn en zelfbesef wordt verhoogd.
Hoe help ik als relatiecoach
Waar jullie tegenaan lopen maakt voor mij niet uit. Gebaseerd op mijn ervaring kijk ik niet meer op van de vragen die er zijn. Jullie willen verder, en ik ga daarmee helpen.
Ik help jullie in gesprekken, opdrachten, visualisaties met tekeningen voorbeelden en annekdoten verder om situaties te herkennen en te gaan begrijpen. Je gaat vanuit begrip anders op elkaar reageren, er komt vanaf het eerste gesprek inzicht en rust. Ik kan jullie hierin helpen omdat ik persoonlijk als mens op dit vlak ver ben ontwikkeld. Ik ben vanaf 2010 fulltime met zelfontwikkeling bezig als life- en relatiecoach. Er zijn meer als 1000 mensen en stellen gepasseerd en ik doe alleen dit, dit en niets anders, elke dag opnieuw.
De eerste stap met mij
Als je voor mij kiest, kies je voor een coach die in de mens en in de liefde gelooft. Gevoel is daarin is een onderdeel van ons ‘menszijn’, maar veel van ons zijn er niet echt mee bekend, omdat het ons niet is geleerd. Ik richt me als relatiecoach op jullie persoonlijke ontwikkeling, met een liefdevolle relatie als doelstelling. Ik hou het luchtig, schroom niet om het met humor te benaderen en maak complexe problemen eenvoudig. Tijdens de eerste afspraak onstaat er inzicht in wat er dieperliggend speelt. Ik heb daarvoor een eigen werkwijze. Na het eerste gesprek geef ik tips, leesmateriaal en praktische oefeningen mee.
Klanten ervaren dat ik binnen het eerste gesprek de vinger op de zere plek leg, en zijn vaak verbaast hoe groot het verschil is na één gesprek. (lees de relatieterapie ervaringen van mij bij Google). Ik visualiseer tijdens de gesprekken met simpele beelden en tekeningen zodat het makkelijk te begrijpen wordt.
Wat doet een relatie therapeut?
Wat ik doe als relatietherapeut is te lezen in mijn werkwijze. Na het eerste gesprek plan ik in veel gevallen een “één op één een afspraak met jullie”, los van elkaar. Daarop volgt doorgaans een gesprek met zijn drieën. Daarvandaan zien we dan verder. In sommige situaties moeten we wat meer de diepte in, ligt er nog iets in het verleden, maar daar ben je zelf bij natuurlijk!
Hoe succesvol is relatietherapie
Meer als duizend mensen zijn inmiddels door de jaren heen bij mij in de praktijk gepasseerd. De slagingskans relatietherapie ervaar ik als heel hoog. Van de mensen die ik geholpen heb geeft 95% aan dat de hulp verrassend geraakt heeft, en is de relatie beter als daarvoor. De overige 5% gaat uit elkaar, van die laatste 5% gaat het grootse deel in harmonie uit elkaar. Doorgaans omdat één van de twee partners de relatie niet meer wil. En dat ‘willen’ heb ik wel nodig, dat is eigenlijk het enige, twee mensen die een relatie willen met elkaar!
Martin Goedknegt
Zelfbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH