Relatietherapie

Relatietherapie

Kennis als je vastloopt

Relatietherapie

Ik zie relatietherapie als een middel om mensen te helpen zodat ze op relationeel vlak minder problemen ervaren. Doorgaans is dat gericht op de “liefdesrelatie”. De vraagstukken die ik behandel gaan voornamelijk over verbeteren van de relatie, verdiepen van de relatie, het aangaan van een relatie en ook het afsluiten/verwerken van een relatie.

In 95% kan ik jullie verder helpen, ik heb daarbij twee uitgangspunten:

  • Je houdt van de ander en je wilt met de ander een relatie
  • Je kunt beide zelf in de spiegel te kijken naar wat jouw aandeel kan zijn in wat er gebeurd.

De oorzaak van relatieproblemen

In mijn ogen ontstaan relatieproblemen vraagstuk vanuit een gebrek aan kennis wat onstaat door opvoeding/cultuur/scholing. Je kunt er niet veel aan doen, maar je hebt niet de juiste kennis en tools om een relatieprobleem zelf op te kunnen lossen. Dit ontstaat omdat je in je leven niet de benodigde kennis en vaardigheden aangereikt zijn om een relatie goed te kunnen opbouwen / onderhouden / verdiepen. Eigenlijk weet je niet wat je moeten doen als je een relationeel vraagstuk ervaart. Net als dat je wellicht niet weet hoe je een automotor uit elkaar moet halen, en weer inelkaar moet zetten.

Als mensen er met hun eigen problemen niet uitkomen, gaan ze in eerste instantie met iemand in hun kennissenkring in gesprek, zoals een vriend of vriendin of een ouder. Dat lijkt in de meeste gevallen niet toereikend, omdat de ander ook niet weet hoe het op te lossen. Die heeft namelijk net als jij ook niet de scholing gehad of de ervaring opgedaan om antwoorden te vinden in relationele vraagstukken. 

Naast kennis van het relationeel gedrag heb je ook te maken met de insteek dat het (relationeel)leven om ons heen, snel veranderd. Kijk naar de relaties van onze ouders (welke we vaak onbewust als voorbeeld nemen) zijn op veel punten niet meer de relaties van nu. We hebben met andere relatievormen te maken en voor ‘onze’ kinderen is dat een nog grotere stap.

Veranderingen in de relatie

Kijk eens naar de opkomende term LGBTQ+. Daar hadden onze ouders niets mee te maken. Maar ook termen als zelfbeeld en eigenwaarde kennen we nu, waar wat is het en hoe toets ik dat? En welke invloed heeft het dat onze kinderen hiermee dagelijks te maken hebben, op mijn relatie?

Verandering geeft verwarring, iets wat we zeker wisten is niet zo zeker meer. Nog niet zo lang geleden was seks een taboe om over te praten, was een van de twee verantwoordelijk voor het inkomen, gingen we niet zomaar met een vriend of vriendin op vakantie of was ‘slechts’ één van de twee echt met ‘opvoeding’ bezig.

Nu loopt dat door elkaar. Je deelt meer verantwoordelijkheden en je leeft meer in elkaars leven, je hebt meer met elkaar te maken, gelijkwaardigheid binnen een relatie is nu gewoon. Daarnaast krijgen je kinderen ineens met vragen te maken die wij ons nooit hebben afgevraagd, waar jij wel mee moet omgaan of antwoorden op moet hebben.

Relatievormen

Hoe vorm je in zo’n omgeving eigenlijk een ‘goede relatie’?

Het start in mijn ogen met de ongestelde vragen zoals: Wat is een relatie, wat voor relatievorm wil ik en waarom wil ik dat?

Wat is het verschil tussen een gesloten relatie, een open relatie, een spirituele relatie, een vriendschapsrelatie of een romantische relatie? Wil ik een relatie die op waarheid berust of een relatie waar beperkingen gelden? Wil je een relatie waarin afspraken belangrijker zijn (geworden) als gevoelens? Zie ik de relatie als een doel of als een proces? Weet ik eigenlijk wel wat ik wil, en als ik het niet weet, hoe moet mijn partner mij begrijpen dan? Wat wil jij eigenlijk, en wat wil je partner?

Doorgaans denken mensen te weten wat ze willen, mijn ervaring is dat als ik vragen ga stellen, ze het helemaal niet (meer) weten en zich na het stellen van de juiste vragen, eigenlijk pas bewust worden wat ze niet weten. En bij onduidelijkheid, worden geschillen en conflicten leidend, en daar heb je vervolgens weer last van.

Martin als coach bij relatietherapie

Ik ben geen coach die één van de twee als schuldige aanwijst. Ik zie namelijk nooit schuld, ik zie onwetendheid. Het is voor mij nooit zo dat de één alles ‘goed’ doet en de ander alles ‘fout’ doet. Die gedachte van schuld is onzinnig, het brengt niets. Het gaat niet over goed of fout of wie er schuld heeft, het gaat over een oplossing, “hoe vinden we elkaar terug”.

Welke relatietherapie?

Relatietherapie werkt goed, en ik doe dat dan ook wel op mijn eigenzinnige manier! Ik zie de relatie met een ander, als een gevolg op de relatie die je hebt met jezelf. Vaak zit je beide niet meer in je kracht (door allerlei voorvallen), en daardoor voelt het in de relatie niet meer goed. Mijn aanpak is individueel gericht; wat heb jij nodig om weer in balans te komen? Als het met jullie beide beter gaat, gaat het met de relatie ook beter gaan. Als je beide openstaat om het beter te krijgen kom je er in mijn beleving altijd! Meer hierover lees je hier op de site.

Hoe help ik als relatiecoach

Waar jullie in de praktijk tegenaan lopen maakt voor mij niet uit, wel is het van belang om richting te vinden in de hulpvraag. Misschien goed om te nomen, maar ik kijk niet op van de vragen die er zijn. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen of te schamen bijvoorbeeld.

Je gaat vanaf het eerste gesprek direct anders op elkaar reageren, er komt inzicht en rust. Ik kan jullie helpen omdat ik als mens al lang bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en richt me inmiddels 13 jaar op de relationele vraagstukken, ben dus ervaren in dit gebied.

De eerste stap voor jullie

Als je voor mij kiest, kies je voor een coach die gevoel van belang maakt in het leven. Gevoel is in mijn ogen een onderschat onderdeel van ons ‘menszijn’. We worden op gevoed met weten/intelligentie/prestatie maar ik zie na vooral na mijn depressie, dat juist hoe ik me voel van belang is.

Het belang van ervaringen 

Voor mij zijn de ervaringen van mijn klanten van belang, ik toets daarop, en tegelijkertijd doe ik er alles aan om de processen te verkorten, zodat je met de investering die je doet, zo ver als mogelijk komt. Klanten ervaren dat ik binnen het eerste gesprek de vinger op de zere plek leg, de spijker op de kop sla, of vragen zich af of er vooroverleg is geweest. Ze doorgaans verbaast hoe snel ik doorzie wat de vraagstukken zijn (lees de relatietherapie ervaringen van mij bij Google).

Het proces?

Na het eerste gesprek plan ik in veel gevallen een “één op één een afspraak met jullie”, los van elkaar indien nodig doen we dat nog een keer. Daarvandaan zien we verder, maar in de hoofdlijn zijn dan nog twee gesprekken voldoende, afhankelijk van de omvang van de problemathiek. Het is heel persoonlijk en ook afhankelijk van wat je met de relatie wil. Hoe vrij en eerlijk wil je je in de relatie kunnen voelen, hoe lang ben je samen en wat is er inmiddels allemaal gebeurd en wat voor impact heeft dat op jou gehad. In sommige situaties moeten we meer de diepte in, ligt er nog iets in het verleden. Maar hoe diep en wat je wel of niet wil ben je zelf bij.

Ervaring is de beste leermeester

Plan een afspraak in, eventueel een kennismaking, en ervaar wat ik voor jullie kan betekenen, ervaring is de beste leermeester!

Hieronder kun je mijn beschikbaarheid zien en je afspraak inplannen op een tijd die voor jullie schikt.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 75 beoordelingen

nondualisme

Verschillen zijn geen probleem!

Je weet niet meer hoe met die verschillen om te gaan!

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Pas als je de ander loslaat, ga je ervaren hoeveel die van je houdt”

“Tegen elkaar praten is iets heel anders als met elkaar in gesprek zijn”