Relatietherapie
In bijna alle gevallen is het zo dat als mensen bij mij komen, het gaat over gevoelsmatige vraagstukken. Het gevoel niet gezien of gehoord te worden of niet van waarde te zijn. Vaak wordt ook niet luisteren of elkaar niet begrijpen als factor aangegeven. Ikzelf zie relatietherapie als een middel om mensen te helpen zodat ze op relationeel vlak minder problemen ervaren en als mooie gelegenheid de relatie naar een hoger niveau te brengen. De vraagstukken gaan over het verbeteren, verdiepen of veranderen van de relatie, het aangaan van een relatie en eventueel ook het afsluiten/verwerken van een relatie.
In bijna alle gevallen kan ik mensen verder helpen. Ik heb daarbij twee uitgangspunten:
- Je houdt van de ander en je wilt met de ander een relatie.
- Je kunt beide zelf in de spiegel kijken naar wat jouw aandeel kan zijn in wat er gebeurt.
De oorzaak van relatieproblemen
In mijn ogen ontstaan relatieproblemen eigenlijk vanuit een gebrek aan kennis. Niet weten wat er aan de hand is. Kennistekort ontstaat omdat je in je leven niet de benodigde kennis en vaardigheden aangereikt krijgt, en er tijdens je leven voortschrijdend inzicht is op dit vlak.
Je gaat wel een relatie aan, maar door het kennistekort weet je niet hoe het is om een relatie goed te kunnen opbouwen/onderhouden/verdiepen. Je hoort wel dat je er hard aan moet werken, maar waar moet je dan aan werken eigenlijk? Je weet waarschijnlijk, als je er goed over nadenkt, niet eens wat je hebt als je zegt: “Ik heb een relatie.” Want wat heb je dan? Maar als je iets niet weet, is daar wel iets aan te doen.
Wat mensen vaak doen als ze een relationeel probleem ervaren, is met iemand in de directe kennissenkring in gesprek gaan (veilig). Dat blijkt echter niet toereikend. Je kunt wel je hart luchten, maar er verandert niets. Dit is omdat de ander ook niet weet hoe het op te lossen. Die heeft namelijk net als jij ook niet de scholing of de ervaring opgedaan om goede antwoorden te geven op jouw relatieproblemen.
Naast kennis van relationeel gedrag heb je ook te maken met de insteek dat het leven om ons heen heel snel verandert. Kennis neemt in snel stijgend tempo toe. Kijk maar naar de relaties van onze ouders, welke vaak als voorbeeld worden genomen. Deze zijn op veel punten niet meer zoals de relaties van nu. Zo willen we het niet meer.
Veranderingen in de relatie
Onze ouders hadden minder te maken met gevoelsvraagstukken dan jij nu. Ook hadden ze minder te maken met de diversiteit waarin wij leven, de keuzes die er zijn en de kennis die er nu is. Er komt daarin wel verandering; gevoel speelt meer een rol, verbinding speelt een rol. Maar ook termen als zelfbeeld en eigenwaarde kennen we nu, maar wat is het eigenlijk? En hoe toets ik dat? En welke invloed hebben die veranderingen op mijn relatie?
Verandering geeft verwarring, iets wat we zeker wisten is niet zo zeker meer. Nog niet zo lang geleden was seks bijvoorbeeld een taboe om over te praten, was een van de twee verantwoordelijk voor het inkomen, gingen we niet zomaar met een vriend of vriendin op vakantie of was ‘slechts’ één van de twee echt met ‘opvoeding’ bezig.
Nu loopt dat door elkaar. Je deelt meer verantwoordelijkheden en je leeft meer in elkaars leven, je hebt meer met elkaar te maken; gelijkwaardigheid binnen een relatie is nu gewoon. Daarnaast krijgen kinderen ineens met vragen te maken die wij ons nooit hebben afgevraagd, waar jij wel mee moet omgaan of antwoorden op moet hebben.
Relatievormen
Hoe vorm je in zo’n omgeving eigenlijk een ‘goede relatie’?
Het start in mijn ogen met de ongestelde vragen zoals: Wat is een relatie, wat voor relatievorm wil ik en waarom wil ik dat? Wat past er eigenlijk bij mij en waarom is dat zo?
Het hebben van een relatie is niet meer zoals vroeger. Vroeger was er geen keus, nu wel. Ik zie veel relatietherapeuten om mij heen ook nog bezig zijn met relatieherstel bijvoorbeeld. Maar waarom zou je iets herstellen wat niet fijn is of was?
Ikzelf haal dat allemaal veel meer uit elkaar. Ik snap dat je een relatie wilt, waarbij ik me dan wel afvraag: wat voor relatie zou je dan willen? Ik weet dat dat een liefdesrelatie is, maar waar liggen dan de grenzen? Wat doe je samen, wat doe je alleen? Vanuit die hoek ontstaan er diverse nieuwe vragen. Wat is het verschil in jouw ogen tussen een gesloten relatie, een open relatie, een spirituele relatie, een vriendschapsrelatie of een romantische relatie?
Wil ik een relatie die op vrijheid berust of wil ik een relatie waar beperkingen gelden? Wil je een relatie waarin feiten belangrijker zijn dan gevoelens?
Doorgaans denken mensen te weten wat ze willen, mijn ervaring is dat als ik vragen ga stellen, ze het helemaal niet (meer) weten en zich na het stellen van de vragen eigenlijk pas bewust worden van wat ze niet weten. En dat ze het niet weten, ligt weer op het gebied van kennis. Tegelijkertijd worden bij onduidelijkheid geschillen en conflicten leidend, en daar heb je vervolgens weer last van.
Martin als coach bij relatietherapie
Ik ben geen coach die één van de twee als schuldige aanwijst. Ik zie namelijk geen schuld, ik zie onwetendheid en onmacht. Het is voor mij nooit zo dat de één alles ‘goed’ doet en de ander alles ‘fout’. Die gedachte van schuld is bovendien onzinnig, het brengt niets. Het gaat niet over goed of fout of wie er schuld heeft, het gaat over een oplossing, “hoe vinden we elkaar terug.”
Welke relatietherapie?
Relatietherapie werkt goed! Ik doe het wel op mijn eigen manier! Ik zie de relatie met een ander als een gevolg van de relatie die je hebt met jezelf. Vaak zit je beide niet meer in je kracht (door allerlei voorvallen), en daardoor voelt het in de relatie niet meer goed. Mijn aanpak is individueel gericht; wat heb jij nodig om weer in balans te komen? Als het met jullie beide beter gaat, gaat het met de relatie ook beter. Als je beide openstaat om het beter te krijgen, kom je er in mijn beleving altijd! Meer hierover lees je in de diverse teksten op mijn site.
Hoe help ik als relatiecoach?
Waar jullie in de praktijk tegenaan lopen maakt voor mij niet uit, wel is het van belang om richting te vinden in de hulpvraag. Misschien goed om te noemen, maar ik kijk niet op van de vragen die er zijn. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen of te schamen bijvoorbeeld.
Je gaat vanaf het eerste gesprek direct anders op elkaar reageren, er komt inzicht en rust. Ik kan jullie helpen omdat ik als mens al lang bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en richt me inmiddels 13 jaar op relationele vraagstukken, ben dus ervaren in dit gebied.
De eerste stap voor jullie
Als je voor mij kiest, kies je voor een coach die gevoel van belang maakt in het leven. Gevoel is in mijn ogen een onderschat onderdeel van ons ‘menszijn’. We worden opgevoed met weten/intelligentie/prestatie maar ik zie, vooral na mijn depressie, dat juist hoe ik me voel van belang is.
Het belang van ervaringen
Voor mij zijn de ervaringen van mijn klanten van belang, ik toets daarop, en tegelijkertijd doe ik er alles aan om de processen te verkorten, zodat je met de investering die je doet, zo ver als mogelijk komt. Klanten ervaren dat ik binnen het eerste gesprek de vinger op de zere plek leg, de spijker op de kop sla, of vragen zich af of er vooroverleg is geweest. Ze zijn doorgaans verbaasd over hoe snel ik doorzie wat de vraagstukken zijn (lees de relatietherapie ervaringen van mij bij Google).
Het proces?
Na het eerste gesprek plan ik in veel gevallen een “één op één afspraak met jullie”, los van elkaar indien nodig doen we dat nog een keer. Daarvandaan zien we verder, maar in de hoofdlijn zijn dan nog twee gesprekken voldoende, afhankelijk van de omvang van de problematiek. Het is heel persoonlijk en ook afhankelijk van wat je met de relatie wil. Hoe vrij en eerlijk wil je je in de relatie kunnen voelen, hoe lang ben je samen en wat is er inmiddels allemaal gebeurd en wat voor impact heeft dat op jou gehad. In sommige situaties moeten we meer de diepte in, ligt er nog iets in het verleden. Maar hoe diep en wat je wel of niet wil, bepaal je zelf.
Ervaring is de beste leermeester
Plan een afspraak in, eventueel een kennismaking, en ervaar wat ik voor jullie kan betekenen. Ervaring is de beste leermeester!