Als je vastloopt, mis je kennis

Ondernemers zijn ook mensen

Relatietherapie voor ondernemers

Werktijden, werkdruk, verantwoordelijkheid, inkomen, loyaliteit, stress, denkstijl, levenspatronen, oplossingsgerichtheid, overzicht, betrokkenheid, identiteit, imago…bij een ondernemer is niets standaard.

In mijn ogen staan ondernemers anders in het leven. Zij vragen over het algemeen veel van zichzelf en daardoor ook meer van de relatie(s) die zij hebben.

Werk speelt een sterke rol in het privé leven en zal vaker als ‘normaal’ voorrang krijgen ten aanzien van de relatie. Dit heeft in veel gevallen te maken met het feit dan een ondernemer zich meer verbonden voelt met werk. Een ondernemer identificeert zich met het bedrijf in de zin van ‘ik ben het bedrijf’ waarbij een reguliere medewerker over het algemeen het werk meer als een beperkt onderdeel van zijn leven ziet.

Vanuit relationeel perspectief gezien: Ondernemen doe je niet alleen, dat doe je eigenlijk ook met je partner en met je gezin..

De Problematiek

De omgeving (maatschappij) denkt al snel dat geld dit corrigeert. In de praktijk zit dat echter anders en ondernemer werkt niet alleen voor het geld. Geld heeft een waarde, maar compenseert zeker niet de aandacht, de liefde en de betrokkenheid waar ook een ondernemer behoefte aan heeft. In sommige gevallen is het gevolg dat de ondernemer niet echt meer begrepen wordt. Het gevolg is dat er strubbelingen ontstaan binnen de relatie, van eerst een wat afkeurende blik tot en met heftige emotionele situaties. Een partner voelt zich bijvoorbeeld niet gehoord of niet gezien en de ondernemer voelt zich niet begrepen.  Voor je het weet lopen jullie beiden met het idee dat de ander niet ‘ziet’ wat je allemaal voor de ander doet.

Anders doen

Als het werk weerslag op de relatie gaat geven, is het tijd om het anders te gaan doen. Dat kan door op twee vlakken aan het werk te gaan. De relatie helpen om anders met de impact van het ondernemerschap om te gaan en de manier waarop je werkt te veranderen. Vaak denkt iemand dat het niet anders kan. Dat je dat denkt is je beperking.

Wat een ondernemer onbewust vraagt van zijn partner is dat het iemand is die ook standvastig in de schoenen kan staan en bijvoorbeeld ook flexibel kan zijn en met regelmaat moet begrijpen dat het werk voor gaat. Maar dat kan de ander soms niet meer.

Over mij

Ikzelf ben ondernemer, leer van mijn eigen fouten en hou van de uitdaging. Ik  werk inmiddels 22+ jaar zelfstandig, variërend van eenmanszaak tot en met middelgrote organisatie (30 fte). Ik voel me daar fijn bij, ik kan dan het meest uit mezelf halen. Dit in combinatie met de kennis van nu, begrijp ik dan ook de problematiek waar ondernemers mee te maken krijgen. Binnen de relatie, maar ook als het gaat als de organisatie teveel van je gaat vragen. Dan is het tijd om het anders te gaan doen, maar hoe?

Ik ervaar dat ik alleen maar iets kan aannemen van iemand als ik het gevoel heb dat diegene mij intrinsiek begrijpt, snapt waar ik mee worstel. Ik neem anders niet makkelijk iets van iemand aan. Ik ervaar dat meer ondernemers dat hebben, ik richt me dan ook specifiek op die relaties. Dus als jullie het nu even niet meer alleen weten op te lossen, zoek er dan iemand bij die je ook buiten de relatie snapt. Zoek iemand die mee kan schakelen, die jou weet uit te dagen, je eigen grenzen weet te verleggen. En voor een ondernemer heb je dan wat meer nodig dan alleen kennis over de relatie.

Dat is dan ook precies de manier waarop ik ondernemers coach.

Ik richt me graag op deze doelgroep omdat ook zij mij weer op scherp weten te zetten, vaak snel stappen kunnen maken en partners hebben van een gelijkwaardig kaliber. En dat spreekt mij aan!

Als je niet snapt waar jij goed in bent, en gaat verwachten van de ander wat jij kunt, ga je iets vragen wat de ander niet kan.

Zorg dat je weet waar je goed in bent.

ZELFbeuwtzijn is Essentieel!

Lees meer..

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”