Relatievorm

vrijheid willen ervaren?

vertrouwen en eigenwaarde spelen een rol

Relatievorm

We zijn als mens in deze vorm ongeveer 1,6 miljoen jaar op aarde. In die tijd hebben we verschillende vormen van relaties gehad, gevormd door geloof, politiek, behoefte en natuurlijk biologie. Op dit moment veranderen in mijn ogen de relaties en de behoeften binnen de relaties. We willen namelijk meer. We gaan anders om met elkaar en in plaats van een invulling van ons leven wordt een relatie een aanvulling op ons leven.

Meer en meer gaat het bijvoorbeeld om verbinding en vrijheid ervaren met een ander, los van wie dat is.

Als je naar relaties kijkt, zie je een duidelijke ontwikkeling. Waar onze opa’s en oma’s in de relatie bleven vanuit normen en waarden en financiële gebondenheid, ervaren we zelf dat normen en waarden minder bepalend zijn en dat we financieel niet meer afhankelijk zijn. Als we al bij elkaar blijven, blijven we niet bij elkaar omdat het hoort, maar omdat we het willen. En als de relatie niet voldoet en we er niet uitkomen, scheiden we steeds makkelijker onze wegen. Maar los je dan ook werkelijk iets op?

Mensen zitten soms in een relatie waar ze eigenlijk helemaal niet in willen zitten. Vaak is door de loop der jaren heen zich een relatie gevormd die je eigenlijk helemaal niet wil. Door een inzicht of ervaring zou je dan de relatievorm graag veranderen. Je wilt bijvoorbeeld meer vrijheid, verbinding, begrip, waardering of iets anders. Zit jij in een relatie die je graag anders zou willen, dan is de vraag: “Hoe doe je dat?” Hoe vorm je dat nu eigenlijk om?

In de praktijk

In de praktijk zie je dat de duur van de relaties over het algemeen aan het verkorten is, buitenechtelijke relaties nemen toe en bijvoorbeeld wordt vreemdgaan minder een taboe en meer een gegeven. De ontwikkeling die gaande is binnen de liefdesrelatie is dat het meer gaat om verbinding te ervaren en dat veel mensen niet altijd meer echt fysiek bij elkaar hoeven te zijn. We beperken onszelf steeds minder in de verlangens die we hebben. Zo zie je bijvoorbeeld ook een toename komen in de meer “open relatie”.

Die verandering maakt dat de relatie in een andere behoefte moet gaan voorzien als dat we traditioneel gewend waren. Als je niet krijgt wat je zoekt is het gevolg dat je relatieproblemen gaat ervaren.

Daar loop jij wellicht in de praktijk tegenaan. Jij of je partner wil bijvoorbeeld meer vrijheid ervaren, meer van het leven genieten als jij, zich meer vrij kunnen voelen, meer naar feesten, meer naar buiten, meer flirten, meer fysiek contact met anderen en/of meer sociale activiteiten. Dat doet een beroep op elkaar en daar loopt het soms fout omdat de ander zich snel afgewezen of niet goed genoeg zal voelen. Toch is dat goed op te lossen met de juiste hulp van een life en/of een relatiecoach. Je relatie is toe aan een verandering, dat is eigenlijk alles.

In mijn optiek is elk mens in staat op een andere manier invulling te geven aan de relatie, als je dat echt wilt. Dat maakt niet dat het makkelijk is, maar wel dat het mogelijk is. Wat je ervoor nodig hebt is een flinke basis aan zelfkennis, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Welke Relatie?

Als je je relatie anders wilt invullen, gaat dat al snel gepaard met seksuele behoeften, omdat die nu eenmaal een belangrijk onderdeel spelen in ons leven. In veel gevallen speelt er binnen de ‘gesloten’ relatie dat één van de twee partners niet die behoefte ingevuld krijgt op een manier dat die graag zou willen.  Daarbij is een ander sterk voorkomend thema dat de verbinding niet ervaren, maar wel gezocht wordt.

Er zijn ongeveer een 40 tal verschillende relatievormen volgens Wikipedia. Binnen deze vormen richt ik mij voornamelijk op de liefdesrelatie, maar behandel ik ook andere relatievormen. Aanvullend komt vaak ook de vriendschapsrelatie aan bod, of de ouder kind relatie.

Hoe kan ik helpen met de relatie?

Ik kan jou/jullie helpen de relatie om te vormen naar een modus waar je beiden weer gelukkig in kunt zijn en waar je beiden weer dat kunt vinden wat je zoekt. Leuk om te doen omdat je elkaar opnieuw gaat leren kennen. Het is niet zo zwaar als je wellicht zou denken. Wat het moeilijk maakt, is in veel gevallen het gebrek aan Zelfbewustzijn.. als je dat oplost is het allemaal niet zo moeilijk.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 46 beoordelingen

Samen

Verbinding Ik heb nogal eens met de vraag te maken: Martin, wat is in jouw beleving de essentie van een relatie?

Een relatie bestaat in mijn bewustzijn uit vele ogenschijnlijk losstaande aspecten die allemaal op een eigen manier met elkaar te verbinden zijn.

Afhankelijk van personen, gedachten, overtuigingen, ervaringen wensen, aannames, normen en waarden.

Lees meer  >

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”