Relationeel geluk

Ik richt mij in mijn werk op twee doelgroepen, persoonlijke ontwikkeling en relationele ontwikkeling. Hoe ik het zie is dat je persoonlijk ontwikkeld ‘moet’ zijn als je meer relationeel geluk wilt ervaren. De persoonlijke ontwikkeling is in mijn ogen te definiëren in 8 verschillende niveau’s. We nemen al snel genoegen met wat het is, dat is omdat ‘iedereen’ dat doet. Ik zie dat mensen doorgaans net niveau 1-2 halen, wat bestaat uit het kunnen benoemen van gevoelens. En als je dat kunt, heeft de relatie daar baat bij. Maar waarom zou je niet meer met de relatie doen?

De bereidheid

We hebben er veel over om ons 3 weken per jaar op vakantie te gaan, want dan voelen we ons goed. Daar sparen we voor en daarin investeren we liever, als leren om ons 52 weken per jaar goed te voelen. Dat wordt onbewust bepaald door cultuur, dit vinden we normaal. Maar is dat het eigenlijk ook? Ik wist vroeger ook niet dat ik meer van het leven kon genieten als dat ik toen deed. Dat verschil kun je pas echt zien als je met iemand in gesprek gaat die een grote persoonlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Relationeel geluk

Op relationeel vlak, wordt relationeel geluk, vaak gedefinieerd door de mate van de conflicten die we hebben. Geen conflicten is een goede relatie, veel conflicten is een moeizame relatie. Waarom kijken we niet naar hoe vaak we vol plezier naar huis rijden om de ander te treffen en weer te ontmoeten? Waarom vragen we ons niet af hoe de ander ons vandaag gaat spiegelen in de persoonlijke groei die we voor ogen hebben? Waarom willen we niet het niveau behalen met de relatie dat die iets toevoegt aan jou persoonlijke ontwikkeling. Dat is omdat we zo niet denken, we denken niet in de toegevoegde waarde van een relatie.

Denken te weten wat relationeel geluk is

We denken te weten hoe de relatie moet zijn, en zolang het geen ongenoegen geeft, vinden we het wel prima. We ‘vergeten’ hoe het in het begin was of we gaan ervanuit dat die relationele waarde slechts tijdelijk is. “Logisch toch dat het niet meer zo sprankelt”. We denken dat er niet meer uit een relatie te halen is als wat we nu doen, dus berusten we in de situatie. We accepteren wat het is, en laten het daarbij, of we proberen ermee weg te komen. Dat onstaat omdat je niet meer ziet dat een relatie meerwaarde kan bieden aan je persoonlijke weg. Je denkt misschien aan meer geld, een groter huis, leuker werk, vriendschappen, vaker vakantie, een gelukkig gezin, maar dat je invloed hebt op je eigen beleving van geluk, dat is onzin. Maar is dat onzin, of onwetendheid? Daarnaast ben je best gelukkig, dus waarom zou je iets overhoop halen? Het is toch prima zo?

De ander zorgt voor het probleem

Op relationeel vlak zien we snel dat de ander voor een probleem zorgt, i.p.v een uitdaging voor je persoonlijke ontwikkeling. De ander moet het anders doen, dan is het beter! De kinderen moeten beter luisteren, je partner moet niet zo moeilijk doen, je ouders moeten eens een keer rekening met je houden, de buren zijn niet fris, je werkgever snapt het echt niet…… Maar wat voor invloed heb jij nu eigenlijk op wat je beleeft?

Eigenlijk moet de ander het doen zoals jij denkt dat goed is, dan is er geen probleem. Voor je het weet beleer je de ander, sta je vol van je overtuiging(en) te vertellen wat de ander moet doen. En als je dat doet, ben je je daar doorgaans in het moment zelf, helemaal niet bewust van! En dat noem je dan “het gaat best goed”.

Genoegen nemen?

Maar waarom neem je daar genoegen mee? Waarom zou je niet onderzoeken of relationeel geluk voor jou naar een hoger niveau te tillen is? Waarom zou je niet onderzoeken hoe je in een relatie kunt komen waarbij, jij meer kunt genieten? Waarom zou je niet vaker die eenheid of het begrip willen beleven met de ander? Waarom zou je niet aan je partner vragen jou te helpen bij je persoonlijke ontwikkelingsvragen? Waarom laat je je niet uit je comfortzone halen, waarom zou je niet groeien? Omdat het zo goed is? Omdat je geen ruzie hebt? En zou je dat ook denken als je leven ten einde komt?

Persoonlijke ontwikkeling

Voor mij is relationeel geluk een onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd dat de relatie’s die ik met mensen aanga, iets kunnen toevoegen aan mijn leven. Ik heb geleerd dat relaties iets laten zien van mijzelf, mijn ontwikkelingspotentieel zichtbaar maken.

Ik heb geleerd mensen toe te laten waar ik een waarde bij voel, en respectvol afscheid te nemen van mensen die niet meer aansluiten bij mij. Dan niet vanuit een oordeel, maar vanuit aanvaarding. Ik heb geleerd dat ik kan genieten van de ander als ik de ander ook kan zien zoals die in werkelijkheid is. Ik heb geleerd dat het gedrag van iemand voortvloeit uit een gevoel, en ik heb geleerd hoe ik er kan zijn voor iemand. Ik heb geleerd dat luisteren iets anders is als het ermee eens zijn. Ik heb geleerd dat ik kan aangeven wat ik prettig vind, en dat als ik dat rustig aangeef, de ander mij daarin tegemoet komt.

Ik hoef niet lelijk te doen, me machteloos te voelen, me niet gehoord of niet gezien te voelen. Ik hoef de kinderen niet als overweldigend of als teveel te ervaren. Ik heb geleerd dat ik invloed heb op wat ik ervaar en hoe ik dat ervaar. Ik heb ook geleerd waarom ik doe wat ik doe, en dat heeft invloed op mijn beleving van relationeel geluk.

Het ligt niet aan de ander. Het ligt niet aan degene waarvan ik zeg daar hou ik van. Het ligt niet aan de kinderen of aan mijn schoonouders. Het lag aan het feit dat ik kennis miste. Ik niet begreep wat er gebeurde, omdat ik het nog niet had geleerd.

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik was niet geschoold in menselijk gedrag. Ik wist helemaal niet wat ego was, dat gedrag voortvloeit uit gevoel en welke impact een negatieve ervaring op mij had. Ik wist niet wat ik voelde en ik wist niet dat….. Ik begreep er niets van, ik zei dat ook. Ik zei dat de ander het anders moest doen, maar ik vroeg me nooit af waarom de ander deed wat die deed.

Zelfbewuster

Nu ik zelfbewuster ben begrijp ik zoveel meer, en dat begrip helpt mij verder om te komen waar ik wil zijn. Mijn levensdoel in te vullen zodat ik ook, met een voldaan gevoel afscheid zal nemen van degene die mij dierbaar zijn. Hoe ik in het leven wil staan is dat ik zoveel mogelijk mijzelf kan zijn, mijzelf op een warme manier kan uiten in deze wereld. En van wat ik daar nu van kan, voelt het ongelofelijk goed. Elke dag, opnieuw.

Alleen maar omdat ik mij kennis eigengemaakt heb die ik niet had. Ik gun jou dat ook. Ik gun jou je persoonlijke zelfontwikkeling en help je daar dan ook graag bij. Want hoe verder jij je ontwikkeld, hoe meer relationeel geluk jij gaat ervaren. Je hoeft het niet te doen, maar ik gun het je wel!

Leer jezelf kennen, dan zul je ervaren wat je kunt, en ik weet zeker, het zal je verbazen op een zeer positieve, onwerkelijke en overweldigende manier!

Martin Goedknegt

Zelfbewustzijn als Life- en Relatiecoach

Lees ook mijn andere blogs, het is allemaal met elkaar verweven.

 

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »

Facebook