Slachtoffer van je eigen taal?
De Nederlandse taal herbergt veel, maar verbergt ook veel. Dat maakt dat taal en uitspraken in bepaalde opzichten soms mis’leidend zijn. Mis’leiding in wat er wel en niet kan en wat er nu wel en niet wordt bedoeld.
In mijn beleving is een sterk voorbeeld hiervan dat we aangeven in onze zinnen dat de ander ons een gevoel geeft. Jij doet mij verdriet, jij geeft mij een goed gevoel of jij doet mij pijn door wat je zegt. zo zijn en heel wat uitspraken te bedenken die impliceren dat je zelf niets kan doen aan het gevoel wat je ervaart. Dit soort uitgangspunten maken jou slachtoffer van je eigen taal. Door het gebruik van de woorden ga je namelijk geloven dat het zo is.
Je gaat geloven dat de ander jou een gevoel geeft.
Toch is het anders, niemand geeft jou een gevoel, jij creëert zelf een gevoel bij iets wat de ander doet. Of jij voelt een gevoel aan, dat is weer iets anders.
“Hij geeft mij het gevoel dat ik er niet toe doe” is zo’n uitspraak die ik nogal eens hoor. Terwijl er eigenlijk bedoeld wordt: “Door wat hij doet, creëer ik het gevoel bij mezelf dat ik er niet toe doe”. Je bent zelf verantwoordelijk voor dat gevoel bij jezelf. Bij relaties die al langer (12+ maanden) worstelen met elkaar, is dit vaak een discussie die over en weer gaat. Dan zijn mensen alleen nog maar aan het vertellen welk gevoel de ander nu eigenlijk geeft, en leggen daar dan ook de verantwoording mee weg bij wat ze zelf voelen.
Het zit uiteindelijk anders, je creëert zelf een gevoel, aan de hand van een verwachting, een eerdere ervaring, een missend aspect zelfkennis, eigenwaarde en ga zo maar door. Je bent je daar alleen niet bewust van, en de taal die wij gebruiken zet je dan niet op het juiste spoor. Die taal impliceert namelijk dat jij een gevoel krijgt van iemand anders.
Wat kun je dan doen als je denkt dat je geen goed gevoel krijgt door de ander? Bewustzijn maakt hier een groot verschil, dan ga je zien dat je niet afhankelijk hoeft te zijn, ook al lijkt dat zo. Als je weet dat een ander jou geen gevoel geeft, kun je leren dat je een keuze hebt. Kiezen of je het gevoel toelaat, groter maakt, of zelfs afzwakt. Je kunt er boven komen te staan. Het verrassende wat je dan zult gaan ervaren, is dat ook de ander zich anders zal gaan gedragen. Je bent zelf de baas van je gevoel, en acceptatie daarvan maakt dat je een keuze krijgt wat je ermee doet.
Dat kun je leren. Als de ander iets doet en er bij jou een gevoel ontstaat, sta dan eens stil bij wat er nu eigenlijk in jou gebeurd, in plaats van naar de ander te gaan kijken wat die doet. Probeer eens te ontdekken wat je nu eigenlijk voelt, hoe dat ontstaat en hoe het zich manifesteert. In de meeste gevallen ontstaat een negatief gevoel omdat er iets gebeurd wat jij niet fijn vind.
Martin Goedknegt, Life- en bewustzijnscoach!