25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken

Omdat ik ook online veel gevonden word, geef ik af en toe wat ‘standaard’ tips om mensen te helpen. In dit geval geef ik 25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken en hoe je dat kunt doen op eigen initiatief. Dit 'gewoon' in de relatie, maar ook omdat dat zal bijdragen in een betere sexuele relatie.

Sleur in de relatie

Soms komt er een sleur in de relatie, voor je het weet raak je dan de verbinding kwijt met elkaar. In sommige gevallen accepteren mensen dat (we zijn tenslotte al zo lang bij elkaar) en dan is er eigenlijk al verwijdering ingezet. Hoe een sleur in de relatie weer te draaien is lastig. Weet jij waarom?

Geen zin!

Omdat jij als eerste denkt: Daar heb ik geen zin in, dat zie ik niet zitten, dat ga ik echt niet doen, wat een onzin is dat. Dat nemen ze beperkende gedachtes. Het kan wel maar je voelt weerstand, je weet alleen niet echt waarom dat zo is.

Confronterend, maar waar! Jij hebt geen zin, en komt daarmee vast te zitten. Waarbij het eigenlijk niet om zin gaat, maar dat het je niet lukt jezelf uit die comfortzone te krijgen.

Dat is ook lastig geworden omdat je beiden wat onzeker bent geworden. Je gedrag  wordt dan vaak wat passief, maar eigenlijk doe je dat omdat je bang bent dat de ander je ideeën gaat afwijzen.  Je ervaart, als er druk op de relatie staat, al snel dat niet het idee wordt afgekeurd, maar dat jij als persoon wordt afgekeurd.

Intimiteit

In andere gevallen mist bijvoorbeeld intimiteit in de slaapkamer, vaak een gevolg van de sleur in de relatie. Zo heeft de vrouw bijvoorbeeld het gevoel van de verbinding nodig om tot seks te komen. Sleur is de sluipmoordenaar voor verbinding. Het gevolg is dat aantrekkingskracht onder druk komt. De één vindt de ander wat minder aantrekkelijk bijvoorbeeld of ervaart de ander zelfs als afknapper. Wat je nodig hebt, is: Uit de comfortzone komen. Dat hoeft zeker niet alleen in de slaapkamer te zijn, sterker nog, vaak gaat het in de slaap kamer vanzelf als je elkaar weer terug vind.

Eerlijk zijn

Het is van belang dat (voor je met nieuwe initiatieven komt) je bij je partner aangeeft dat je graag wat nieuwe dingen zou willen ondernemen, maar dat je “bang bent dat die ander dat niet wil”.  Als je dat doet, kun je een vraag verwachten van de ander in de strekking van: “Hoezo, wat bedoel je?”

Dat is namelijk voor de ander even een veilig antwoord en het geeft de ander tijd om even mee te schakelen. De ander voelt zich namelijk een beetje overvallen en de comfortzone van de ander staat nu onder druk. De ander staat waarschijnlijk wél open voor iets anders, maar moet nog even met jou mee gaan schakelen en heeft wat tijd nodig. Wacht even 2 seconden voordat je een reactie geeft.

Als reactie kun je aangeven dat je het leuk lijkt om met elkaar uit die comfortzone te komen. Dat het je leuk lijkt nieuwe ervaringen op te doen met elkaar. Dan kom je vervolgens met een veilig idee, iets wat binnen de reguliere relatie past. Bijvoorbeeld dat je wel eens in een “varende hottub” zou willen zitten en je vraagt of de ander met je mee wil?

De ander zal dan waarschijnlijk een glimlach laten zien, ja zeggen en misschien vanuit onwennigheid het hoofd nog een beetje schudden. De ander is namelijk nog aan het wennen aan het idee en dit lijkt eigenlijk wel leuk maar het is nog wat vreemd. De ander is dit niet gewend.

Ja ik wil

Bij een “ja ik wil” is het een kwestie van regelen, wel doen dan en doe dat ZELF! Als je dat verzaakt, raak je het vertrouwen kwijt. En regel het zo, dat het binnen de 6 weken plaatsvindt, anders is de termijn te lang. Het is van belang om rekening te houden met een ‘nee’. En die ‘nee’ is dan niet omdat jij niet ‘OK’ bent, maar omdat het idee niet aansluit bij de ander of het toch teveel overvalt.

Als er een ‘nee’ volgt, vraag dan eens aan de ander of die misschien een idee heeft. Als de ander het echt niet wil, dan maak je weinig kans. Vraag dan of de ander er een paar nachtjes over wil slapen en vraag er dan twee dagen later nog eens naar.

Als er dan nog steeds een nee is, is het tijd om een alternatief te gaan zoeken op deze methode, of om je zorg kenbaar te maken bij de ander. Je bent tenslotte op zoek naar verbinding en dit is niet de weg die dan iets gaat brengen.

Wat zou je kunnen doen, een richtlijn.

Als ik het heb over buiten de comfortzone te treden met je relatie, denk ik als voorbeeld aan de volgende activiteiten:

 1. Van de Euromast abseilen
 2. Catamaran zeilen op de Noordzee
 3. Samen wadlopen
 4. Huur een sportauto of een oldtimer
 5. Ga naakt zwemmen in dat ene vergeten vennetje
 6. Ga samen liften naar een stad
 7. Ga in de nacht samen zwemmen in zee
 8. Ga naar een erotisch feest
 9. Doe beiden één en dezelfde ervaring op, los van elkaar. De één een week later als de ander.
 10. Maak samen een moodboard van hoe je de toekomst voor je ziet.
 11. Maak een ballonvlucht
 12. Maak samen elkaars auto eens goed schoon
 13. Maak samen een schilderij, bodypainting mag ook ;)
 14. Koken met alleen maar verse ingrediënten van de markt
 15. Huur of leen een (zeil)bootje, al dan niet met de kapitein
 16. Ga een weekendje weg naar een belachelijke locatie
 17. Organiseer een spelletjesavond met puntentelling en bijbehorende prijzen, met kids en vrienden.
 18. Huur een hottug (varende jacuzzi)
 19. Organiseer een wedstrijd in iets waar jullie allebei heel goed in zijn (regel wel een jury om ruzie te voorkomen :))
 20. Geef je huis/studentenkamer een make-over, de bekende witkwast.
 21. Zoek via SkyScanner een goedkoop ticket en stel je bestemming op “flexibel” in
 22. Ga relatietafelen. (open gesprekken onder begeleiding over jouw relatie met anderen en vice versa)
 23. Haal een dun afdekzeiltje, een oud laken, en 1 liter massage olie. Rest spreekt voor zich.
 24. Doe een week alleen kaarslicht aan.
 25. Maak een pot met punten die je zou willen bespreken, en vul die pot beide met 105 punten/briefjes. Haal er op een avond allebei twee uit, en bespreek die.
 26. Een “dagcursus espresso zetten”

Zit er niets bij? Maak dan een mailtje aan mij, vertel iets over jezelf en je partner, dan reageer ik daarop. Dan vinden we vast wel iets!

Als je kinderen hebt, is het tijd om die eens even ergens anders te gaan onderbrengen. In veel relaties waar het niet lekker loopt, maken de ouders de kinderen of het gezin belangrijker dan zichzelf of de relatie. Hier begint in mijn ogen de verwijdering; het belang niet echt toekennen aan de relatie ten opzichte van het gezin.

In de praktijk blijkt; er is zelden een fijn gezin als er binnen dat gezin geen ruimte wordt gemaakt voor de relatie.

Ik geloof er niet in dat een relatie hard werken is. Als je hard moet werken aan de relatie, zit er in mijn beleving bij jezelf een fundamentele ontwikkelingsvraag. Als je bijvoorbeeld naar bovenstaande kijkt en je bent ergens bang dat die ander iets niet wil, zegt dat iets over jou. Jij bent namelijk bang.

Los dit soort vraagstukken op met jezelf, dat maakt jouw leven leuker!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Een burn-out, wat kun je zelf doen?

Op een gegeven moment ben je je energie kwijt of lukt het je niet meer om het denken op zich te stoppen. Ik weet nog dat ik bij mijzelf ervoer dat het een soort centrifuge was in mijn hoofd. Allerlei gedachtes gingen in het rond, het was een enorme uitdaging om daar rust in te krijgen. Wat je kunt doen is per situatie verschillend, maar in de basis komen er doorgaans een aantal dingen overeen. Ik heb naar aanleiding van de vragen die ik krijg een aantal dingen op papier gezet, zodat je zelf kunt kijken wat je hiermee kunt.

Lees verder »
de waarheid

De waarheid!!

De waarheid!! De één huilt, de ander is verontwaardigd; je wilde waarheid toch? Pijn volgt vaak op waarheid. Het klinkt mooi, de waarheid willen, maar doorgaans kunnen mensen de waarheid niet aan. De één voelt zich niet meer aangetrokken tot de ander, de “klik” is er niet meer, is verliefd, heeft een ander of is de ander ontgroeid. De waarheid is hard. Maar wat is de waarheid nou eigenlijk ?

Is het waarheid dat je gelijk hebt, of is het waarheid dat je ongelijk hebt? In mijn ogen lijkt de hele wereld wel op zoek te zijn naar de waarheid, tegelijk lijken de meesten onder ons die waarheid gevonden te hebben.

Lees verder »
Inzicht in jouw beeld van de wereld

De realiteit (van de ander)

Ik ervaar soms dat het moeilijk is voor mij om de realiteit van een ander te kunnen zien. Als ik daar mee bezig ben, kom ik in een soort roes, los van mezelf. En tegelijkertijd, tijdens dat proces voel ik mij een soort vrije kunstenaar. Een kunstenaar die gevraagd wordt de onzichtbaarheid van de gedachte van de ander, via woorden zichtbaar te maken. Op die momenten begrijp ik dat wat ik doe, voor een ander niet te begrijpen is. Het is een vaardigheid die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld welke ik ook nog eens geheel op mijn eigen manier doe. Ik verwoord dan de realiteit en de gevoelens van een ander, en dat staat altijd los van hoe ons wordt geleerd wat de realiteit is, en hoe we daar mee moeten omgaan.

Lees verder »

Facebook