25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken

Omdat ik ook online veel gevonden word, geef ik af en toe wat ‘standaard’ tips om mensen te helpen. In dit geval geef ik 25 tips om de sleur in de relatie te doorbreken en hoe je dat kunt doen op eigen initiatief. Dit 'gewoon' in de relatie, maar ook omdat dat zal bijdragen in een betere sexuele relatie.

Sleur in de relatie

Soms komt er een sleur in de relatie, vaak raak je dan de verbinding een beetje kwijt met elkaar. In sommige gevallen accepteren mensen dat (we zijn tenslotte al zo lang bij elkaar) en dan is er eigenlijk al een aanzet tot verdere verwijdering. Hoe een sleur in de relatie weer te draaien is lastig. Dat is lastig omdat je beiden wat onzeker bent geworden. Je gedrag  wordt dan vaak wat passief, maar eigenlijk doe je dat omdat je bang bent dat de ander je ideeën gaat afwijzen. Je ervaart, als er druk op de relatie staat, al snel dat niet het idee wordt afgekeurd, maar dat jij als persoon wordt afgekeurd.

In andere gevallen mist bijvoorbeeld intimiteit in de slaapkamer; ook vaak een gevolg van de sleur in de relatie. De één vindt de ander wat minder aantrekkelijk bijvoorbeeld of ervaart de ander zelfs als afknapper. Wat je nodig hebt, is een beetje spanning om uit de comfortzone te komen. Dat hoeft zeker niet alleen in de slaapkamer te zijn, dat kan ook daarbuiten en vaak is dat veel toegankelijker en ook een stap die belangrijker is.

Het is van belang dat (voor je met nieuwe initiatieven komt) je bij je partner aangeeft dat je graag wat nieuwe dingen zou willen ondernemen, maar dat je “bang bent dat die ander dat niet wil”.  Als je dat doet, kun je een vraag verwachten van de ander in de strekking van: “Hoezo, wat bedoel je?”

Dat is namelijk voor de ander even een veilig antwoord en het geeft de ander tijd om even mee te schakelen. De ander voelt zich namelijk een beetje overvallen en de comfortzone van de ander staat nu onder druk. De ander staat waarschijnlijk wél open voor iets anders, maar moet nog even met jou mee gaan schakelen en heeft wat tijd nodig. Wacht even 2 seconden voordat je een reactie geeft.

Als reactie kun je aangeven dat je het leuk lijkt om eens met elkaar uit die comfortzone te komen. Dat het je leuk lijkt nieuwe ervaringen op te doen met elkaar. Dan kom je vervolgens met een veilig idee, iets wat binnen de reguliere relatie past. Bijvoorbeeld dat je wel eens in een “varende hottub” zou willen zitten en je vraagt of de ander met je mee wil?

De ander zal dan waarschijnlijk een glimlach laten zien, ja zeggen en misschien vanuit onwennigheid het hoofd nog een beetje schudden. De ander is namelijk nog aan het wennen aan het idee en dit lijkt eigenlijk wel leuk maar het is nog wat vreemd. De ander is dit niet gewend.

Bij een “ja ik wil” is het een kwestie van regelen, wel doen dan en doe dat ZELF! Als je dat verzaakt, raak je het vertrouwen kwijt. En regel het zo, dat het binnen de 6 weken plaatsvindt, anders is de termijn te lang. Het is van belang om rekening te houden met een ‘nee’. En die ‘nee’ is dan niet omdat jij niet ‘OK’ bent, maar omdat het idee niet aansluit bij de ander of het toch teveel overvalt.

Als er een ‘nee’ volgt, vraag dan eens aan de ander of die misschien een idee heeft. Als de ander het echt niet wil, dan maak je weinig kans. Vraag dan of de ander er een paar nachtjes over wil slapen en vraag er dan twee dagen later nog eens naar.

Als er dan nog steeds een nee is, is het tijd om een alternatief te gaan zoeken op deze methode, of om je zorg kenbaar te maken bij de ander. Je bent tenslotte op zoek naar verbinding en dit is niet de weg die dan iets gaat brengen.

Als ik het heb over buiten de comfortzone te treden met je relatie, denk ik als voorbeeld aan de volgende activiteiten:

 1. Van de Euromast abseilen
 2. Catamaran zeilen op de Noordzee
 3. Samen wadlopen
 4. Huur eens een sportauto of een oldtimer
 5. Ga naakt zwemmen in “Nationaal park de Biesbosch”
 6. Ga samen liften naar Brussel
 7. Ga eens een keer in de nacht samen zwemmen
 8. Ga samen trainen voor een marathon
 9. Ga eens naar een erotisch feest
 10. Doe beiden één en dezelfde ervaring op, los van elkaar. De één een week later als de ander.
 11. Help elkaar met het opzetten van personal branding.
 12. Maak eens een ballonvlucht
 13. Doe eens mee aan een caravan rally
 14. Maak samen een schilderij, bodypainting mag ook ;)
 15. Koken met alleen maar verse ingrediënten van de markt
 16. Doe mee aan een bootcamp
 17. Samen naar de sportschool, daag elkaar uit om in een ijsbad te zitten onder begeleiding (http://one80fit.nl/)
 18. Huur of leen een (zeil)boot, al dan niet met de kapitein
 19. Ga samen een tokkelbaan af
 20. Ga een weekendje weg naar een belachelijke locatie
 21. Organiseer een spelletjesavond met puntentelling en bijbehorende prijzen
 22. Huur een hottug (varende jacuzzi)
 23. Organiseer een wedstrijd in iets waar jullie allebei heel goed in zijn (regel wel een jury om ruzie te voorkomen)
 24. Geef je huis/studentenkamer een make-over
 25. Zoek via SkyScanner een goedkoop ticket en stel je bestemming op “flexibel” in
 26. Ga Relatietafelen (open gesprekken onder begeleiding over jouw relatie met anderen en vice versa)

Als je kinderen hebt, is het tijd om die eens even ergens anders te gaan onderbrengen. In veel relaties waar het niet lekker loopt, maken de ouders de kinderen of het gezin belangrijker dan zichzelf of de relatie. Hier begint in mijn ogen de verwijdering; het belang niet echt toekennen aan de relatie ten opzichte van het gezin.

In de praktijk blijkt; er is zelden een fijn gezin als er binnen dat gezin geen ruimte wordt gemaakt voor de relatie.

Ik geloof er niet in dat een relatie hard werken is. Als je hard moet werken aan de relatie, zit er in mijn beleving bij jezelf een fundamentele ontwikkelingsvraag. Als je bijvoorbeeld naar bovenstaande kijkt en je bent ergens bang dat die ander iets niet wil, zegt dat iets over jou. Jij bent namelijk bang.

Los dit soort vraagstukken op met jezelf, dat maakt jouw leven leuker!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 49 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

De reden van het leven waarom zijn wij hier?

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »
verliefd afhankelijk

Verliefd of (on)afhankelijk?

Er zit een groot verschil in hoe mensen verliefd worden en welke impact dat op je levensgeluk heeft. De meeste mensen weten niet dat er een verschil is, en denken dat het voor iedereen hetzelfde is. Als er dan gesproken wordt over verliefdheid met een ander, denken we dat we hetzelfde bedoelen. Maar als je verliefdheid uitpluist zul je ervaren dat er wel degelijk grote verschillen zijn.

Lees verder »

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel

Verantwoordelijkheid nemen voor gevoel is lastig! We hebben in ons leven veel met gevoel te maken, meer als dat je je bewust bent. Die gevoelens worden vaak zichtbaar in relatie tot een ander (partner, kind, ouders, werkgever, collega etc). Je ervaart gevoelens dan heftig en benoemt dit als een ‘probleem’ en gaat voor dat probleem oplossingen zoeken.

Echter is het in mijn ogen helemaal geen probleem, het is een signaal dat er een tekort wordt ervaren, wat iets anders is in mijn ogen als een probleem. Je benoemt het als probleem omdat er iets gebeurd wat je niet wil, of denkt dat wat er gebeurd niet goed is. Vanuit het ervaren van een probleem ga je vervolgens een gesprek aan, al dan niet emotioneel geladen.

Lees verder »

Facebook