Stel eens een vraag over jezelf!

 
Die heeft last van verlatingsangst en die heeft last van bindingsangst. Die heeft echt dat trauma nog niet verwerkt, en ik weet zeker dat zij in het verleden mishandeld is. Wat hij doet is echt niet normaal, dat komt omdat zijn vrouw hem heeft bedrogen.

We weten vaak precies waar een ander last van heeft. We herkennen het gedrag en zien waar het door komt. Althans dat denken we.

Maar heb je er wel eens over nagedacht waar je zelf wellicht last van hebt? En als je er al over nagedacht hebt, heb je er dan ook wel eens stil bij gestaan? Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het komt dat je je schoonmoeder eigenlijk niet over de vloer wil? Heb je wel eens bedacht waar om je eigenlijk niet durft te bellen naar iemand, of waarom het moeilijk is om voor de groep te staan? Heb je wel eens bedacht waarom je boos wordt als je vrouw flirt met een andere man? Of wordt je gewoon boos als dat gebeurd? Of wring jij je in bochten dat je niet voor de groep hoeft te staan of dat een ander voor jou de dingen doet die jij moeilijk vind?

De meeste mensen zijn zich niet bewust van wat de oorzaak van het gedrag is wat ze eigenlijk niet fijn vinden. Er is ook bij na niets moeilijker als dat bij jezelf te zien. Dat komt door de manier waarop wij als mensen leren. Als je bijvoorbeeld leert autorijden is dat volgens een bewust proces. Je gaat er actief mee aan de slag, je weet dat je aan het leren bent. Bij een ervaring die ons gedrag veranderd gaat het onbewust. We weten niet dat we leren. Voorbeeld…je loopt tegen een glazen deur. Je systeem registreer dat en zorgt ervoor dat dat niet snel meer gaat gebeuren. Maar wat heb je hier nu eigenlijk geleerd? Hoe komt het dat je niet meer tegen een glazen deur aanloopt?

Zo zie je dat er wel degelijk een verschil in leren zit. Bij jezelf herkennen wat je anders doet als anders, is ongelofelijk moeilijk. Neem bijvoorbeeld verlatingsangst. Hoe weet je nu of je daar last van hebt? Hoe weet je nu of jouw verleden ervoor kan zorgen dat het nu in de weg zit?

Eigenlijk is het simpel. Vraag eens aan de mensen om je heen wat zij denken of zien bij jou. Vraag eens waarom zij denken dat je het moeilijk vind om voor een groet te staan. Neem er wel een spelregel bij, niemand mag zegen wat je met doen. Daar zijn we namelijk goed in, je hebt dit, je moet dat doen…Maar met horen wat jij moet doen los jij jouw vraag niet op. Da gaat te snel…je moet eerst herkennen waar je last van hebt..de oplossing komt veel later,

Mijn tip voor dit weekend, ga eens niet vertellen wat een ander heeft, maar vraag eens wat andere denken bij jou als het gaat om afwijkend gedrag. Wat zien andere bij jou….

Ik zou het graag horen wat je bevinding en zijn! Een ding is zeker, het zal anders zijn als wat je verwacht!

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »
Relatie time out

Een relatie time out?

Ik kom binnen, leuk huis alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben.

Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt beland zijn dat het ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan.

Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting is ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “ Zo houd ik het echt niet vol ”, “ Zo kan het echt niet verder ”, “ We zijn vastgelopen”, “ Ik zit in een gouden kooi ”, en de heftigste in mijn ogen: ”Ik wil het niet meer”. Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één op één met ze spreek als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten’.

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoelens onderdrukken

Soms voel je je ineens ‘gebroken’, verdriet dient zich aan, het gevoel wegdrukken werkt niet meer. Je begrijpt het niet, je schud onbewust met je hoofd, wat is dit, het overvalt je, maar ooit heb je geleerd het gevoel te onderdrukken.

Er schiet van alles door je heen. Gevoel van onrecht, pijn, eenzaamheid en machteloosheid. Tranen dingen zich aan in de hoeken van je ogen.

Wanhoop dient zich aan, en in de stilte worden geluiden hoorbaar die je herkend als woorden…ineens hoor je de stem weer van je ouders; “Niet huilen…..je……”

De rest hoor je niet, het blijft steken op ‘niet huilen’. Door de jaren heen heb je methodes ontwikkeld die zich zonder enig aarzelen nu gaan afspelen. Alsof je een muziekdoosje oppakt wat door de jaren heen steeds dezelfde handeling in de juiste volgorde afspeelt. Je gaat gevoel wegdrukken.

Lees verder »

Facebook