Tijd heelt alle wonden? Onzin!

 
Het is onzin als mensen zeggen het heeft tijd nodig als jij iets schokkends ervaren hebt.
Als er iets ergs gebeurd of er overkomt je veel dan zijn we geneigd te denken dat dingen wel kunnen herstellen, als het de tijd krijgt. Maar niets is minder waar. Het is namelijk niet de tijd die maakt dat je om kunt gaan met hetgeen wat je overkomen is, maar de dingen die je doet, de kennis die je opdoet en de inzichten die je krijgt in die tijd. Tijd op zichzelf doet namelijk helemaal niets.
Dat weten we ergens ook wel want als wij een traumatische ervaring op hebben gedaan veranderd tijds helemaal niets aan die ervaring. Of als we een mindere opvoeding hebben gehad, veranderd tijd helemaal niets aan die opvoeding of hoe je er mee omgaat. Sterker nog, als we op een bepaalde manier zijn opgevoed is de kans heel groot dat we hetzelfde doen bij onze eigen kinderen, maar dan op een andere manier.
Toch is het een voordeel dat tijd op zich de wonden niet heelt. Dat maakt dat je dus niet afhankelijk bent van tijd. Dat maakt dat je sneller je wonden kunt helen, als dat je van te voren dacht. Wat je helpt is de confrontatie aan gaan met jezelf. Juist die dingen doen die je eigenlijk niet wil doen. Maar hoe kom je daartoe? Vraag jezelf eens af wat je bezig houdt, en waarom je niet doet wat je zou willen doen. Vaak ligt er een gevoel onder. Een gevoel van wat je tegenhoud. Denk hierbij aan Angst, of het niet willen hebben van een verdrietig gevoel. Maar waarom is dat? Is het wel terecht dat je angstig bent, of waarom wil je niet verdrietig zijn?
Dat komt omdat het gevoel wat we dreigen te ervaren als we de confrontatie met onszelf aangaan, als negatief betitelen. We vinden het ervaren van woede, boosheid, angst, onmacht (etc) sterk negatief. Maar is dat wel zo? Is het wel zo heel negatief of je verdriet te uiten?
Ik vraag wel eens, ben je bang voor het gevoel, of ben je bang dat je het gevoel niet meer los kunt laten? Ben je bang dat je niet meer terug kunt naar de staat waarin je nu bent?
Vaak is het het laatste, maar zijn mensen zich er niet van bewust. We denken dat we het gevoel niet willen, maar we zijn eigenlijk bang dat we niet meer uit dat gevoel kunnen. Want bijna niemand zal zeggend at het niet fijn is om een keer echt te huilen, of een keer echt kwaad te zijn, of wanhoop uit te spreken om hulp toe te kunnen laten.
Het is dus wel duidelijk dat tijd niets doet, Wat echt iets doet en kan doen ben je zelf. Stel jezelf eens de vraag wat je nu eigenlijk echt niet wil. Is dat het negatieve gevoel, Of het gevoel dat je je zelf niet helemaal bent, omdat je gevoelens van jezelf niet toelaat?

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook