Rouw en Ziekte

To live is to choose. But to choose well, you must know who you are and what you stand for, where you want to go and why you want to get there.

Kofi Annan

Omgaan met rouw en ziekte wetende dat tijd niets op lost

Ik zie traumatische ervaringen als zware emotionele ervaringen die zo groot worden ervaren dat het door het brein niet in een keer te verwerken is, waardoor het stagneert. Denk hierbij aan een ongeluk, verlies van een dierbare, ernstige ziekte, verlies van je eigen bedrijf, van je werk of bijvoorbeeld mishandeling of verkrachting en zelfs combinaties die gelijktijdig spelen. Rouw is vaak een gevolg van die ervaring. Het verlies, of gemis wat je ervaart. In een periode van rouw verwerk je een ervaring en leer je als het goed is omgaan met de nieuwe situatie die is ontstaan.

Een traumatische ervaring herken je in sommige gevallen bij jezelf. Je ervaart bijvoorbeeld dat alles om je heen even stil lijkt/leek te staan, maar toch zie/zag je ook dat de wereld gewoon doorgaat. Het lijkt/leek alsof je in een soort staat van dagdromen verkeerd. Na die ervaring leer je weer langzaam aan mee te doen met de wereld om je heen, maar je ervaart dat je jezelf niet helemaal bent. Bijvoorbeeld ben je aanzienlijk eerder moe, niet meer zo daadkrachtig, heb je moeite met drukte, krijg je niet echt grip op de financiële huishouding, vind je geen structuur of voel je jezelf bijvoorbeeld onveilig of angstig.

Emotionele blokkade

De verwerkingstijd van een traumatische ervaring is voor iedereen verschillend. Als je iets ervaart wat heel heftig is, maar niet extreem, kun je daar met 4 weken wel weer al uit
herstellen. Maar in een situatie waar het gepaard gaat met rouw kan het zomaar 3-5 jaar duren.
Bij het ervaren van een trauma kan een emotionele blokkade ontstaan. Wanneer door een traumatische ervaring een emotionele blokkade is opgetreden komt het zelden voor dat deze blokkade vanzelf uit je systeem verdwijnt.  Daarnaast geeft een dergelijke ervaring in veel gevallen een verdieping van de al eerder bestaande emotionele blokkades. Meestal waren deze emotionele blokkades al eerder in je systeem aanwezig maar ervoer je dat niet als problematisch. Veel emotionele blokkades vinden onbewust plaats in je jeugd door je opvoeding of door jeugd traumatische ervaringen. En daar hebben heel veel mensen last van. Pas in de laatste jaren komt er een besef wat bepaalde situaties met kinderen kunnen doen.

Aanpak

Hoe voor jou het trauma verwerkt kan worden is heel persoonlijk. Zo heeft een ziekte een heel andere aanpak nodig als bijvoorbeeld een sterfgeval of als je slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf. De aanpak verschilt ook. De een vind een EMDR sessie prettig, waarbij de ander geholpen is bij de bewustwording hoe mooi verdriet als emotie kan zijn. Ik help mensen vanuit mijn diverse coachingsvaardigheden, vanuit de overtuiging dat bewustwording helpt. Wat heb je nu eigenlijk ervaren? Wat betekend dat voor jou? Een ding staat centraal, ik neem jou serieus en zit er zonder oordeel in.

Een traumatische ervaring is op te lossen, echter gaat dat niet vanzelf en lukt dat niet zonder hulp. Zonder hulp zul je leren met het trauma om te gaan, maar zal het trauma nooit echt verwerkt worden. Het zal ervoor zorgen dat je je nooit meer echt jezelf kunt voelen. Met goede hulp zul je verlichting gaan ervaren, en meer van jezelf gaan begrijpen.

Neem contact op voor jouw specifieke vraag, ik neem er de tijd voor. Soms is 1 vervolgafspraak na de kennismaking al genoeg! Help jezelf!

Hieronder kun je mijn beschikbaarheid zien en je afspraak inplannen op een tijd die voor jullie schikt.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 74 beoordelingen

Hulp maakt het mogelijk anders met dezelfde situatie om te gaan. Wij als mens krijgen niet mee hoe we met situaties om moeten gaan als mens. We leren een hoop, maar heel weinig over situaties die echt moeilijk zijn.

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”