Verbinding

Ik heb nogal eens met de vraag te maken: Martin, wat is in jouw beleving de essentie van een relatie?

Een relatie bestaat in mijn bewustzijn uit vele ogenschijnlijk losstaande aspecten die allemaal op een eigen manier met elkaar te verbinden zijn. Afhankelijk van personen, gedachten, overtuigingen, ervaringen wensen, aannames, normen en waarden. Waarbij je als je er aan een draait, alle mogelijkheden andere mogelijkheden genereren.

Als je lang genoeg draait, ga je wel een logica zien. De logica die ik zie als je vraagt waar bestaat een relatie uit, noem ik verbinding. Verbinding is in mijn optiek de essentie van een relatie ervaren.

Als ik dat terug breng naar de mensen met wie ik in gesprek kom, maak ik wel onderscheid tussen in een relatie zitten, en een relatie met iemand ervaren. We noemen vaak onbewust zomaar even een zin, geven er een betekenis aan en denken dat de ander het begrijpt, toch is een groot verschil. Ik maak namelijk mee dat mensen in een relatie zitten maar zich niet of nauwelijks verbonden voelen, of dat mensen zich verbonden voelen met iemand maar niet in een relatie zitten met die persoon en dat mensen zich verbonden voelen en in een relatie zitten met de ander die met die persoon in een relatie zit.

Deze vormen en ervaringen geven ruimte aan de de meest heftige emoties die we kennen in ons systeem. Zoals bijvoorbeeld de pijn van een verscheurd hart, wanhoop en euforie. Emoties die vaak andere emoties oproepen zoals boosheid, angst, verdriet of juist enorm genot zoals verliefdheid.

Je zou bijna kunnen denken nu dat ik de spijker op zijn kop sla, dat je je herkend wat ik schrijf. Je zou je verdriet kunnen voeden in hoeveel je mist in je relatie. Of als je geluk ervaart, kun je lezen hoe blij je bent met de relatie die je hebt met de partner van je dromen. Toch zit het in mijn optiek anders. Als we het hebben over verbinding  hebben, denken we altijd aan de verbinding tussen twee of meer personen. Wat ik echter heb ervaren is dat je pas met een ander oprecht kunt verbinden, als je verbonden bent met jezelf.

Als je verbonden bent met jezelf, kun je verbinden met de ander. Sterker nog, als jij verbonden bent met jezelf, willen mensen zich met jou verbinden, en zij die verbonden zijn met zichzelf, zullen dat ook doen of in elk geval ervaren dat ze dat willen. Bewust of onbewust.

Als jij relationele vragen en of problemen hebt, wees je dan bewust dat jij daar een rol in hebt. Als jij verbinding mist in je relatie, je niet kunt verbinden met een ander of ervaart dat de ander zich niet wil verbinden aan jou, vraag jezelf dan eens af: Hoe ben ik eigenlijk verbonden met mij(n)zelf?

De essentie van een relatie mag in mijn bewustzijn verbinding zijn. Het mooie daarvan is dat het voor mij klopt, omdat ik ook een antwoord heb op de vervolgvraag. Want wat is dan eigenlijk de essentie? Het antwoord daarop is voor iedereen gelijk; dat is jezelf.

 

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 89 beoordelingen

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Inzicht in jouw beeld van de wereld

Geprobeerd te doen wat goed is

Een vrouw tegenover me breekt – niet omdat ze zwak is, maar omdat haar oude overtuigingen het begeven. Alles wat ooit ‘goed’ leek, blijkt niet meer te kloppen. Ik voel haar pijn, haar eenzaamheid, en herken iets van mezelf. Als coach blijf ik binnen mijn rol, maar als mens word ik geraakt. In een kleine glimlach zie ik verandering: een eerste stap richting zelferkenning. Ze weet het nog niet, maar haar systeem ademt iets van rust. Verandering begint daar waar we durven voelen.

Lees verder »
Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »

Facebook