Vergeven……..Wij als mens denken dat we heel wat zijn. We voelen ons fantastisch, zijn het mannetje of het vrouwtje. We zoeken maanden naar een nieuwe grote auto, huis of geven een ander een ongevraagd advies. We hechten belang aan kleding make’up en merkkleding. We raken gefrustreerd door onze eigen kinderen, we verwijten de ander al zijn/haar beperkingen en geven de ander de schuld van wat wij voelen. We rennen de supermarkt in, haasten ons naar onze ontspannende momentjes en lachen glimlachend naar de mensen die een aalmoes vragen. Wellicht wel met in het achterhoofd de gedachte “get a life”, alsof het werkelijk te pakken is….

Als je onze huidige ontwikkelingen nu eens plaatst in de evolutionaire ontwikkeling, hoe fantastisch zijn we nu dan eigenlijk? Natuurlijk heb ik een gekleurd beeld van de maatschappij en kom ik veel in aanraking met mensen die niet in de beste staat van zijn, zijn. Ik kies daarvoor. Toch is het bijzonder dat juist de mensen die echt vastgelopen zijn niet meer ervaren dat zij heel wat zijn. Zij ervaren het tegenovergestelde. Afhankelijkheid, onmacht, radeloosheid en afbrokkeling van de wereld die zij dachten te hebben. En ook dat herken ik. Het idee dat alles om je heen in stort, de grond onder je voeten wegzakt en dat je niet weet waar alles eindigen zal. Als je niet oppast raak je daarvan in paniek en ga je rare bokkensprongen maken. We raken in een bepaalde ‘roes’ van paniek en het is ongelofelijk moeilijk om daar dan weer uit te komen.

Hulp kan dan het verschil maken, hoewel ook die hulp weer een keuze is. En hoe kun je nu kiezen voor jezelf, als eigenwaarde onder druk staat? Dus hulp lijkt wel een oplossing, maar het is niets meer als een middel. Een middel om je tot inzichten te krijgen zodat je zelf weet welke keuzes je wil maken en waarom. Hulp om je op een weg te krijgen ipv op een bestemming.

Als mensen eenmaal weer langzaam op de weg komen en een richting hebben, gaan ze weer naar de toekomst kijken. Langzaam heft het hoofd zich weer op en zie je en lijf wat ingezakt en vermoeid was weer trots rechtop komen te staan. Ze zien weer licht en langzaam bouwt zich op de puinhopen van het verleden een nieuw beeld van de toekomst op. De boel wordt opgeruimd en er begint vaag een nieuwe wereld te verschijnen, althans een nieuw beeld van de bestaande wereld.

Als je eenmaal daar zit komen er nieuwe vragen en nieuwe uitdagingen naar boven. En zoals ik vaak aangeef, zijn de vragen waar je mee bezig bent de vragen waar je last van hebt, en niet de vragen waar het eigenlijk om gaat.

Vergeven is zoiets. Martin, hoe kan ik mezelf nu vergeven voor wat ik mezelf heb aangedaan, hoe kan ik mezelf vergeven wat ik de ander heb aangedaan of hoe kan ik de ander vergeven wat die mij heeft aangedaan?

Ik geloof dat vergeven een gevolg is. Een gevolg van het niet kunnen accepteren dat het leven anders gaat als dat wij zouden willen dat het gaat. Het toekennen van schuld vanuit de gedachte dat wij in staat zijn de ander te beoordelen. In mijn beleving is de werkelijke vraag niet hoe kan ik vergeven, maar hoe kan ik aanvaarden dat wat ik te leren heb, niet is wat ik wil.

Ik ben van mening dat je makkelijker kunt aanvaarden als je denkt in wat het je brengt, ipv wat het je heeft ontnomen. En dat is een keus, hoewel dat een hele moeilijke is, ook dat herken ik. Toch is het een keus als je niet heel zwaar depressief bent, een keus die jij bewust kunt maken. Je zou jezelf dus kunnen afvragen, wil ik leren vergeven, of wil ik leren aanvaarden?

Sommige mensen mogen leren wat de waarde van het leven is. Prijs jezelf gelukkig als jij er daar een van bent, zorg dat je meerwaarde gaat zien van de periode die achter je ligt.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 86 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook