Waar je naar verlangt, is je grootste angst.

 

Waar je naar verlangt is gelijk aan je grootste angst

Ik coach dagelijks mensen die tegen ‘problemen’ aanlopen. Mensen die geneigd zijn de problemen toe te kennen aan een ander, omdat de ander iets niet doet wat ze graag zouden willen, of juist iets doet wat ze niet graag willen. Voor je het weet geef je dat de titel ‘Jij hebt een probleem’. De ander echter doet wat hij/zij doet met een reden. De reden dat die ander dat doet ken jij waarschijnlijk niet, omdat de ander dat vaak zelf ook niet (bewust) weet. Hoe dan ook, bij elk conflict wat jij ervaart, gaat om wat de ander doet, niet om wie de ander is.

Elke vorm van contact met een ander, gaat over een vorm van een relatie. Hoe die relaties zich echter verhouden, kan totaal verschillend zijn. Een contact in de supermarkt, een kennis, een vriendschap, een ouder kind relatie, of een liefdesrelatie bestaan allemaal uit andere elementen. Als er binnen zo’n relatie een conflict ontstaat, gaat dat altijd over gedrag. Maar wat ligt nu ten grondslag van gedrag? In mijn optiek is dat gevoel. Als ik mij aangevallen voel, ga ik mij verdedigen. Als ik met niet van nut voel, trek ik mij terug. Maar ook, als ik me niet belangrijk voel, ga ik mijn stem laten gelden of als ik mij niet van nut voel, ga ik doen alsof ik het allemaal weet. De mate van ZELFbewustzijn maakt dat je kunt kiezen voor een bepaald gedrag, echter in de meeste gevallen kies je niet. Je reageert alleen.

In sommige gevallen is er een verstoord gevoel. Bijvoorbeeld als jij denkt dat je partner je gaat verlaten, je bij die gedachte het idee krijgt alsof de wereld instort. Of als je ouders je negeren, jij met het gevoel loopt alsof je niet bestaat of geen waarde hebt. Of als een dierbaar iemand is overleden, ervaar je alsof jouw wereld stilstaat, terwijl alles doorgaat. In andere situaties die je echt niet overziet, en situaties die je overvallen, heb je het gevoel alsof je grip verliest of geen grip hebt, je nergens aan beet kunt houden en als je dat gevoel moet omschrijven, dan lijkt het alsof je in een vrije val terecht bent gekomen.

Dit zijn gevoelens die je echt niet wil hebben, toch?

  • De wereld staat stil
  • De wereld vervaagt
  • Alle houvast verliezen
  • Zelf niet meer bestaan

Het typerende van deze vervelende gevoelens is, dat het ook de gevoelens zijn die je juist nastreeft. Je verlangens. Denk maar eens aan een goede vrijpartij. Dan wil je juist heel graag ervaren dat de wereld stilstaat (tijd niet bestaat), dan wil je ervaren dat de wereld er even niet toe doet, dan wil je juist ervaren dat jij opgaat in het moment.

Wat je hier ziet gebeuren is dat de gevoelens die jouw systeem inzet om je te waarschuwen dat iets niet ok is, dezelfde gevoelens zijn die jij graag beleeft. Maar wat maakt nu dat je de gevoelens die jij hebt, aan de ene kant als traumatisch ervaren kunnen worden en op het andere moment als diepste verlangen? De mate waarin jij je omgeving beleeft tenopzichte van de mate waarin jij jezelf beleeft heeft hier in mijn ogen impact op.

Als ik me bewust ben van wat ik wil, en een situatie creëer om dat wat ik wil te gaan ervaren, ontstaat bij mij een prettige situatie en een prettig gevoel. De tegenhanger ervaar ik als als ik geen invloed heb op wat mij overkomt en in veel gevallen daarmee ook de invloed op mijzelf verlies. Dat gaat in veel gevallen onbewust. Wat je ziet gebeuren is dat de mate waarin jij bewust bent van jezelf, je invloed hebt op wat je ervaart.

We zijn geneigd in de ene situatie te zeggen; Doe eens normaal waarbij we juist in de andere situatie willen zeggen; Stap nu eens eens buiten je comfortzone!

Realiseer je dat andere invloed hebben op jou, en jij dat jij invloed hebt op een ander. Ontwikkel jezelf, vergroot het zelfbewustzijn, vergroot je invloed! Vergroot daarmee het plezier in je leven wat jij ervaart.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on email
Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben. Zowel persoonlijk als relationeel.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 60 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Corona en je relatie: 7 factoren waar je mee te maken krijgt

Bij veel mensen komt de relatie onder druk nu het Corona virus heerst. Verhalen gaan rond dat scheidingen gaan toenemen. Dat zou nu nog op zich laten wachten omdat er financiële onzekerheid heerst.

Dit soort nieuws raakt mij, omdat ik dan word geconfronteerd met de kleinschalige impact die ik kan bewerkstelligen als eenmanszaak, werkend als relatiecoach. Bij mij heeft 98% van de personen in de relatie’s wel baat bij coaching. Maar er is zoveel mediageweld over relaties die stuk lopen, daar kan ik bijna niet tegenop.. toch probeer ik het! :).

Het raakt, ook omdat een relatie zoveel mooier kan zijn als waar we doorgaans al tevreden mee zijn. Ook is een scheiding, zeker gebaseerd op (overmatige) emotionele grond, vaak een wissel met veel leed. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Lees verder »

Relationele verandering en de impact daarvan

De relationele verandering en de impact daarvan, die we als mens doormaken, is veel groter dan dat de meeste van ons bewust zijn. We hebben heel lang gedacht dat de mens 1,600.000 jaar bestond, het oudste fossiel dat we nu kennen is echter 2,800.000 jaar oud!

2,800.000 jaar….

Kijk eens naar dat getal! Vorm eens een beeld met je eigen leeftijd en hoe oud ben je dan? Wat betekent die 60, 40, of 30 jaar die jij bent nu eigenlijk? Wat doet dat met het woord “Leef-tijd”? En welke verandering heb jij dan meegemaakt? Met deze getallen in het achterhoofd, wat weet jij eigenlijk jouw eigen mens zijn? Wat weet jij eigenlijk van relaties?

Lees verder »

De reden van dit leven

Ik kreeg afgelopen week een mooi inzicht tijdens een gesprek wat ik voerde met een jonge vrouw. De vrouw die tegenover mij zat is vastgelopen in haar leven. In mijn ogen een leuke vrouw! Jong met een warme glimlach, verzorgd, slank figuur, intelligent en in mijn ogen heel veel potentie! Zij zit tegen over mij omdat zij snel moe is, energie verliest en omdat het niet zo goed met haar gaat. Waarom precies weet ze niet. Ze omschrijft dat ze gevoelig is en veel last heeft van pikkels (drukte, onrecht, herrie, emoties van andere, fel licht etc). Ze geeft aan dat ze vast zit en ervaart een probleem met zichzelf.

Lees verder »

Facebook