Waar je naar verlangt, is je grootste angst.

 

Verlangen en angst, ze liggen dicht bij elkaar.

Ik coach dagelijks mensen die tegen ‘problemen’ aanlopen. Mensen die geneigd zijn de problemen toe te kennen aan een ander, omdat de ander iets niet doet wat ze graag zouden willen, of juist iets doet wat ze niet graag willen. Voor je het weet geef je dat de titel ‘Jij hebt een probleem’. De ander echter, doet wat hij/zij doet met een reden. De reden dat die ander dat doet ken jij waarschijnlijk niet, omdat de ander dat vaak zelf ook niet (bewust) weet. Hoe dan ook, bij elk conflict wat jij ervaart, gaat om wat de ander doet, niet om wie de ander is. Begin is met dat onderscheid.

in mijn ogen gaat elke vorm van contact met een ander, over een vorm van een relatie. Hoe die relaties zich echter verhouden, kan totaal verschillend zijn. Een contact in de supermarkt, een kennis, een vriendschap, een ouder kind relatie, of een liefdesrelatie bestaan allemaal uit andere elementen. Als er binnen zo’n relatie een conflict ontstaat, gaat dat altijd over gedrag. Maar wat ligt nu ten grondslag van gedrag? In mijn optiek is dat gevoel. Als ik mij aangevallen voel, ga ik mij verdedigen. Als ik met niet van nut voel, trek ik mij terug. Maar ook, als ik me niet belangrijk voel, ga ik mijn stem laten gelden of als ik mij niet van nut voel, ga ik doen alsof ik het allemaal weet. De mate van Zelfbewustzijn maakt dat je kunt kiezen voor een bepaald gedrag, echter in de meeste gevallen kies je niet. Je reageert alleen.

Wat speelt er

In sommige gevallen is er een verstoord gevoel. Bijvoorbeeld als jij denkt dat je partner je gaat verlaten, je bij die gedachte het idee krijgt alsof de wereld instort. Of als je ouders je negeren, jij met het gevoel loopt alsof je niet bestaat of geen waarde hebt. Of als een dierbaar iemand is overleden, ervaar je alsof jouw wereld stilstaat, terwijl alles doorgaat. In andere situaties die je echt niet overziet, en situaties die je overvallen, heb je het gevoel alsof je grip verliest of geen grip hebt, je nergens aan beet kunt houden en als je dat gevoel moet omschrijven, dan lijkt het alsof je in een vrije val terecht bent gekomen.

Dit zijn gevoelens die je echt niet wil hebben, toch?

  • De wereld staat stil
  • De wereld vervaagt
  • Alle houvast verliezen
  • Zelf niet meer bestaan

Het typerende van deze vervelende gevoelens is, dat het ook de gevoelens zijn die je juist nastreeft. Je verlangens. Denk maar eens aan een goede vrijpartij. Dan wil je juist heel graag ervaren dat de wereld stilstaat (tijd niet bestaat), dan wil je ervaren dat de wereld er even niet toe doet, dan wil je juist ervaren dat jij opgaat in het moment.

Wat zie je gebeuren

Wat je hier ziet gebeuren is dat de gevoelens die jouw systeem inzet om je te waarschuwen dat iets niet ok is, dezelfde gevoelens zijn die jij graag beleeft. Maar wat maakt nu dat je de gevoelens die jij hebt, aan de ene kant als traumatisch ervaren kunnen worden en op het andere moment als diepste verlangen? De mate waarin jij je omgeving beleeft ten opzichte van de mate waarin jij jezelf beleeft heeft hier in mijn ogen impact op.

Als ik me bewust ben van wat ik wil, en een situatie creëer zodat wat ik wil, ik kan gaan ervaren, ontstaat bij mij een prettige situatie en een prettig gevoel. De tegenhanger ervaar ik als als ik geen invloed heb op wat mij overkomt en in veel gevallen daarmee ook de invloed op mijzelf verlies. Dat gaat in veel gevallen onbewust. Wat je ziet gebeuren is dat de mate waarin jij bewust bent van jezelf, je invloed hebt op wat je ervaart.

We zijn geneigd in de ene situatie te zeggen; Doe eens normaal waarbij we juist in de andere situatie willen zeggen; Stap nu eens eens buiten je comfortzone! Verlangen en angst, ze liggen dicht bij elkaar.

Conclusie

Realiseer je dat andere invloed hebben op jou, en jij dat jij invloed hebt op een ander. Ontwikkel jezelf, vergroot het zelfbewustzijn, vergroot de invloed op jouw eigen leven! Vergroot daarmee het plezier in je leven wat jij ervaart.

Martin Goedknegt

Coaching bij relationele en levensvraagstukken

Meer weten? Lees dan eens mijn andere blogs of google eens op het woord zelfbewustzijn.

Deel dit artikel:

Foto van Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

Het afsluiten van je gevoel in een liefdesrelatie gebeurt vaak onbewust en kan voortkomen uit angst, tijdgebrek, of ongemak met emoties. Dit leidt tot onderdrukking van zowel negatieve als positieve gevoelens, wat schadelijk kan zijn voor jezelf en je relatie. Het onderdrukken van gevoel maakt emoties uiteindelijk sterker en kan zelfs leiden tot angst voor je eigen gevoelens. In relaties veroorzaakt dit vaak verwijten en afstand, omdat je partner niet kan voldoen aan je onbewuste verlangen naar emotionele verbinding en erkenning.

Door langdurige onderdrukking raak je vervreemd van je eigen gevoelens, wat ook invloed heeft op je levensvreugde. Dit proces kan geleidelijk zorgen voor onverschilligheid en vereenzaming, zowel in je relatie als in je leven. Om dit patroon te doorbreken, is bewustwording essentieel. Een coach kan helpen om je emoties stap voor stap te begrijpen en te verwerken.

Het is belangrijk om te leren openstellen, want het afsluiten van gevoel zorgt ervoor dat je niet volledig aanwezig bent voor jezelf of je partner. Het leren toelaten van je emoties leidt tot een diepere verbinding en meer zelfbewustzijn, wat cruciaal is voor een gezonde en liefdevolle relatie.
Belangrijke zoekwoorden: gevoel afsluiten, liefdesrelatie, emoties onderdrukken, relatieproblemen, emotionele afstand, zelfbewustzijn, verbinding zoeken, angst voor gevoelens, hulp bij relatie, zelfontwikkeling, emotionele groei.

Lees verder »

Facebook