Vision board
Het doel van een vision board zoals ik het inzet bij coaching, is het gebruik maken van een sterke/onderschatte kracht van de mens: Het voorstellingsvermogen. “Voor ons zien wat we willen bereiken” helpt ons als mens om tot een resultaat te komen. Het vision board helpt daarbij!
Daarnaast gebruik ik het board om meer inzicht te geven in jezelf, gesprekken te begeleiden, bij het creëren van begrip naar andere toe en helpt het mij een beter beeld van jou te krijgen.
Wat ga je doen en uitgangspunt
Het is de bedoeling dat je voor je zelf een beeld gaat maken van hoe jij jezelf en je directe omgeving ziet in de toekomst. Neem in je hoofd een periode van 3-5 jaar. Pas op dat je niet teveel gaat nadenken, over of het wel of niet haalbaar is. Doelstelling is dat je iets maakt hoe jij het graag ziet, zonder daar rationeel over na te denken. Wat past er dan bij jou als mens, welk gevoel zou je dan willen ervaren, wat zou je graag bereiken en welke situaties spreken je aan is de uitgangspositie. Hoe ziet het er uit?
De stappen
- Zorg voor een verzameling tijdschriften. Minstens 20. Vraag deze van ouders/collega’s/vrienden en vriendinnen bijvoorbeeld, hoe meer divers hoe beter. Dus niet meer als 2 titels van een tijdschrift bijvoorbeeld.
- Haal een of twee vellen gekleurd karton in een kleur die jou aanspreekt. Bijvoorbeeld bij de boekhandel of de kantoorartikelenmarkt bijvoorbeeld. Je kent ze wel zo’n groot vel, (A1 Formaat).
- Ga met bovenstaand uitgangspunt in je gedachten door de tijdschriften heen, en scheur of knip de beelden of zinnen uit die jou aanspreken. Denk er niet teveel bij na, en wees ook niet bang voor wat een ander er van vind. (Je kunt altijd nog aangeven het liever niet met een ander te delen) Leg deze allemaal op een op een stapeltje en ga door totdat je motivatie weg is, je geen tijdschriften meer hebt of je gewoon genoeg denkt te hebben.
- Nu is het de bedoeling dat je alle plaatjes, knipsels, zinnen etc op een of twee van de vellen gaat leggen. Denk hier ook niet teveel bij na, doe gewoon wat je denkt dat OK is. Als je teveel hebt naar je zin maak je een selectie en gooi je de rest ‘gewoon’ weg. Als alles ligt lijm je het vast op de manier zoals je het hebt neergelegd, maak hier niet teveel veranderingen meer in.
Huisregels:
- Probeer zo veel als mogelijk te handelen vanuit intuïtie, en laat je niet corrigeren door andere mensen om je heen.
- Als je beide een gelijksoortige opdracht hebt, doe dat dan afzonderlijk, en kijk pas bij de ander als je zelf helemaal klaar bent. (relationeel)
Veel plezier met de opdracht, en bij vragen even bellen/appen.
Fijne dag!
Martin Goedknegt