Hallo X!
Dank je voor je open verhaal naar mij. Voor mij is het zo dat verliefd worden op zich geen probleem hoeft te zijn, als je de gevoelens weet te managen. Verliefdheid wordt een ‘probleem’ als het gaat regeren, i.p.v. dat je het kunt beleven.
Het onstaat in mijn ogen vaak als er tekorten binnen de huidige relatie bestaan, wat niet per definitie aan de ander ligt. Het kan ook zijn dat je in de basis een goede aansluiting met jezelf mist. Ik zie het in dit soort situaties in veel gevallen ontstaan als de kinderen en eenmaal zijn of als de kinderen een leeftijd berijkt hebben dat ze minder zorg/aandacht nodig hebben.
De keuzes die je gaat maken liggen bij jou. Om antwoord op je vraag te geven : “ zie ik het al te rooskleurig of is het toch tijd voor mij om een risico te nemen en te zien waar deze mij brengt?” zou ik je eigenlijk beter moeten kennen. Dat kan ik zo niet echt zeggen voor mijn gevoel.
Ik weet namelijk niet of het bij jouw ‘persoonlijkheid’ past om risico’s te nemen. Zelf denk ik dat het goed is om keuzes te maken, uitdagingen aan te gaan. Maar ik zou me persoonlijk niet willen laten leiden door een verliefdheid. Ik denk niet dat ik er dan echt iets van leer, en de kans dat het mij dan nog meerdere malen zou gaan gebeuren is dan groot, en van partner naar partner hoppen op een liefdes/relationeel vlak, past niet bij mij als persoon. Ik heb in mijn leven ook geleerd dat ik geen risico’s moet nemen, als ik niet helder kan nadenken. Mijn persoonlijke ervaringen zijn daar niet positief in.
Het is een gegeven dat als mensen verliefd zijn, de stofwisseling in het systeem verandert, wat bijvoorbeeld de realiteitszin en risicomanagement sterk beïnvloed. Mijn advies zou zijn eerst jezelf weer te hervinden en te leren van de verliefdheid en wat hier nu allemaal gebeurd en wordt gezegd.
Leer van vragen zoals: Wat speekt me aan in de ander, wat doet het met mij, welke gevoelens ervaar ik, waarom ervaar ik die. Wat is een goede relatie eigenlijk, en hoe zie ik een relatie voor me? Wat was het en wat heb ik gemist? Als je daar antwoorden op krijgt kun je ook gaan bouwen aan een betere relatie, met jezelf en je partner, wie dat dan ook is. Ik zou me als ik jou was ook meer verdiepen in de verschillen tussen egoïstisch en egocentrisch.
Dit alles bij elkaar lijkt in mijn ogen echter teveel te zijn om in een korte tijd goed overwogen en onderbouwde antwoorden op te vinden.
Als ik het zo lees denk ik dat het goed voor jou zou zijn om eerst tijd voor jezelf te nemen, op jezelf wonen kan daar een groot voordeel in zijn. Van de ene in de andere relatie stappen is in de meeste gevallen niet verstandig als je voor de langere termijn een relatie wilt behouden. Wel als je in de rush van euforie wilt leven. Zie de toenemende cijfers van scheidingen mbt 2e en 3e relaties bv. Dan heb ik het nog niet over de complexiteit van ene samengesteld gezin. De uitdagingen die daar uit voortvloeien mbt opvoedingsvraagstukken en boze ex partners.
Mensen weten doorgaans niet wat ze met dergelijke situaties aan moeten omdat ze kennis missen. Zoek mensen met kennis, laat je ondersteunen. Een paar gesprekken maken een in’mens verschil! Dit is teveel om alleen te behappen, ook als je met je huidige partner verder zou gaan. Vertrouwen is onder druk gekomen, en dat heeft heling nodig als je wil dat het echt beter wordt!
Martin, Zelfbewustzijn
P.s. ik denk dat vriendschap een van de belangrijkste fundamenten is in een 'relatie'. Hoewel ik wel denk dat het voor je huidige partner moeilijk wordt om je beste vriend te blijven in deze situatie.
Please login or Register to submit your answer