Waardeverandering voor de jeugd

 
 Een van de worstelingen die ik in de praktijk met regelmaat voorbij zie komen is dat ouders zoeken naar verbinding met hun kinderen. Ze begrijpen er eigenlijk niets van. De meiden zitten de hele dag op de telefoon, en de jongens kunnen het gamen niet laten. In sommige gevallen zorgt dat voor frustratie of erger. Aan meerdere kanten.
Wat veel ouders zich niet realiseren, is dat er een grote verandering gaande is. En dat gaat over de verandering van waarde. De waarde van geld. Ik zal dat toelichten.
Waar de huidige 30+ ers nog de mouwen op stropen om doelen te halen, is de nieuwe generatie helemaal niet met doelen bezig. Dan roepen ouders, “ik snap er niets van” tegen de kinderen. En dat is ook lastig. Want als je niet met een doel bezig bent, waar ben je dan mee bezig?
Eigenlijk is het Simpel…ze zijn bezig in en met het nu. Nu leven, nu bestellen, nu kijken, nu in gesprek met je vriendinnen, nu een vriendin of een vriendje scoren, nu je feestje delen, nu een antwoord, nu…nu…nu….En hoe past een doel stellen als je in het Nu leeft?
Dat past niet idd…Dus wat er veranderd is dat het overkomt dat de nieuwe generatie meer in het nu leeft. En op zich hebben we daar eigenlijk als ouder niet echt een probleem mee, de meeste van ons vinden dat zelfs eigenlijk wel knap. Want juist de 40+ ers kampen maar met het eeuwige denken…Martin, kun je mij helpen minder in mijn hoofd te zitten, minder te denken? Is een andere vraag die we wel herkennen.
Als je kind in het nu leeft, wat jij graag meer zou willen doen, waar gaat het dan ‘fout’? Dat zit in het bewust’zijn. Want wij weten dat als je meer bewust bent, je meer van het leven kunt genieten, kunt geven en kunt ontvangen. Dat weet het kind echter nog niet.
Wij als ouder hebben iets geleerd. Wij hebben geleerd dat je doelen MOET stellen. Daarnaast is de toekomst gekoppeld aan een doel, en dat doel zoals wij dat kennen, is vaak gekoppeld aan een financieel plaatje. Dus een doel is veelal gekoppeld aan geld. Een nieuwe auto, een nieuw huis, meer vakanties, nieuwe telefoon, nieuwe keuken etc. Maar als je in het nu leeft, heb je minder of geen doelen, en heb je dus minder behoefte aan geld, toch? Dat wordt versterkt dor het feit dat alles goedkoper aan het worden is, omdat grenzen vervagen. Waar mijn schoonvader nog 4 weken moest sparen voor een LP, moest ik een week sparen voor een DVD, en zien mijn kinderen NU wat ze willen zien of horen, zonder kosten.
Wat er aan het veranderen is, en de beste economen van de wereld begrijpen er niets van, is de waarde van Geld. De waarde van geld neemt af, en andere waardes nemen toe. Denk maar eens aan de pappa dag, de vrouw en carrière, persoonlijk ontwikkeling, sociaal netwerken, meer leuke dingen doen, het beste uit het leven halen, bewuster met de planeet omgaan etc..
Als je dit weet, is het dan raar dat jij zegt: “Ik begrijp er niets van?” Op het moment dat je je niet bewust bent dat er anders naar waarde wordt gekeken?
En is dat niet waar het om gaat? Is dat niet wat er gebeurd, is dat niet wat jij zegt?
“Ik begrijp er niets van?”

Luister naar jezelf….en doe daar iets mee.

Martin Goedknegt

ZELFbewustzijn als LIFE & RELATIECOACH, PRIVE EN ZAKELIJK

Leuk om te lezen? Geen van deze blogs missen en de laatste in je mailbox? Abonneer je dan nu hieronder.

Loading

Deel dit artikel:

Martin Goedknegt

Martin Goedknegt

Ik help mensen die vastlopen met zichzelf en in de relaties die zij hebben.
zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 76 beoordelingen

Leave a Replay

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Of volg mij op social media

Mijn nieuwste blog posts:

Jij de relatie en het gezin

Vreemdgaan

Vreemdgaan: redenen, gevolgen en wat gebeurd er nou eigenlijk?

Vreemdgaan wordt snel veroordeeld vanwege het maatschappelijke denkbeeld van schuld, en de diepe pijn die het veroorzaakt door vertrouwensbreuk. Het vernietigt het toekomstbeeld en haalt in veel gevallen de grond onder de voeten vandaan. Maar waarom gaan mensen vreemd? Wat zijn de gevolgen, en hoe kun je ermee omgaan als je partner ontrouw is geweest? Ontdek de redenen achter ontrouw, de impact ervan op relaties en de beste manieren om er mee om te gaan.

Lees verder »

De relatie op zijn einde

Ik kom binnen. Leuk huis, alles best op orde. Ik kom helpen met de relationele vraagstukken die de personen in de relatie hebben. Soms loop ik binnen bij mensen die op een punt zijn beland dat ze uitspreken dat het zo op geen enkele manier verder kan. Toch word ik dan glimlachend ontvangen, maar de spanning, radeloosheid en uitputting zijn ook goed voelbaar. We gaan in gesprek en binnen een paar minuten komen uitspraken als: “Zo houd ik het echt niet vol,” “Zo kan het echt niet verder,” “We zijn vastgelopen,” “Ik zit in een gouden kooi,” en de heftigste in mijn ogen: “Ik wil het niet meer.” Dit wordt dan doorgaans uitgesproken met diepe, zware emoties. De mensen zelf omschrijven dat punt, als ik één-op-één met ze spreek, als ‘helemaal gebroken zijn’ of ‘helemaal op zijn’ en ‘het allemaal niet meer weten.’

Lees verder »
Via de emotie bij het gevoel komen

Gevoel afsluiten (in de liefdesrelatie)

De tijdsgeest veranderd, en daarvandaan veranderen ook de (liefdes)relaties die wij met andere hebben. Meer en meer is er veiligheid om ons heen, en daarvandaan komt er meer ruimte en behoefte om over gevoelens te gaan praten. Onbewust hebben we doorgaans gevoelens afgesloten, voornamelijk ook omdat we niet geleerd hebben er mee om te gaan. Maar als we gevoel afsluiten in de liefdesrelatie, wat is daar de impact van?

Lees verder »

Facebook