zelfbewustzijn

Binnen het bewustzijn liggen de antwoorden

Wat je voor waarneemt is een keuze

Zelfbewustzijn – de Kunst van het ervaren

Er zijn vele teksten en boeken over bewustzijn geschreven, alleen bol.com kent al +500 titels van boeken. Wikipedia legt uit wat bewustzijn is, en alleen al in die uitleg heb je wederom met verschillende vormen te maken. Het woord bewustzijn wordt dus door verschillende mensen en verschillende theorieën verschillend ingevuld.

Hoe ik het zie

Voor mij gaat het in het leven vooral om het ontwikkelen van het Zelfbewustzijn. Ik zie het Zelfbewustzijn als de mate waarin je je bewust ben van jezelf. Daarmee richt ik mij op het herkennen van je eigen gedachten, je eigen gedrag en je eigen gevoel.

Optimaal gezien lopen deze 3 waarden met elkaar een gelijk ontwikkelingspad. In de praktijk echter is dat in de meeste gevallen niet het geval. Denk alleen maar eens aan de basisschool, in hoeverre staat de cognitieve ontwikkeling gelijk aan jezelf leren kennen als het gaat over gevoel?

Daarnaast veranderd ons gedrag onbewust door de ervaringen die we opdoen. Los van het feit of het bewust of onbewust is, handelen we wel vanuit die ervaring. Dat maakt dat we ons anders gaan gedragen dan werkelijk bij ons past. Als dat heel veel wordt gaan we energie verliezen, voelen we ons niet meer prettig, loopt het op het werk of in relaties niet meer prettig en belanden we soms zelfs in een burnout.

En alsof dat niet genoeg is, vraag jezelf eens af wat je onbewust eigenlijk allemaal niet doet. In welke mate luister jij nog naar jezelf bijvoorbeeld? Of in welke mate weet jij werkelijk nog gevoel, emotie en gedachten van elkaar te onderscheiden? Wist je bijvoorbeeld dat er zomaar honderden namen voor gevoelens en emoties zijn? En hoeveel ken jij er?

Ook hebben we te maken met een omgeving waar wij in ontwikkelen, en los van hoe Zelfbewust die omgeving nu eigenlijk is, we ‘moeten’ ons in die omgeving staande weten te houden. Sommige situaties kunnen we niet echt verwerken, en dan gaan we ‘overleven’. Ons brein heeft namelijk maar een doel, dat is zorgen dat wij overleven. Als het daarvoor ons gevoel moet onderdrukken, gaat het dat doen. Als overtuigingen ons helpen, gaat het dat staven. En als ik mijn gelijk wil hebben, zal ik ervoor zorgen dat ik dat krijg.

We gaan ons onbewust aanpassen aan de omstandigheden waar wij ons bevinden of denken te bevinden. Dat gaat zover dat er zelfs gebruik gemaakt wordt van de zogenaamde surrogaat gevoelens. Denk maar eens aan het ‘gevoel’ “dat de wereld instort”, “de grond onder je voeten verdwijnt”. Dat alles heeft invloed op ons gedrag, niet op wie je bent en dat wordt heel vaak door de war gehaald. Mensen zijn niet te veranderen, maar het gedrag en de beleving zeker wel! Als het over je eigen gedrag of reactie gaat, lijken sommige dingen vanzelfsprekend, andere dingen onmogelijk en voor sommige uitingen heb je je nog nooit gerealiseerd dat je dat doet waarschijnlijk.

Voor mij is de mate van bewustzijn bepalend voor alles. Het is bepalend voor bijvoorbeeld eigenwaarde, zelfkennis, de mate waarin je zonder oordeel kunt leven en in hoeverre verwachtingen invloed hebben op wat je doet bijvoorbeeld. Want als voorbeeld: Hoe kun je nu eigenwaarde voelen als je niet bewust weet wat jouw talenten en kwaliteiten zijn?

Of in hoeverre kun je jezelf accepteren als je geneigd bent bepaalde eigenschappen van jezelf te veroordelen?

Wat ik jou kan leren

Als ik iets in mijn leven heb geleerd, dan is het wel dat het (zelf)bewustzijn de essentie van het menselijk bestaan is. Elk gevoel, elke actie, alles wat je ziet, alles wat je hoort, wat je wil, hoe je reageert etc. Alles, Echt alles is gekoppeld aan de mate waarin het je lukt om zelfbewust om te gaan met wat je in je leven tegenkomt.

Ik zie het bewust kunnen zijn van wie je bent, wat er gebeurd, wat je waarneemt en hoe je daarmee omgaat als een kunst. De kunst van het leven. En die kunt helpt je meer van je leven te ervaren, meer toe te laten en keuzes te maken die jou echt verder brengen.

Die kunst van het leven maakt dat je kunt genieten van het leven in de eenvoud, kunt genieten van wat er is, kunt genieten van wie jij bent. En als jij meer jezelf bent, kan een ander meer van jou houden. Het enige wat je moet leren, is wat ZELFbewustzijn eigenlijk is. En ook dat leren werkt het sterkt door ervaren. En als je het eenmaal ervaart, wil je het niet meer anders omdat het zo vanzelfsprekend is.

Je leven kan soms best ingewikkeld zijn; alle puzzelstukjes op de plaats leggen en houden. Soms lukt dat niet zonder hulp, of gaat het gewoon sneller als er iemand meehelpt. Ook is het fijn als iemand even meekijkt. Is dat raar? Ik heb ervaren dat dat helemaal niet raar is. Je kan het soms gewoon niet alleen, omdat je in je eigen patronen zit en vaak zelf een onderdeel van ‘het probleem’ bent.

Ik kan jou helpen in het ontwikkelen van jouw Zelfbewustzijn omdat ik daar zelf al meer dan 10 jaar actief mee bezig ben. Dit niet aan de hand van allerlei moeilijke gesprekken, maar gewoon luchtig op ene prettige manier.

Neem gerust contact op of plan online je afspraak. Mijn kwaliteitsniveau? De echte, oprechte ervaringen van mensen spreken voor zich!

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 49 beoordelingen

Inzicht in de relatie

Een coach geeft inzicht, zodat jij zelf gaat begrijpen waarom er gebeurt wat er gebeurt. Het juiste inzicht zorgt ervoor dat jij gaat begrijpen welke invloed jij op jezelf en op de ander hebt.

Vanuit dat inzicht ga je het anders doen.

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”