zelfbewustzijn

Binnen zelfbewustzijn liggen de antwoorden

Wat jij voor waarneemt, is een keuze

Zelfbewustzijn – Een bewustzijnsvorm die je verder kunt ontwikkelen.

Visie op zelfbewustzijn

In het leven gaat het voor een groot deel over het ontwikkelen van Zelfbewustzijn. Het Zelfbewustzijn als de mate waarin je je bewust ben van “jezelf”. Daarmee richt ik mij op het herkennen en onderscheiden van je Kern, gevoelens en gedachten. Eigenlijk haal ik de mens in dat soort aspecten uitelkaar. Op die manier komt er een mogelijkheid om een intrinsiek besef te ontwikkelen wat je in contact met je kern kan brengen. Dan wordt zelfbewustzijn en methodiek welke leidt naar zelfrealisatie.

“Normaal gesproken”

Optimaal gezien lopen alle bovengenoemde aspecten een gelijk ontwikkelpad. In de praktijk echter is dat in de meeste gevallen niet het geval. Denk alleen maar eens aan de basisschool, in hoeverre staat de cognitieve ontwikkeling gelijk aan jezelf leren kennen als het bijvoorbeeld gaat over gevoel of begrippen als eigenwaarde of zelfbeeld?

Daarnaast veranderd ons gedrag door de ervaringen die we opdoen. Los van het feit of dat bewust of onbewust is. Vervolgens redeneer je wel vanuit die ervaring. Dat maakt dat we ons anders gaan gedragen dan het gedrag werkelijk bij ons past, zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. Omdat we dat gaan herhalen, en daaraan gewend raken, vinden we dat ineens “normaal”. Maar is dat het ook?

Als die verschillen groot worden gaan we aansluiting met onszelf verliezen en kost dat energie.  Je voelt je dan niet meer prettig en belanden we soms zelfs in een burnout.

Vraag jezelf eens af wat je onbewust eigenlijk allemaal doet. In welke mate luister jij eigenlijk nog naar jezelf bijvoorbeeld? En hoe doe je dat eigenlijk, naar jezelf luisteren? Of in welke mate weet jij werkelijk nog gevoel, emotie en gedachten van elkaar te onderscheiden? En hoe toets je dat eigenlijk? Waar en van wie heb ij dat tijdens je leven geleerd?

In ontwikkeling

We hebben te maken met een omgeving waar wij in ontwikkelen, en los van hoe Zelfbewust die omgeving nu eigenlijk is, we ‘moeten’ ons in die omgeving staande weten te houden. Sommige situaties kunnen we niet echt verwerken, en dan gaan we in de stand ‘overleven’. Ik zeg wel eens: Ons brein heeft maar een doel, dat is zorgen dat wij overleven. Als het daarvoor ons gevoel moet onderdrukken, gaat het dat doen. Als overtuigingen ons helpen, gaan we dat staven. En als ik mijn gelijk wil hebben, zal ik ervoor zorgen dat ik dat krijg. Hoe dan ook, ik zal de mindere niet zijn.

We gaan ons onbewust aanpassen aan de omstandigheden waar wij ons bevinden of denken te bevinden. Dat gaat zover dat er zelfs gebruik gemaakt wordt van de zogenaamde surrogaat gevoelens. Denk maar eens aan het ‘gevoel’ “dat de wereld instort”, “de grond onder je voeten verdwijnt”. Dat gevoel heeft invloed op het gedrag, niet op wie je bent en dat wordt heel vaak door de war gehaald.

Zoals ik het zie is de essentie van de mens, in wie je werkelijk bent, niet te veranderen. Dat is ook helemaal niet nodig, want diep van binnen is alleen perfectie. Maar het gedrag en de beleving zijn zeker wel aan te passen. Daar kun je wel degelijk iets mee! 

Als het over je eigen gedrag of reactie gaat, lijken sommige dingen vanzelfsprekend, andere dingen onmogelijk en sommige uitingen heb je je nog nooit gerealiseerd waarschijnlijk.

Voor mij is de mate van het zelfbewustzijn bepalend voor nagenoeg al jouw levens aspecten. Het is bepalend voor bijvoorbeeld eigenwaarde, zelfkennis, de mate waarin je zonder oordeel kunt leven en in hoeverre verwachtingen invloed hebben op wat je doet bijvoorbeeld. Want als voorbeeld: Hoe kun je nu eigenwaarde voelen als je niet bewust bent van de kern die in jou zit?

Of in hoeverre kun je jezelf accepteren als je geneigd bent bepaalde eigenschappen van jezelf te veroordelen?

Wat ik jou kan leren als coach?

Ik focus mij sinds 2010 , 40 uur per week, met allerlei verschillende mensen op het zelfbewustzijn op zich. Ik weet daar dus inmiddels veel van. Als ik iets in mijn leven heb geleerd, dan is het wel dat het (zelf)bewustzijn een essentie van het menselijk bestaan is, en dat iedereen het kan beleven. Elk gevoel, elke actie, alles wat je ziet, alles wat je hoort, wat je wil, hoe je reageert etc. Alles, Echt alles is gekoppeld aan de mate waarin het je lukt om zelfbewust om te gaan met wat je in je leven tegenkomt.

Ik zie het bewust kunnen zijn van wie je bent, wat er gebeurd, wat je waarneemt en hoe je daarmee omgaat als een kunst. Een levenskunst. En die kunst helpt je meer van je leven te ervaren, meer toe te laten en keuzes te maken die jou dichter bij jezelf brengen.

Die kunst van het leven maakt dat je kunt genieten van het leven in de eenvoud, kunt genieten van wat er is, kunt genieten van wie jij bent. En als jij meer jezelf ervaart, kan een ander meer van jou houden. Het enige wat je moet leren, is wat ZELFbewustzijn eigenlijk is. 

Je leven kan soms best ingewikkeld lijken; alle puzzelstukjes op de plaats leggen en houden. Soms lukt dat niet zonder hulp, of leer je sneller als je een mentor hebt waar je makkelijk iets van kunt aannemen. 

Ook is het fijn als iemand even meekijkt. Je kan het soms gewoon niet alleen, omdat je in je eigen patronen zit en vaak zelf een onderdeel van ‘het probleem’ bent.

Neem gerust contact op of plan online je afspraak. Mijn kwaliteitsniveau? Oprechte ervaringen van mensen spreken voor zich! Lees gerust de reviews!

Hieronder kun je mijn beschikbaarheid zien en je afspraak inplannen op een tijd die voor jullie schikt.

Twijfel je nog? Lees dan de google reviews! Of neem even contact met mij op.

zelfbewustzijn
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 74 beoordelingen
nondualisme
nondualisme

Zelfbewustzijn creeërd inzicht, zodat jij gaat begrijpen waarom er gebeurt wat er gebeurt. Het zorgt ervoor dat jij gaat begrijpen welke invloed jij op jezelf en op een ander hebt.

Vanuit dat inzicht ga je het als vanzelf anders doen.

Zorg dat je niets mist, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd mijn nieuwste blog posts

Volg mij op social media

“Elke verandering die jij ondergaat, geeft je meer om te kunnen genieten van je leven. Wat je moet leren, is de waarde van de ervaring te zien.”

“Het is moeilijker de juiste vraag te stellen, dan het goede antwoord te geven.”

“Tijd lost niets op, het voorkomt dat je iets onthoudt”

“De kracht van de wil, gevoed door het voorstellingsvermogen maakt elk doel realiseerbaar”